Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
angry - напреднал
Здравейте, трябва ми помощ.
Това е втората тема, която отварям във форума, тук питането е за жилището в което живея в момента, в другата тема стягам една панелка.

Остъклена тераса в панелно жилище, преустроена на кухня. Бетонна лята мивка с плочки и пералня близо до нея. Обратната вода е ф50, като съответно наклонът в голям участък до ф110 тръбата, където е и щрангът (в банята) се губи. Към мивката има сифон, ф40, абсолютно същия като на снимката, модел Емко 1-16(снимка 1). Размерите ги хванах с шублера, всичко по сифона е ф40, с изключение на щуцера. Там хванах диаметъра на резбата точно преди него: 32мм. С преход сифона минава във ф50 тръбата за обратна вода. Към него има включена пералня, премерих външния диаметър на гофрето за мръсна вода на пералнята: 25мм. Тези размери ги разбирам като 1 цол, 1 и 1/4; 1 и 1/2...
Нещата работят прекрасно, единствено е възможно при изпомпване на водата след режим на плакнене пералнята да изпомпа една идея повече вода за кратко време, отколкото сифона и канала могат да поемат. Може да върне половин литър вода в мивката, който след 5 секунди вече да се е оттекъл. Проблем с това нямам.

Слагаме обаче и съдомиялна, нисък модел CANDY CP 6E51LS вътре под излятата мивка. Проблемите, който виждам:
1. Поне пералнята, ако ли не и двата уреда, ще изпомпват вода в другия. Ако самите уреди нямат предпазна клапа естествено, т.е ако просто ползвам обикновено разклонение (сн2), което да вържа към сифона на мястото на входа за пералня;
2. Силно ми се ще да си ползвам вече сложения сифон, тъй като той е силиконизиран към долната част на мивката (гол бетон).

Съществува вариант, в който свързвам единия уред директно към дренажната тръба, т.е след сифона, посредством добавяне по трасето на ф50 разклонение и преход(сн3 и 4), но това не решава проблема с липсващия наклон и съответно лекото връщане на вода.

Намирам следното: Преход с два конектора G1"/17–23 с клапи P148Z (сн5). 7.61€ без доставката.
https://www.alcadrain.bg/klapi-i-sifoni ... 148-detail
Единствения проблем тук ми е, че детайлът е на на 1 цол, а на мен ми трябва казахме 32мм ( 1 и 1/4).
Предполагам ще мога да намеря преходник и да вържа този преход към сифона, който вече имам.

Та въпросът е:
Аз ли съм се филмирал, или мисля правилно?
Има ли най-вече по-лесен вариант?

1:
Изображение

2:
Изображение

3:
Изображение

4:
Изображение

5:
Изображение
chapara - майстор
Сложи https://share.google/976vkSZrkA6LgOPlB ,
и си вържи трите неща по отдделно към фо 50, за да нямаш проблем.
MamaMy - майстор
Не вярвай на всеки. Сега ще ти разкажа какво се случва. Като си взех съдомиялната нямах изход на сифона и сложих едно У Ф50 след него. В У-то вързах сифона в едното, а съдомиялната в другото. Не ми връщаше вода, но съдомиялната започна да мирише на канал. След съвет от форума си намерих сифон с отделен вход и я вързах там. Вярно, връща малко в мивката когато изпомпва. Това се дължи на хидравличното съпротивление на водния затвор на сифона, но има и едно огромно предимство. От тогава не съм чистил сифона. Водата която изхвърля машината е много гореща, с препарат. Отмива всички мазнини. Пералнята ми е в мокрото помещение преди банята. Там съм директно към канал Ф50 към който е вързана мивката в банята и сифоните в банята и тоалетната. Никога не е връщала. Понеже е в края на тръбата, нейната струя спомага отмиването на боклуците в целия канал. Канала е хоризонтален без наклони като тръбите са лепени. Пералнята си има воден затвор и не мирише на нищо друго освен на прах и омекотител. Успех с размишленията. :cool:

ПП Понеже съм на газов бойлер и топлата вода от него е значително по-евтина, и съдомиялната и пералнята са вързани към топлата вода. След газовия бойлер имам термостатен вентил настроен на 42 градуса против изгаряне. Така и двете машини само до подгряват при нужда.
Николов Н. - специалист
А плакненето при пералнята на колко градуса е? Или тя е с два входа-топла и студена вода.
MamaMy - майстор
Пералнята си е с един вход. Плакне си с топла вода без никакъв проблем. Това 40 градуса при пералните го имат едва ли не за студена. Друг е въпроса, че пералнята ми е много стара, но има термостат. Него съм го завъртял на минимума. По този начин не загрява изобщо. Пера всичко на 40 и нямам проблеми, когато се ползват качествени препарати.
pipilica - майстор
съб фев 07, 2026 7:32 pmMamaMy написа:
Не вярвай на всеки.
Не ми връщаше вода, но съдомиялната започна да мирише на канал.
Ми не знам каква ти е съдомиялната, но моята е вързана директно в У разклонение, вече 18 години, заедно със сифона от мивката и никога до сега не съм усетил аромат на канал. Но да ти издам и тайната, направил съм водна тапа със самия маркуч на машината така че никога да не остава без вода, няма нужда от излишни части.
MamaMy - майстор
Няма къде. Тръбите вървят ниско долу под шкафовете. На самата съдомиялна така са направени. Марката е NEFF. Хората едва ли случайно са го направили.
kozl - майстор
В Баухаус има клапани за към канала, предвидени за свързване към перални.
Обаче са обемисти.
А има и сифони, още по-големи.

Тема "пералня и съдомиялна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: