Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
пет фев 20, 2026 12:06 pmkozl написа:
стана удължител 1 тон
Имам два гумени захранващи удължителя 5х6 кв.мм с обща дължина около 80 метра......тежът като за световно :wink:
bigdragon - майстор
Единично жило (ПВ-А2, 6 кв.мм ): 65 кг/км

Само медта с ПВ изолация е 26 кг...
mika - специалист
пет фев 20, 2026 12:44 pmkozl написа:
Този клип не стаа [-X
А ти гледа ли клипа???
Да, гледал съм го.
За съжаление не мога да намеря клип където примерно се свързва конзола за осветление с девиатори, два захранващи кабела и две лампи. В случая в конзолата ще влязат пет кабела, общо 15 жила, като за свързване са необходими две четворни клеми, една тройна и накрая се монтира девиатора, нещо обикновено за електромонтаж без разклонителни кутии.
пет фев 20, 2026 12:43 pmhidrazin написа:
Щото вероятно инсталацията е била с ПВВ-МБ1
Поради дебелата изолация там си е малко мъка с огъването и натъпкването...
:partyman:
Да, с мостовака си е мъка. Това е една от причините да не работя с такъв кабел. Ползвам NYM или NYY.
hidrazin - майстор
пет фев 20, 2026 1:08 pmgogo7777 написа:
Имам два гумени захранващи удължителя 5х6 кв.мм с обща дължина около 80 метра......тежът като за световно
Е те затова САМО при теб се чупят лостчетата на WAGO клемите - не са за железари. :-D
При мен след сигурно много над 1000 що няма ни едно строшено лостче бре?
пет фев 20, 2026 1:24 pmmika написа:
Да, с мостовака си е мъка. Това е една от причините да не работя с такъв кабел. Ползвам NYM или NYY.
Е, то още по-убаво инсталацията да е с ПВ-А2 в гофрета ама де мечти... :-D
(Понякога няма избор с какво да работиш... По понятни причини.)

valentino76bs - майстор
пет фев 20, 2026 1:24 pmmika написа:
пет фев 20, 2026 12:44 pmkozl написа:
Този клип не стаа [-X
А ти гледа ли клипа???
Да, гледал съм го.
За съжаление не мога да намеря клип където примерно се свързва конзола за осветление с девиатори, два захранващи кабела и две лампи. В случая в конзолата ще влязат пет кабела, общо 15 жила, като за свързване са необходими две четворни клеми, една тройна и накрая се монтира девиатора, нещо обикновено за електромонтаж без разклонителни кутии.
пет фев 20, 2026 12:43 pmhidrazin написа:
Щото вероятно инсталацията е била с ПВВ-МБ1
Поради дебелата изолация там си е малко мъка с огъването и натъпкването...
Без мостовия е по универсален и е добре много!
Имам сега обект който всичко е на картон на констр.
Какво са объркахме в магазина вместо NYM вземахме NYY .... мааане разката ни са фамилията,2 тона твърда изолация, дебел ужас.
prasse - специалист
Никога не съм чупил WAGO серия 221.
Никога, (естествено в правилно оразмерена инсталация) не съм виждал увредена WAGO клема.
Това за разрушаването на пластмасата на WAGO клемата с времето е пълна глупост. Просто, човек когато я завърти в ръцете си (221 - истинска, оригинална), вижда за какво иде реч по отношение на качеството.
Скрутката е добра, но вече не бива да се използва - стандартите и наредбите, щем не щем, трябва да ги спазваме.
Клипчетата, особено евразийските, където показват как се топят WAGO клемите при 200А ток са толкова малоумни, както и самите им автори. Тооо, много умно да ни покажеш как се топи клемата при такава стойност на тока, ама то и изолацията на кабела се топи всъщото време... Открил Америка, обаче!
По-горе имаше един, дето му извърчаха работниците с WAGO клемите, като "свободни електрони" (не че има представа, какво е това свободни електрони...) от "неговите" обекти. Такива са по-добри, дори от инженерите на WAGO. Ганьо знае по-добре от всички... Сякаш, ние останалите не сме сукали жици...

Има логика в надежността на постояното пружинно усилие на клемната връзка при WAGO клемите, спрямо другите видове връзки - винтова, усуканата и вероятно - равносилна на кербованата. За удобството е ясно.

Тема "Връзване на котлони и печка за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: