• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон яну 17, 2022 9:04 pmandy_forresite написа:
Стига ли до поддържане?

Докато отговори да видим какво е положението.
Инсталираната използваема радиаторна мощност е около 10 киловата.
Минималната мощност на 30-ката я дават 7.5 kw. Дали е толкова, не знам, но я приемам че е толкова. Котелът обаче улавя една част от тази енергия и докато стигне тя до радиаторите, т.е. стаите, водата се охлажда с още няколко градуса, така че диапазонът може да го разширя на от 5.5 до 10 киловата. Контролът по температура в стаите е с термостатни глави.
Ще има ли спасени от изгаряне пелети?... :?
Вариант 1. Къщата иска топлина между 5.5 и 10 киловата. Едното е минималната от горелката до стаите, а другото са максималните възможности на радиаторите да топлоотдават. Приемам че не се стига до "поддържане" и не гасне от загубен пламък. Ако последното е така, тогава с глава от RB20 почти нищо няма да се промени към по-добро. "Почти" от гл. т. теоретично по-малкото нагар при по-оптималното горене с по-малката глава.

Вариант 2. Достига се зададената температура на водата в котела, стига се до "Поддържане" и до изгасване. Съответно продухва, изчаква, зарежда, запалва, разгаря, радиаторите изстиват ... отново "поддържане", изгасване ... и т.н. Не е добре. Тогава с 20-ка ще има по-малък разход.

Недостатъците на глава за 20-ка в случая:
- парите за закупуване на глава за рб20, защото никой не сменя 20-ка за 30-ка. Във форума само едно такова запитване за смяна съм видял досега през последните 5 години.
- с глава за 20 киловата при горене с 3.5-4-5 киловата в котел 30 киловата ще има преохлаждане на пушека. От преохлаждане се натрупва креозот по кюнците и вътрешната повърхност на комина. Върху тази черна, миризлива и лепкава гняс, пепелта полепва като муха на мед и дано креозотът някога не се запали във вътрешността на комина.
- по-бавен старт на отоплението към стаите от гл. т. по-голямата вместимост на котела 30 киловата. Не се знае обаче доколко се оползотворява наличната мощност, т.к. горелката и сега може да е с по-слаби стойности и не е приоритет водата в котела да се загрява възможно най-интензивно.
В момента я карам да не влиза в поддържане
ves-ko - специалист
пон яну 17, 2022 9:04 pmandy_forresite написа:
Стига ли до поддържане?

Докато отговори да видим какво е положението.
Инсталираната използваема радиаторна мощност е около 10 киловата.
Минималната мощност на 30-ката я дават 7.5 kw. Дали е толкова, не знам, но я приемам че е толкова. Котелът обаче улавя една част от тази енергия и докато стигне тя до радиаторите, т.е. стаите, водата се охлажда с още няколко градуса, така че диапазонът може да го разширя на от 5.5 до 10 киловата. Контролът по температура в стаите е с термостатни глави.
Ще има ли спасени от изгаряне пелети?... :?
Вариант 1. Къщата иска топлина между 5.5 и 10 киловата. Едното е минималната от горелката до стаите, а другото са максималните възможности на радиаторите да топлоотдават. Приемам че не се стига до "поддържане" и не гасне от загубен пламък. Ако последното е така, тогава с глава от RB20 почти нищо няма да се промени към по-добро. "Почти" от гл. т. теоретично по-малкото нагар при по-оптималното горене с по-малката глава.

Вариант 2. Достига се зададената температура на водата в котела, стига се до "Поддържане" и до изгасване. Съответно продухва, изчаква, зарежда, запалва, разгаря, радиаторите изстиват ... отново "поддържане", изгасване ... и т.н. Не е добре. Тогава с 20-ка ще има по-малък разход.

Недостатъците на глава за 20-ка в случая:
- парите за закупуване на глава за рб20, защото никой не сменя 20-ка за 30-ка. Във форума само едно такова запитване за смяна съм видял досега през последните 5 години.
- с глава за 20 киловата при горене с 3.5-4-5 киловата в котел 30 киловата ще има преохлаждане на пушека. От преохлаждане се натрупва креозот по кюнците и вътрешната повърхност на комина. Върху тази черна, миризлива и лепкава гняс, пепелта полепва като муха на мед и дано креозотът някога не се запали във вътрешността на комина.
- по-бавен старт на отоплението към стаите от гл. т. по-голямата вместимост на котела 30 киловата. Не се знае обаче доколко се оползотворява наличната мощност, т.к. горелката и сега може да е с по-слаби стойности и не е приоритет водата в котела да се загрява възможно най-интензивно.
Браво на Andy. :prayer:
Много точно и изчерпателно обяснено. Вкл. и за загубите в режим 'поддържане', когато пелетите си тлеят, t на изгорелите газове е ниска и няма топлообмен, а пелетите си изгарят 'безславно'. :) :supz:

С една дума - НЕ. :!:

Или разгледано от чисто термодинамична гледна точка :? - изгаря 4 торби пелети на денонощие (при определени условия - външна t, вътр. t ...), значи това изисква системата: котел-тръби-радиатори-изолация и т.н.. С каквато и горелка/глава да ги гори, в този котел, при тези условия - това е!
За да се намали разхода трябва да се намалят загубите: котел с по-високо КПД (по-ниска t на димни газове); изолация на външни стени, тавани, под; изолация на тръби; дограма с ниско емисионни стъкла и т.н.

Успех.
galatianina - помощник
Здравейте, имам 9 kw радиатори и две преходни приземни стаи, които сега топля с камина с водна риза Прити 17 kw. Ако сложа грейко бижу 10 kw. дали ще смогва да отоплява стаите?
speka_rs - майстор
вт яну 27, 2026 7:37 pmgalatianina написа:
Здравейте, имам 9 kw радиатори и две преходни приземни стаи, които сега топля с камина с водна риза Прити 17 kw. Ако сложа грейко бижу 10 kw. дали ще смогва да отоплява стаите?
Ще успява . Ако тези 9 кВт са на 90/70/20. Така че и 10 кВт ще е голяма.
galatianina - помощник
чет яну 29, 2026 2:04 pmspeka_rs написа:
вт яну 27, 2026 7:37 pmgalatianina написа:
Ще успява . Ако тези 9 кВт са на 90/70/20. Така че и 10 кВт ще е голяма.
Това 90/70/20 не ми е ясно какво е. Само да поясня че радиаторите са ми на втория етаж и за там знам че 10 kw са ми достатъчни. Стаите на приземния етаж са ми общо 20 кв за тях ми е дерта Дали ще успее да ги стопли само камината без радиатори? Притито успява.
speka_rs - майстор
чет яну 29, 2026 9:10 pmgalatianina написа:
Това 90/70/20 не ми е ясно какво е. Само да поясня че радиаторите са ми на втория етаж и за там знам че 10 kw са ми достатъчни. Стаите на приземния етаж са ми общо 20 кв за тях ми е дерта Дали ще успее да ги стопли само камината без радиатори? Притито успява.
Ами пробваш колега, ако не ти стига мислиш как да се пусне още някой радиатор на приземния етаж.
galatianina - помощник
Ами малко извън темата Грейко, ама какво ви е мнението за тази камина - Пелетна камина с водна риза ALFAPLAM Xila Idro 18 https://share.google/bguhADHb9XEi0fCHa. . Има една се продава втора употреба пък много ми харесва че дълбочината и е само 28 см.
speka_rs - майстор
Нямам мнение за въпросната камина. От пелетните съоръжения не бих се доверил на друг освен Грейко.
  • 1
  • 2

Тема "Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: