• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Турски имам монтирани стотици - Истек,Баймак -алуминиеви нямат мърдане - вносител Екотермал Бургас. И медни имам монтирани, от тях обаче едни преди 12 години се пробиха за 1 година .
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Нужна е газо-кислородна горелка, а не само на пропан. Иначе и китайската от 25лв, и турската от 100лв, и чешката от 200лв вършат същата работа.
Преди време си набавих оксижен. Взех малка кислородна бутилка - 4л. Само тя струваше 100-на лв. Бренелите са над 200 лв. Затова не стават за някой, дето иска да направи няколко спойки.

За две тръби в къщи според мен е най-удачно да се ползват адаптори без запояване и други специални инструменти. 2-3 лв бройката. Издържат и на налягане, и на температура, и на време :idea:

Прикачен файл

NTM.JPG
Разглобяем адаптор за медна тръба ф15 към 1/2"
NTM.JPG (7.87 KиБ) Видяна 5121 пъти
filmatoplo - майстор
Тези фитинги са супер -особено за мен , качваш се на покрива и свързваш без да ти пречи лек вртър или леко росене от дъжд - колко съм псувал със спойките . И много са ми помагали при доставяне на допълнителни бойлери и панели към действаща система - дори и частично тръбите да имат още течност си работиш без проблем -със спойка за нищо на света не може така .
tyrnokop - специалист
2V6 каза:
...е най-удачно да се ползват адаптори без запояване и други специални инструменти. 2-3 лв бройката. Издържат и на налягане, и на температура, и на време...
При тази разглобяема връзка прави ли се уплътнение с тефлонова лента или калчища или нещо друго?
filmatoplo - майстор
Надяваш гайката пръстена на тръбата , вкарваш тръбата в адаптора и стягаш . Неще нито лента нито калчища - само на външната резба на прехода която ще завиваш на кранове,помпи и др арматура.
tyrnokop - специалист
Тъй като тръбите са ми Ф12 такива "разглобяеми адаптори" не открих никъде. Намерих си фитинги от едната страна на спойка, от другата на женска резба 1/2''. В местата, където ще правя разглобяеми връзки ще използвам холендри. И тях съм ги закупил. В пакетчето на холендъра има клингеритово уплътнение. Сега да опиша казуса:
1 фитинг за тръба ф12 спойка- женска резба 1/2''
2 нипел 1/2''-1/2''
3 холендър 1/2'' с клингеритово уплътнение

След като при холендъра има уплътнение, не би ли трябвало да се прави уплътнение и при всички други резбови фитинги (в случая 1 и 2) и с обикновени калчища става ли или има и нещо друго?

Благодаря
vanko68 - специалист
Можеше с една медна редукция 12/15 мм да минеш на 15 мм,там вече ги има тези разглобяемите адаптори. И тези 12 мм ми се виждат нещо малки ...
idakieff - специалист
не знам що никой не пише за тези тръби кюсмарт те са меки медни с полиетиленова обвивка и се правят с адаптори като рехала само ти трябват хубави адаптори ползвал съм веднъж миналата година на един приятел няма проблем цената на ф16 беше мисля около 5.5
tyrnokop - специалист
И тези 12 мм ми се виждат нещо малки ...
Попаднаха ми на добра цена и реших да рискувам. Времето ще покаже.
не знам що никой не пише за тези тръби кюсмарт
Вече бях закопал обикновената мед преди да науча, че съществува такъв тип тръба CUsmart-a.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Тъй като тръбите са ми Ф12 такива "разглобяеми адаптори" не открих никъде. Намерих си фитинги от едната страна на спойка, от другата на женска резба 1/2''. В местата, където ще правя разглобяеми връзки ще използвам холендри. И тях съм ги закупил. В пакетчето на холендъра има клингеритово уплътнение. Сега да опиша казуса:
1 фитинг за тръба ф12 спойка- женска резба 1/2''
2 нипел 1/2''-1/2''
3 холендър 1/2'' с клингеритово уплътнение

След като при холендъра има уплътнение, не би ли трябвало да се прави уплътнение и при всички други резбови фитинги (в случая 1 и 2) и с обикновени калчища става ли или има и нещо друго?

Благодаря
За тръба ф12 можеше да ползваш адаптори за тръби размер 1/2" :idea:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Мека мед за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: