• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valmar.2 - напреднал
Justy написа:
valmar.2 първо дай товарите, после ще даваме акъл :wink:

Боилер ,фурна,хладилник,пералня,но едновременно едва ли повече от 5-6 kw,
zoro1 - специалист
ми ето едно предложение:1 бойлер ,2 печка /25А/3 осветление 10-16а
4 контакти 25А ,5 за всеки случай -при усложие че имаш гараж или стопанска постройка..или лятна кухня
за 25а ползвай 4 мм2 а за осветление 2,5мм2 или 1,5 мм2

Прикачен файл

tok.GIF
tok.GIF (3.99 KиБ) Видяна 7017 пъти
Последна промяна от zoro1 на чет фев 12, 2009 8:28 pm, променено общо 1 път.
sasooooooooo - "специалист"
valmar.2 написа:
Боилер ,фурна,хладилник,пералня,но едновременно едва ли повече от 5-6 kw,
Едновременно идва към 9кВ според мен - 3; 3; 0,5; 2,5.
Justy - майстор
Като пере - няма да готви и да се къпе :wink: Сега сериозно - по помещения как са разположени уредите.
ibwp - помощник
препоръчвам: зах.кабел 2х10мм2,гл АП 50А, бойлер АП 16А изх каб 2х2,5мм2;печка АП 25 А изх каб 2х4мм2;осветление АП 10 А изх каб 2х1,5мм2; за контакти колкото стаи имаш АП 20А изх каб 2х4мм2 със спусък към всеки контакт 2х2,5мм2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО заземяване на нулевата шина на таблото!!!!!!!!!!!!
plamen6100 - специалист
2х10 зах. ок, явно ще е двужилна системата за икономия :)
50А за главен ок, ама 16А и 2,5мм2 за бойлер :sad: - 16А си е 3500W, малко на границата на възможностите ще работи този предпазител и или ще грее или ще изключва от време на време /сложи 25А - този консуматор е капризен 2х4мм2/.
Печка - 20А и т.н сам съгласен с колегата Justy
nikibi - специалист
Енергото е до таблото, след това си ти. Просто прежали някои лев и не си сьздаваи проблеми за утре. 10мм си е стандартно за входящ.То и на 1,5мм може да заваряваш с електрожен ама за 2-3 минути.
В. Петров - специалист
plamen6100 написа:
. . . 16А и 2,5мм2 за бойлер :sad: - 16А си е 3500W, малко на границата на възможностите ще работи този предпазител и или ще грее или ще изключва от време на време . . .
Границите на задействие от продължителен ток на АП са 1.13~1.45% от номиналната стойност. При ток под 18A не трябва да изключва изобщо.
А захранване на селска къща бих направил единствено със заземяване по система TT по разбираеми причини - дълги открити въздушни линии с голи проводници.
plamen6100 - специалист
колегата В. Петров е прав "границите на задействие от продължителен ток на АП са 1.13~1.45% от номиналната стойност" за какви предпазители говорим - на елмарк ли :) /бягайте от тях/
Смяташ ли като пише на предпазителя 16А изключвателна възможност, то той да си работи на 18А е нормално :)
valmar.2 - напреднал
Благодаря на всички отзовали се.
БЯХ на къщата . значи от ел. стълба до т.н.керамични куки които са закачени на външната стена идват кабели от 10мм2. , проблема е ,че от там до таблото кабелите са 4мм2. .Другото е че електромера е еднотарифен и не пише на него колко микро ампера е.
Къщата ще се използва като вила ,само почивни дни и ваканции,така че няма да има голяма консумация но ток .Боилер , фурна ,но няма да има фуражомелки и други подобни,ТАКА ЧЕ ПАК ПИТАМ СЕГАШНИЯ КАБЕЛ ОТ 4ММ2 ЩЕ ИЗДЪРЖИ ЛИ ИЛИ ДА ПОЛАГАМ КАБЕЛ ОТ ТЕЗИ КЕР.КУКИ 6ММ2 ИЛИ 10ММ2 ДО ТАБЛОТО ЗА ДА МИ Е МИРНА ГЛАВАТА И КОЙ СЛАГА КАБЕЛА АЗ ИЛИ ЕНЕРГОТО
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "подмяна на ел.табло в селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: