• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hidrazin - майстор
Най-комфортното подово отопление естествено е … електрическото.
Що? Ми поне щото позволява елементарно, евтино, СМАРТ … но пък ЕВТИНО и прецизно регулиране.
Нещо недостижимо от неадекватното водно/течно подово.
Нямаш чорби, нямаш проблем с течове, нямаш проблемите на СКЪПОТО в пъти водно подово.
ср яну 28, 2026 8:01 amLazarGanev написа:
2. Реотаните в пода създават магнитно поле, за което не се знае как се отразява на здравето
:lol: :lol: :lol:
Дано не си изкарваш прехраната с отоплителни инсталации… Че ще е голям ЦИРК !!!
:partyman:
chapara - майстор
Най лошото в случая, което мен ме вълнува като човек съградител на домове и други е че се дават погрешни послания от негамотни хора. Ми като не знаеш прескочи темата. Аз лично се старая да е така, и това че не се обаждам не значи че не разбирам, просто знам, че не съм светило по въпроса. Постарайте се колеги, другото е болестно състояние.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср яну 28, 2026 10:40 pmhidrazin написа:
2. Реотаните в пода създават магнитно поле, за което не се знае как се отразява на здравето
:lol: :lol: :lol:
Дано не си изкарваш прехраната с отоплителни инсталации… Че ще е голям ЦИРК !!!
Естествено, не ставай смешен! Няма как да монтирам на хората (че и да им взема парите) нещо, което аз не одобрявам. Ако някой много настоява го оставям да се спасява сам или да се обърне към личния си плочкаджия или съградител на домове. Първото си електрическо подово отопление съм направил преди повече от 30 години у дома и бях много въодушевен, но пак си направиш радиаторно отопление с камина на дърва, що ли? После направих на един магазин, на втори магазин - струваше стотинки вложение, но позволяваше да се влезе веднага след монтажа на плочките и то през зимата. После сложих климатик, що ли? От 12г съм с водно подово на новото жилище, Първо с пелети, после с ТП. Направил съм такова с ТП и на един наследствен апартамент при основния ремонт, сега се каня да почвам ремонт на друг наследствен, и там ще сложа, що ли? В тая връзка колко от участниците в дискусията са ползвали и двата вида подово и кой говори на принципа ЕЖК?
По отношение на магнитното поле при ел.подово - кой сравнително образован човек ще спори, че всеки проводник, по който тече променлив ток образува около себе си магнитно поле? Казах, че не съм се задълбочавал, защото не ме интересува - то така или иначе си има много други кусури, заради които съм го отписал. Но мога да публикувам сравнителна табличка от сайта на Danfoss. Вижда се, че не е толкова безобидно. Сравняват го с полето на самобръсначка, която ползваш евентуално по няколко минути на ден, хладилникът има 15 пъти по-малко магнитно поле, при това то е локално, никой не седи до хладилника, докато подовото е навсякъде и от него не можеш да избягаш.

https://share.google/y8hnKOhKmUAxv1tCr

Прикачен файл

Ел.подово магнитно поле.jpg
Ел.подово магнитно поле.jpg (99.94 KиБ) Видяна 313 пъти
idealist - специалист
Абе, относно магнитното поле, нямаше ли връзка със законите на Ампер и Гаус ?
chapara - майстор
Що не вземеш да се скриеш, след нестинарските пътеки, друго не остана. А проверил ли си мобилните клетки, рутери, телефона в малкия джоб до сърцето на какво разстояние са? Аз съм ползвал и двата вида, като питаш. Не намирам разлика, но предпочитам на вилата печка на дърва, защото ми създава комфорт. Да, но не навивам всички да горят дърва. Селтишки приказки. Лаишки разсуждения, имам чувство че се намирам в,,детската градина''. Твойто е хубаво, ама мойто е по най. Изкриви дискусията, давайки частни случаи. Лаишка история. Убеди автора, не мен и колегите. Разсъждавай финансово, и по трудоемкост, като за стая под 10кв.м. Т.П. ли да слагат, сондажи ли?
Господи, слез и .. ...... .........
LazarGanev - "Велик майстор"
Виж сега Г-н На всяко гърне мерудия, няма да ти сляза до нивото :cool: ! Но още веднъж ще припомна първия пост на темата, която няколко човека опорочихте:
пон яну 05, 2026 7:33 pmPansim1 написа:
Здравейте
Стая с около 8 кв.метра площ
Желанието е да се направи водно подово на електричество
Задължително с нагревател. ТП не се предвижда
Разхода на ток не е важен
Моля за конкретни мнения.
ПП стаята не е на мен. Мнения от типа - защо не е с климатик, въглища или печка на отработено масло не са полезни :lol:
Благодаря предварително! :partyman:
Желанието е за ВОДНО ПОДОВО с ел нагревател, не ще ТП (то и няма толкова малка), не ще сондажи, не ще климатици, не ще и електрическо подово, иначе нямаше да пише ВОДНО!
Моето конкретно мнение по темата:
1. Буфер 30л Теси за 163€
2. Ел нагревател 3кВт, навит във буфера, който е 3х1кВт, може да се включи само единия, другите 2 са в резерв
3. Битермостат, който вкл. работен термостат за Т на водата + термозащита
4. Предпазен клапан 2,5 или 3 бара
5. Разширителен съд 6л
6. Циркулационна помпа 25х4, 15х6 или каквато има
7. Изолационна плоча за подово поне 3 см или 5-6см, колкото позволява дограмата
8. Тръба 16х2 или 17х2 60-80 до 100м
Може да се ползва нагревател plu&play
gogo7777 - майстор
Добра идея. Аз бих повторил отоплениено както е в автомобила. Т.е. "котле" 30л барабар с отопляващите тръби (малкия кръг) +допълнителен кръг от тръби пак в пода под мебелите :-D (радиатора) + термостат (трипътник) + помпа + предпазен вентил.
Нагревателя регулируем с прилежащите му там термосензори и дждаджи осигуряващи прецизната настройка по кръговрата на водата.

:drinkers:
chapara - майстор
нед фев 01, 2026 2:30 pmLazarGanev написа:
Виж сега Г-н На всяко гърне мерудия, няма да ти сляза до нивото :cool: ! Но още веднъж ще припомна първия пост на темата, която няколко човека опорочихте:

Още на 5 та страница аз съм ти го припомнял първия пост г-н Копи Пейст, пий хапчетата, аз го знам на изуст😆.
На нивото ми няма как да слезнеш, защото трябва да се качваш🤫🤭 Даа, господин 15000 мнения, та кой бил мерудия #-o
hidrazin - майстор
нед фев 01, 2026 11:53 amLazarGanev написа:
Но мога да публикувам сравнителна табличка от сайта на Danfoss.
:shock: :shock: :shock:
Нали не мислиш че знанията ми са от фейса и ЕЖК ?
А ти си тръгнал да ме агитираш "за народна власт" с някаква си рекламна табличка на Данфос... ЦЪЪЪК
И какво показва тая табличка? Че подовите на Данфос са много безопасни от към магнитно поле... :cool:
Тая табличка е за ниско и полуграмотници... И най-вече реклама за малоумници.

Дай ся да видим нещо истинско а не някакви си снимчици от тАлафона ти...

Има си НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия ...
Там преди през 2016-та да отменят тоя член в ущърб на работниците и в плюс за работодателите пишеше следното:

Изображение

Демек "огромното" магнитно поле на самобръсначката е 2127 ПЪТИ по-малко от допустимото.
А магнитното поле на най-лошия им кабел DEVIflex®DSIG е 125 000 ПЪТИ по-малко от допустимото.
Така че твърдението ти че не е толкова безобидно е лъжа.
нед фев 01, 2026 11:53 amLazarGanev написа:
Вижда се, че не е толкова безобидно.
Общо взето се натика там дето не ти е работа.
И като не ти е работа и не знаеш - не трябва да пишеш лъжливи постове като тоя:
Ми не, знае се - НИКАК не се отразяват на здравето. Само дето ти не го знаеш. :)
gogo7777 - майстор
Абе опасно си е, намагнитизират се топките......и стават едни аномалии... :lol:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "водно подово за малка стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: