Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
pipilica - майстор
Скоро намерих тоя канал, евала на човеко за видеата, много интересни неща показва от миналото, секретни бункери и бази на военните от студената война. Те едно видео, пък ако ви е интересно на канала му има много още.
MamaMy - майстор
Поредния силно неграмотен вандал попаднал където не му е мястото. Ако това беше разрешено за посещение щяха да сложат билетчета на входа. Хората са го консервирали за да може при нужда да се използва. Дори да не е команден център. Обикновено скривалище да е. Няма нищо остаряло. Дизеловите генератори и вентилационната система са си винаги актуални. Телефонната централа на която този олигофрен вика компютър :lol: е изнесена. Дали от военните или от мародерите откраднали и кабелите не е ясно. С много малко средства и за кратко време това може да се превърне в скривалище за много хора. Като гледам изтумбените на вън врати, предполагам, че е противоатомно. Проектирано е да издържи на ударната вълна и налягането на ядрен взрив. Този заслужава за героичните си подвизи да го окошарят няколко месеца с аверчетата му. От 100км му личи, че не е помирисвал казарма, та затвора може да му се отрази благотворно. :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон фев 02, 2026 7:25 amMamaMy написа:
Поредния ...
Ako доживееш джен зи като поемат нещата, ще се самогръмнеш
pipilica - майстор
Леко не съм съгласен с теб, няколко видеа изгледах, но никъде не видях нещо "консервирано" на всички видеа всичко е опоскано преди доста време. То не е само по тия обекти незнайно къде по горите. През далечната 87-88 година обикаляхме Софийските скривалища и мога да ти кажа че бяха на същото положение, абсолютно непригодни за употреба, между другото в Пловдив имаше голямо заведение дискотека в точно такова скривалище 90-91 редовно я посещавах, последно 94-95 бях в нея, ся вече не знам дали все още съществува като заведение.
Иначе си прав човеко и идея си няма за повечето неща които е снимал, но чак пък вандал не мога да кажа че е.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Бих погледнала оня Дневник... Последната дата...
MamaMy - майстор
пон фев 02, 2026 7:42 ampipilica написа:
Леко не съм съгласен с теб, няколко видеа изгледах, но никъде не видях нещо "консервирано" на всички видеа всичко е опоскано преди доста време. То не е само по тия обекти незнайно къде по горите. През далечната 87-88 година обикаляхме Софийските скривалища и мога да ти кажа че бяха на същото положение, абсолютно непригодни за употреба, между другото в Пловдив имаше голямо заведение дискотека в точно такова скривалище 90-91 редовно я посещавах, последно 94-95 бях в нея, ся вече не знам дали все още съществува като заведение.
Иначе си прав човеко и идея си няма за повечето неща които е снимал, но чак пък вандал не мога да кажа че е.
Консервирането беше още на входа който беше запечатан с бетон. Някой доста се беше потрудил да го разбие отгоре. Едва ли от обикновено любопитство. Опустушението вътре е дело на вандалите. Не вярвам военните да са го зарязали като кочина. При положение, че има оставена техника за стотици хиляди е все едно са влезли в някой склад е така да разгледат.
Цитираната от теб дискотека Бункера си я посещавахме и ние 91г. Там ако си забелязал, ползваха оригиналната вентилация. Предвид по-широкото пространство онова има повече вид на КЦ. Там всичко е било законно. Собствениците не са развалили нищо от съществуващата инфраструктура. Само беше боядисано. А и нямам спомени да са ни допускали чак до агрегатното или пречиствателната система за въздуха. Помня само, че като пуснеха вентилацията въпреки, че се пушеше навсякъде изведнъж въздуха се проясняваше.
hidrazin - майстор
Определено тия от клипа са доста далеч от материята... :)
Това от клипа на 100% не е команден център/пункт а си е ... запасна телефонна централа за използване при реална война.
Защо? Ами защото липсват помещения за командния състав, столова, кухня, хладилна камера, работни помещения където да си разгърнат картите и да планират...
Всичко е много спартанско но пък има огромно количество телефонни чифтове.
Твърде вероятно да обслужвала команден център намиращ се наблизо - на 5-10-15 километра.

Иначе бая се забавлявах. :-D Радиолампата която взе за сувенир е Газов разрядник Р-35
Служи за защита на телефонни линии от пренапрежение.
Ама най-големия майтап (за мен де) беше след 12:00 дето на оня врътка реши че пише "ГРАД" - "ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ". :lol:
Това е измервателен уред П-321 Въпросния потенциометър "ГРАД ГЕН" е за градуиране (настройка) на вградения генератор. :)

Изображение

:partyman:
P.S. Вчера са качили нов клип.
На него вече се виждат кухня, помещения фризери, празни стаи, големи празни помещения... Това по-мое да е команден пункт.
(Тук се вижда и релейна станция Р-404М монтирана на платформа с "балансьори/успокоители" за да не се повреди при земетресение или ядрен взрив.)

Тема "Я какви интересни неща сме строили на времето." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: