пишман_майстор - майстор
То за празни-ок.
Ама то се и пълни с вода нали. Тогаз стават х2 килата.
Щом е нямало опция с шпилки , една рамка стабилно захваната пак решаваше проблема.
М/у другото идеята да е на тавана ми допадна . Ще правя малко по-сериозен ремонт в бъдеще и тъкмо се чудех ако вкарам една вана , къде да е бойлера . При мен е плоча , имам изолация , но нямам на покрива. Но има варианти и решения за това. Не се бях замислял досега за такъв вариант.
VLADO66 - майстор
Ще чакаш по дълго топлата вода, но аз нямах избор. Старото му място беше в една тясна баня, където като влезеш, пред теб се изпречва бойлер
gogo7777 - майстор
Чак па да чака по-дълго за топла вода...... :)
пишман_майстор - майстор
С около 2 метра и половина ще се удължат тръбата за топлата ( и студената /влизаща ) в бойлера. Нищо работа е. Вече съм му "намерил" мястото. Ще направя една кутия от дебел фибран да го опаковам от трите страни и отгоре, а задната - с рамка за окачване + дебела изолация . Отделно и носещата стена съвпада с тая от банята отдолу . Ще стане един път.
VLADO66 - майстор
Той като работи за какво да го изолираш. Между другато скоро взех един 50л Haier за временно уж и тия китайци ме шашнаха с изолацията. При напълно загрят бойлер, на пипане повърхността му беше с температурата на помещението.
hidrazin - майстор
съб фев 14, 2026 10:15 pmVLADO66 написа:
...и тия китайци ме шашнаха с изолацията. При напълно загрят бойлер, на пипане повърхността му беше с температурата на помещението.
Нещо напълно закономерно.
Сегашните китайци не са ония които ни зареждаха с китайски кецове (бели, със зелена подметка) и готини, китайски тетрадки...
А по онези години ние им продавахме ... полупроводници, резистори и кондензатори... :)
:partyman:
P.S. Аааа... от Китай и топчета за пинг-понг + хилки.
А китайските топчета бяха качествени, от истински целулоид.
Мале какви димки ставаха от тях... :supz:
VLADO66 - майстор
Наложи се да отвъртя гайката под клапана, който дойде с бойлера и почна да тече леко, начи толкова е и възвратен. Викам си някой ден ще го сменя. После прочетох в инструкцията, че са сложили някаква защита от работа на сухо. Светна ми, че клапана нарочно пропуска, за да не вдига налягане във водосъдържателя при нагряване и съответно да пука емайла в горната част. За туй дават 5 години гаранция 😁
kozl - майстор
нед фев 15, 2026 7:21 amVLADO66 написа:
Наложи се да отвъртя гайката под клапана, който дойде с бойлера и почна да тече леко, начи толкова е и възвратен. Викам си някой ден ще го сменя. После прочетох в инструкцията, че са сложили някаква защита от работа на сухо. Светна ми, че клапана нарочно пропуска, за да не вдига налягане във водосъдържателя при нагряване и съответно да пука емайла в горната част. За туй дават 5 години гаранция 😁
VLADO66
Има такива комбинирани клапани за бойлер 3в1. Някои ги наричат диференциални клапани за бойлер. Но ако тъкъв клапан източва бойлера при отворено връзка към студената вода, то:
1. В бойлера има налягане причинено от разширение на загряването на водата и клапанът 3в1 е отворил в обратна посока.
2. Налягането в бойлера е само геодезичното (от височината на водата в бойлера) и клапанът е повреден.
По принцип източването на бойлер в тази ситуация през комбинирания клапан силно зависи от това как балона ще поема въздух по времето на източване. Ако няма отворен смесител към топлата вода, въздух в балона ще навлиза единствено през отворената връзка към студената вода, а това ще става на тласъци, както източване на обърната бутилка с вода.

Зв1 клапаните за да разтоварват налягането от загряване в балона и да връщат вода към градския водопровод, то не трябва да има ОК, редуцир вентил или ВиК арматура, която работи като ОК (обратна клапа) по вътрешния водопрово, свързан към градския водопровод.

Обаче кой си ти :? :yawinkle: :? :yawinkle: :? :yawinkle: :? :yawinkle: :?
VLADO66 - майстор
Развих, когато почнах да пълня бойлера, начи без налягане прокапа. Сигурно му трябва някакво налягане за да затвори плътно, но няма логика. Ще го оставя така до първото спиране на водата и като доде, ще видя дали се е източил.
fbr - майстор
Някои клапани, вместо клапан в клапана, просто имат една или две дупчици, около 1.5 -2 мм в буталото на възвратния клапан, с идеята че при загряване водата се разширява бавно и тези дупчици са достатъчни да пропуснат разширяващия се обем, в същото време са достатъчно малки, надявайки се липсата на вода да не е толкова дълъг период, че да се източи бойлера. Какво ли не ще измисли китаеца, за да поевтини техниката. Даже и снимки бях пускал тук, ама де да ги търся сега.

Тема "Въпрос за дюбел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: