Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gogo7777 - майстор
Горивните камери са като тези на параходите. Колкото повече лопати кюмюр фърлиш в камерата, толкова повече върви кораба. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
пет яну 30, 2026 2:54 pmiliyamilev написа:
Колегите дали успяха да намерят горивна камера от 20кв защото и аз имам същия проблем. И да
попитам дали е абсолютно в взамемяема?
На 20, 30 и 50кВт са абсолютно заменяеми, но си вървят с фланците, тъй като те са различни
Последна промяна от LazarGanev на съб яну 31, 2026 12:33 am, променено общо 1 път.
пет яну 30, 2026 6:18 pmLazarGanev написа:
пет яну 30, 2026 2:54 pmiliyamilev написа:
Колегите дали успяха да намерят горивна камера от 20кв защото и аз имам същия проблем. И да
попитам дали е абсолютно в взамемяема?
На 20, 30 и 50кВт са абсолютно заменяеми, но си вървят с главните, тъй като те са различни
Добре в такъв случай от къде може да се намери и колко ориентировъчно струва ако някой има представа?
LazarGanev - "Велик майстор"
Кое колко струва?
съб яну 31, 2026 12:34 amLazarGanev написа:
Кое колко струва?
Дпбре, да започнем отначало. Кое е горивна камера? За мен е ,,тръбата която отива до котела и чашата вътре в котела’’ а за вас?
r3spawn - напреднал
Привет отново на всички!

Дълго се чудих дали да споделя това, което направихме по инсталацията, но реших да го опиша, за да помогна на други хора, ако са се сблъсквали или в момента се сблъскват с този проблем – бавното загряване на радиаторите и трудното темпериране на къщата.

Реално осъществих решението на проблема, което Лазар Ганев предложи, а с огромното съдействие на ФБР (fbr), който ми показа точното място, направихме втори байпас и добавихме втора помпа,сложихме и възвратен клапан за по-сигурно на него. Така вече има отделна помпа за котела и трипътния и отделна за радиаторите. Искам да благодаря и на Атанас (Наско), който също много ми помагаше и беше винаги насреща за въпроси по други неща, свързани със системата.

Резултатът е поразителен – сега радиаторите се стоплят целите (от горе до долу) в рамките на едва един час. Къщата влиза в режим много по-бързо от преди. За разхода все още не мога да дам точни цифри, тъй като не съм си правил труда да засичам, но комфортът е съвсем друг.

Котелна помпа (Wilo): Тя е с две скорости (45W и 62W) и съм я оставил на 2-ра скорост. Настроил съм я да тръгва на 55 градуса.

Радиаторна помпа (Grundfos): Тя е с три скорости (30W, 45W и 60W) и в момента работи на 2-ра скорост. Настроена е да се включва на 63 градуса.

Тук искам да попитам: тези температури на включване на двете помпи добре ли са избрани или трябва да увелича или намаля някоя от тях?

Относно работата на горелката, направих някои промени в мощностите. Преди ситуацията беше следната: след запалване минаваше през Мощност 3, Мощност 2 и Мощност 1, но след като поработи няколко часа и в къщата вече стане топло, започваше буквално на всеки 20 минути да влиза в режим "поддържане". След поддържането температурата падаше и горелката се връщаше чак до Мощност 3.

За да избегна това, намалих подаването на Мощност 1 и увеличих това на Мощност 2. Зададената температура е 75 градуса, а модулацията е 10-5-0. Сега наблюдавам, че котелът работи стабилно в диапазона между 68 и 73 градуса. На М1 закрепва около 73 градуса и работи основно на нея, а ако температурата започне да клони към 70 до 68 градуса, преминава на М2. По този начин спрях това постоянно влизане в "поддържане" и съответно не позволявам на котела да изстива дотолкова, че да пада пак до Мощност 3.
Въпросът ми към по-опитните е: добре ли съм го направил по този начин относно спирането на влизането в поддържане и ограничаването до падане в Мощност 3?

Единственият минус засега е шумът в някои радиатори от термоглавите, но за в бъдеще ще пробвам да намаля помпите на 1-ва скорост.
kalin72 - майстор
Щом си доволен, и капацитетите от форума са ти помогнали, не пипай нищо повече.
gogo7777 - майстор
Добре е, че споделяш резултати. С втората помпа на горещата вода се решава проблема, но така правиш и двете помпи консуматив. Както при тромпета....колкото повече надуваш, толкова по-силно свири....и накрая оставаш без дъх :)
Нужна е само една и правилно оразмеряване на дебита и циркулацията на ФЛУИДА. Пиша го с главни букви заради един форумен "майстор".
Сам си стигнал до заключението, че си имал лоша циркулация през радиаторите (бях сигурен на 90%). Пътя на топлата вода от котела през радиаторите и обратно в котела не е проста работа. Зависи от няколко ВАЖНИ фактора.

Няма да пиша повече. Раздела не ми е интересен толкова.

:drinkers:
r3spawn - напреднал
Здравейте пак, не мина много време, преди да ви пиша отново.

Ще започна с това, че системата с две помпи работи много по-добре от вариантa с една, както бях споделил в предишния си пост. Появи се обаче нещо ново, което ми изглежда притеснително. През повечето време котелът не се гаси и работи 24/7, но когато го спра за почистване или заради топло време и го запаля от „студен старт“ (вода в котела около 35-45°C), наблюдавам следното:

След като го запаля, работи нормално около час до час и половина. След това започва да се усеща и чува едно специфично трептене/вибрация откъм трипътния вентил. По принцип и двете ми помпи са на 1-ва скорост:

Котелна помпа: Wilo (45W на 1-ва скорост).
Радиаторна помпа: Grundfos (30W на 1-ва скорост).

Забелязах, че ако в момента на трептенето усиля радиаторната помпа на 2-ра или 3-та скорост (съответно 45W или 60W), трептенето спира веднага. Ако обаче я върна на 1-ва скорост, вибрацията се появява отново. Пробвах и да не променям скоростите – в този случай трептенето продължава около 30 минути и спира от само себе си.

Котелът е настроен на 75 градуса. Искам да попитам: нормално ли е това поведение на трипътния вентил, има ли повод за притеснение и мога ли да направя нещо в настройките или инсталацията, за да го избегна?Котелната помпа тръгва на 55,радиаторната тръгва на 63.Възможно ли е този трипътен да е с повреден или с някакъв задовдски дефект и да ми е създавал точно той проблеми от самото начало :?
gogo7777 - майстор
С две помпи е така. Писах ти, че те вече стават консуматив, особено тази на горещата вода. Карай така докато някоя помпа не сдаде багажа. Ще изкарат дълго време, не бой се.....
Колкото и да бъзикаш по настройките, няма да решиш нищо. :wink:

:drinkers:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: