Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MamaMy - майстор
Когато се хвали нещо спрямо други такива се предполага, че е направено сравнение, тестове и т.н. Когато ти похвалиш една програма значи принизяваш другите подобни. Когато пък кажеш, че е №1 вкарваш всички четящи в заблуждение. Не е коректно и спрямо авторите на такъв софтуер и спрямо бъдещите потребители. Ще повярва някой прохождащ, ще се хване в разучаване точно на тази програма и ще пропусне друга която по би му свършила работа за неговия случай. Не аз хвърлям мнения за щяло и не щяло, а Гогата. Поради липсата на Трифон е решил да компенсира и неговото присъствие. Това ме подразни леко, но не съм скочил да се бия или да обиждам. :)
gogo7777 - майстор
Мама, добре ли си бе човек?
Влизаш в нек'ви ненужни анализи.

Я да те питам, ти проектирал ли си платка чрез EasyEDA?
:drinkers:
MamaMy - майстор
Не, не съм добре :lol: . Все още ползвам Sprint Layout и този ми отговор е към колегата STEPER затова на теб ти се струва ненужно. :-D
STEPER - специалист
пон фев 16, 2026 11:24 pmMamaMy написа:
Все още ползвам Sprint Layout и този ми отговор е към колегата STEPER ....
Уважаеми колеги да не забравяме,че това е тема за HLDI (High-Line Direct Imaging).
Моля да ме извинят модераторите ,че ще напиша няколко думи не по темата,
като помоля и колегите да си отворят тема където да си бобъбрят по български. :wink:

MamaMy,
:supz: Значи ставаме двама в този момент. Ползвам /SL/ от германската компания
ABACOM още с нейното появяван от преди преди повече от две десетилетия.
Но когато към 2012 г.с пускането на версия 6.0 , SL зае своето място сред софтуереа за PCB
и големите компании за прозводство на PCB я включиха в своята листа от софтуер с който да работят.
Sprint-Layout е популярен като лесен за овладяване инструмент за проектиране на еднослойни и двуслойни.
печатни платки от любители и специалисти. SL продължава да бъде поддържана и актуализирана с
подобрения и функционалности през годините.
Sprint Layout си има всичко както и DIP TRACE, EASYEDA, Altium Designer и други.
Аз с лекота прехвърлям гербер файловете от тези големите в SL като ги редактирам и подготвям за печат.
Аз съм LZ1GBY и през годините съм проектирал направил стотици PCB за своите устройства.
Между другото в свото хоби ползвам и други продукти на ABACOM като sPLAN и Front Designer.

И да не забравим и още един път да напомня,че това не е тема за PCB софтуер а за HLDI (High-Line Direct Imaging).
Поздрави
gogo7777 - майстор
Ще ми се наложи тепърва да управлявам и работя на такива принтери.
Та ще следя темата с интерес. Ега прихвана нещо.
:drinkers:
STEPER - специалист
Тъй като идеята не е нова в Интернет пространството има много информация
за този вид лазерни принтери които използват тази технология. High-Line Direct Imaging
Всъщност самия термин High-Line Direct Imaging (HLDI) се отнася основно до усъвършенствана
технология за директно лазерно експониране, използвана в производството на печатни
платки (PCB) и интегрални схеми.
В нашия случай в термина думата High е заменен с HOME и трябва да се прави разлика, а именно
HOME-Line Direct Imaging (HLDI) се отнася за достъпна технология за директно лазерно експониране,
пригодена за домашна употреба или малки производства.
За разлика от традиционните методи,HLDI използва лазер за директно „изчертаване“ на схемата върху фоточувствителен слой (фоторезист).
Технологията адаптира /както писах и по-рано/ професионалните LDI
(Laser Direct Imaging) системи, които струват стотици хиляди долари, в бюджетен вариант за любители
и малкия бизнес.
В домашни условия технологията Hоме-Line Direct Imaging (HLDI) позволява постигането на резолюция, която значително надвишава
традиционните методи с фотошаблони (паус/фолио) които обикновено са ограничени до 150–200 µm поради разсейване на светлината и качеството на принтера
В общи линии се използва прецизен възел за водене на лазерната глава с DC мотор, на която се намира самия лазерен
диод и фото камера. Типичните резултати варират между 50 и 100 микрона (0.05 – 0.1 мм) за ширина на пистата и разстояние между тях.
За сравнение, професионалните системи достигат до 10–25 микрона.
Лазерния диод е с 405 нм. дължина на вълната защото се използва фоторезиста било той сух или
течен който е чувствитвлвн към такава светлина. Качеството на лазера и лещите определят колко „остра“ ще е линията.
Стабилността на DC и на стъпковя мотор при тяхното управление и липсата на луфтове в предавките са критични за избягване на „назъбени“ линии.
Фотокамерата е необходима за настройки на реперни точки с цел постигне 100 процента съвместимост било то за двуслойна платка, нанасяне на солдер маска или разпробиване.
Самата камера е ного малка и е от тези веб базирани камери. Печатната платка се поставя на подвижно легло
водено от стъпков двигател както при някой 3Д принтери и е в сихрон с лазерната глава.
Всички процеси се управляват от програмиран микропропроцесор с инсталиран специфичен софтуер.
Връзката с компютъра е по USB.
Поздрави

Тема "HLDI (High-Line Direct Imaging)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: