Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rabox - помощник
Здравейте,
Интересува ме дали може да се ми предложите схема за комплексно използване на Бойлер с серпентина и мантел за водно подово отопление с два източника на енергия - ток и газово котле.
Идеята ми е следната:
Мантела чрез помпена група към водното подово отопление.
Газово котле също към водното подово (чрез ограничение с трипътник), обаче от изхода на трипътника да минава и към серпентината на бойлера.
Идеята - при минаване на газ, към подовото отива до 45гр. през трипътника а останалото се завърта през серпентината, което топли водата в бойлера.
По този начин се ползва Газовото котле в по дълъг цикъл на нагряване и веднъж нагретия по този начин бойлер през серпентината върти отново през подовото.
Може ли според вас да се мине си един трипътен вентил или е нужно по комплексна схема.
Благодаря предварително.
rabox - помощник
Здравейте,
Някакви идеи?
Примери?
Акъл?
Съвети?
filmatoplo - майстор
По скоро ти трябва стандартен буфер-съд за отопление комбинирано и за затопляне на битова гореща вода , във буфера има внедрен по малък литраж съд-бойлер за целта. Цялото количество вода намиращо се в буфера се топли директно от газовия котел и чрез трипътен смесителен вентил и помпа се подава към тръбите на подовото с температура 45 градуса. Водата в буфера се загрява до 65-70 градуса за да може да загрее съда с вода за къпане намиращ се в него . Нали ме разрахте , в буфера има котелна вода с налягане 1,5 бара която е налята веднъж и само си циркулира - а в по малкия съд внедрен в него има питейна вода от водопровода на 4-6 бара която служи за битови нужди-къпане. Кой разбрал- разбрал. :buch:
rabox - помощник
Ролята на "буфера" тука ще играе Бойлера с серпентина и Мантел.
Водното подово се върти от Мантела.
Газовия боилер награвя серпентината (бойлера, като топли водата вътре) и също подовото. След като нагрее до препоръчаната от вас температура, през мантела циркулацията продължава към водното подово (газовия котел е изключен в този момент).
Затруднява ме схемата на свързване на тези три неща - трябва ли да имам два тръпътника - за газовия бойлер към подово и серпентина от друга страна Мантела и водното подово отопление (за ограничаване до 45 градуса).
Благодаря още веднъж предварително.
filmatoplo - майстор
По вашата схема нищо няма да стане (не се сърдете)
rabox - помощник
Защо да не стане, дайте някакви аргументи.
Чаро - Акълия
Кви са тия бойлери с мантел и серпентина?
Може и да стане, принципа е същия както го написа филматопло, само че с тоя бойлер с мантел и серпентина :? Дай линк да го видим.
Ако загряваш само буфера, а от там въртиш водата към подовото, ще ти трябва един трипътен вентил. Иначе два. Загряваш на макс водата в буфера. Какъв е смисъла на буфера при топлоизточник газ? При ток ясно, ама на газ :? . Обясни идеята...
Тока къде е в цялата схема? Котел на ток ? Или нагревател в бойлера :?

п.п. колко са кръговете на подовото? Ще се насметеш заради помпите.
filmatoplo - майстор
Сънсистем имат такъв бойлер - серпентина и мантел - пълен китук не ми харесва . А оргиналния буфер си има и нагревател за дозагряване при нужда. Буфера се загрява на 70 гр оттам с вентил към подовото се редуцира температурата на 45 гр. Газовия котел си има своя помпа - необходима е втора от буфера към подовото . А по принцип се монтира и трипътен смесителен вентил и на изхода на топла вода за битови нужди и се монтира дебитомер на топлата вода примерно 10 литра в минута - за да може да се осъществи топлообмен - съд в съд . То ако беше така с мантели и серпентини и да набузим студената вода от водопровода да хулка колкото може - ехеее всеки щеше да е гений :hot: :cold: :lцl:
rabox - помощник
Здравейте,
Линка към бойлера е тук:
http://www.sunsystem.bg/products.php?ac ... 31&lang=bg
Пълен китук ли е не знам, какво му е лошото?
ФилмаТопло май предпочита да говори на изуст, т.е. без да вниква да дава съвети. Изхода на топлата вода за битови нужди - не е нужен никакъв трипътник, нито пък дебитомер - това си излиза просто през бойлера.
Ок, нека наричаме Бойлера в слочая буфер.
Въпроса ми - след като имам два източника на нагряване - Ел. Ток и Газово котле, външната помпа вътри подовото през Мантела, трипътника ограничава, как точно да подсъединя газовото котле хем към подовото хем към серпентината (ползвайки неговата вътрешна помпа). Трябва ли ми дръг трипътник, или мога да ползвам вече поставения за тази цел за Мантел-Подово.
Да уточня, че искам да предотвратя също силно нагряване (70-80гр) през Мантела, а именно Газовото котле да подава топлина през серпентината (да разбирам тука някакъв възвратен клапан?).
"Набузване" на студена вода от водопровода към подовото - няма директна галванична връзка между постъпващата вода в бойлера и Мантела.
В общи линии схемата с Бойлера с мантел ми се вижда доста добра идея с цел спестяване на място, цена, комплексност на решението.

И да, получих съвет да нагрявам само серпентината с газовото котле, но все ми се струва, че мошността на серпентината е доста по малка (около 3 пъти от мощноста на Газовото котле), т.е. допълнителния товар е нужен и затова искам да имам паралелна връзка с тръбите на пода, т.е. нека се нагреят първо те, после газовото котле да продължи да нагрее серпентината и от там водата в бойлера.
При вкарването на такъв цикъл - доста по рядко, но доста по продължително ще се нагрявава бойлера катос лед това нагрятата по този начин вода през мантела ще циркулира към подовото.
Съответно доста по висок КПД на Газовия бойлер.
Последна промяна от rabox на пет фев 13, 2009 5:18 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Аз от където се връщам ти на там отиваш, позволи ми след като на сезон купувам от фирмата продукция за 100 000 лв да съм наясно с някой работи . Направи сам -да , ама тябва ли да се правят ненормални работи .Първо идеята ти е ненормална , затова и никой не ти се върза -аз ти написах как се прави и станах пишман. ДА- СТАВА ТОЧНО ПО ТВОЯ НАЧИН .

Тема "Водно подово с два източника на подгряване, бойлер с мантел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: