• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Baлepu - специалист
Да, след третия опит се отказах.
MamaMy - майстор
А намери ли някой с багети да обходи терена? Ако искаш поне ти се пробвай. Дори и да не вярваш като Хидрата, поне ще си направил всичко по възможностите си. Иначе на 150м ще ти излезе вода на всякъде. Номера е най-малко да копаеш. :wink:
И аз не вярвах на разни шарлатани с пръчки, но гледах по Дискавъри как намират вода в пустинята. Бил много древен метод. Аз съм привърженик на научните методи, но един съсед ме викна да му помагам за първия кладенец. Като ми каза, че със сигурност са намерили вода на няколко места в двора му тези с пръчките и много се смях. Предложи на майтап да пробвам. Извади две сплескани медни тръбички от спирачки на кола огънати на буквата Г. Каза да ходя из двора и ще видя. Като се свиха първия път реших, че нещо съм стъпил на криво. Обаче смених посоката и те пак се изправиха и застанаха успоредно. Върнах се на същото място и те пак се събраха. Все едно някой със сила ги събираше. Намерих 3 точки след няколко часа обикаляне. Той потвърди, че другите с намерили същите места. Аз гледах така :shock: . Познай какво направих на другия ден!
В първата морга свалих една тръбичка и направих точни копия на неговите. Пробвах ги и "работеха". Обикалях два дена в моя двор и нищо. Накрая намерих едно място в хамбара точно в единия вътрешен ъгъл където се събират пръчките, но много по-слабо отколкото в комшията. Въпреки, че бях скептичен при него излезе вода. Не е много, но и него го домързя да копае повече и му се досвидяха пари за цимент и желязо. Факт е, че той вече не е закачен за ВиК, а мен продължават да ме изнудват. :?
miroki - майстор
пон мар 02, 2026 9:55 amBaлepu написа:
пон мар 02, 2026 9:42 ammiroki написа:
По 300 лева бяха пластмасовите, сега са 340.
Та това е двойно на бетонната :shock: Очаквам, че ще ми трябват 10-ина. Ако съм сигурен - да рече човек, но ако няма вода до тази дълбочина от тези пари остава просто една дупка :evil:
Ми не, бетонените си бяха същите пари. И на тръба дълга да вземеш цяла пак същите пари.
...
Явно си пропуснал съвета за ф50мм. До 6 метра без никакъв проблем. Аз 5 но с 6 метра 1/2 тръба. Най-големия зор беше да я закарам с колта. Отпред на огледалото вързана, отзад през стъклото на дръжката с 2 куки. А трудното при вадене е, чака като стигнеш чакъла преди водата, камък по камък се вадят. Малко мускули трябват или по-олекотена тръба. Ако разглабяш и повече метри ще успееш. Поне може да изкараш вода и чак тогава да почваш. Аз така направих. Търси с повече витки. Само размера на витките се завива и се вдига до горе да извади. Иначе не вади.
...
Това с багетите го знам от дете. А още съвсем малък като бях, беше с ябълков чатал зелен/неизсъхнал/прясно отрязан.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон мар 02, 2026 9:06 amBaлepu написа:
LazarGanev, притеснява ме дали няма да затегне някъде от неравности и да не ще да прихлъзне надолу? Също и ако допусна някакво минимално изкривяване във вертикала? А и монтирането на кофража над отвора, не е ли трудно/проблемно?
Не си внимавал в час, ще обясня пак. При моя метод пръстените не се свличат надолу, защото решихме че е безсмислено. Отливаме ги на място в кладенеца и си остават там. Ако се свличат до дъното, накрая пак няма как да сложиш чакъл зад тях за филтър. Като си остават на място много по-добре укрепват изкопа до водоносния хоризонт. По метър на ден копане плюс отливане. От водното ниво надолу се щурмуват 2,20 метра за ден, ако може, застила се 20см чакъл на дъното и се полагат 4 пръстена по 50см, приготвени предварително и зад тях се насипван чакъл със същата фуния, с която се отлива бетона предните дни. Прилагам разрез на кладенеца

Прикачен файл

IMG-7812af76739470fc373e801f19affb70-V.jpg
hidrazin - майстор
пон мар 02, 2026 7:36 amBaлepu написа:
На 1,6 м ударих твърдо на камък и реших, че ще копая.
Абсолютно ли си убеден че при теб трябва да е точно кладенец?
Щото имам 1001 причини да те откажа...
Нещата в България с водите вече доста се промениха и то в посока на зле. (друга тема)
Ноооо... не те знам с кой район си. :?
:partyman:
P.S. И това го пиша без да се бъзикам. Ако мога - ще ти помогна с каквото мога.
Стига да имаш желание и да дадеш достатъчно информация.
Baлepu - специалист
вт мар 03, 2026 8:27 pmhidrazin написа:
Абсолютно ли си убеден че при теб трябва да е точно кладенец?
Щото имам 1001 причини да те откажа...
Няма проблем - казвай ги причините.
Машина-сонда няма да ползвам. Първо не ми се рискува да закопая една солидна сума без почти никаква гаранция. Второ - няма как да влезе в двора. Като трето - не ми е жизнено наложително да извадя вода. Ако случайно успея, ще се занимавам със земеделие като хоби. Ако не успея - ще си карам старините в мързел. От глад няма да умра.
От друга страна, след като сляза до планираните 10-ита метра и няма вода, бих могъл пак да се пробвам да продължа с ръчно сондиране още на долу. Ако ще вадя вода от 50 метра, не съм сигурен дали ще си заслужава икономически. Колкото от по-дълбоко - толкова повече енергия ще се консумира. Накрая ще стане "де е Киро на кирия" ...

вт мар 03, 2026 7:10 pmLazarGanev написа:
Не си внимавал в час, ще обясня пак.
Нещо пропускам ... :?
Признавам си, не схващам направата на кофража. Би ли си прочел описанието, с идеята да забележиш, че нещо си пропуснал в обяснението? Ще бъде много добре ако драснеш една скица и на самия кофраж. Още по-добре ще бъде ако успееш да ми го снимаш :prayer:
Самото наливане на бетона никак не мога да си го представя. Кофражът се монтира ~5 см по-ниско от долния край на последния отлят елемент и през този отвор се вкарва бетона? И накрая се подмазва до колкото е възможно? Не споменаваш арматура?
Относно свличането по другия метод ... Представям си го до първоначалното достигане на водата. Може за всеки случай да се набият наколко шиша странично под последната тръба, да я подпират допълнително. А "във водата" се копае примерно с вътрешния диаметър на тръбите (т.е. - без да се подкопава) и така няма да се свлекат. Като казваш, че копаете 2 метра във водоносния слой, имаш предвид, че водата я изпомпвате интензивно с помпи (електрически)?
hidrazin - майстор
вт мар 03, 2026 8:52 pmBaлepu написа:
...Първо не ми се рискува да закопая една солидна сума без почти никаква гаранция.
...
Като трето - не ми е жизнено наложително да извадя вода. Ако случайно успея, ще се занимавам със земеделие като хоби. Ако не успея - ще си карам старините в мързел. От глад няма да умра.
Виж сега, за мен да имаш собствен водоизточник е благодат.
И пак за мен - не всичко е пари. Така съм възпитан.
Този "сондаж" който все още използвам е правен началото на 70-те години от дядо ми Бог да го прости.
Правил го е не само за него ами с идеята за тези след него.
Ако ще гоним 300% печалба и нагоре, по-добре да не се занимаваме.
Все пак не сме Али-Беговци...
Колкото от по-дълбоко - толкова повече енергия ще се консумира. Накрая ще стане "де е Киро на кирия" ..
:shock: Чак до там ли опряхме?
Има и соларни помпи...
:partyman:
MamaMy - майстор

Относно свличането по другия метод ... Представям си го до първоначалното достигане на водата. Може за всеки случай да се набият наколко шиша странично под последната тръба, да я подпират допълнително. А "във водата" се копае примерно с вътрешния диаметър на тръбите (т.е. - без да се подкопава) и така няма да се свлекат. Като казваш, че копаете 2 метра във водоносния слой, имаш предвид, че водата я изпомпвате интензивно с помпи (електрически)?
Въобще не е толкова лесно свличането. При 10 пръстена така се бяха заклинили, че се наложи с маркуча от чешмата два дена да поливаме покрай пръстените за да тръгнат. За да се задържи тази огромна тежест смятай какви сили и действат странично. И при нас пръстените ги пускаме до дъното няма значение, че са във водата. През дупките на дистанционните тръбички водата се стича на струи. Една помпа за мръсна вода работи денонощно. Първо се изкопава по ниско място за нея и тогава се изрива останалото. То накрая основно с канчока се гребе и само камъни. водата размива пръстта и помпата я изсмуква като кал заедно с водата. Идва един момент в който помпата не смогва. тогава се пускат две едновременно докато пресушат, едната се изтегля леко за да се освободи място и веднага се влиза и се рине. То основно са камънаци и малко пясък. На повърхността всичко е кал. Покрай дупката се стига само по дъски. Количката с пръстта (в случая беше ремарке) стои на далеко. Кофата се носи до там и за това е хубаво горе да има поне двама човека. Докато единия носи кофата втория спуска друга за да не се бави процеса. Горе долу за три кофи водата става много и нагъзения долу се качва няколко стъпала и чака втората помпа да изпомпи. Абе почти през цялото време работата си е за трима човека.
LazarGanev - "Велик майстор"
Признавам си, не схващам направата на кофража. Би ли си прочел описанието, с идеята да забележиш, че нещо си пропуснал в обяснението? Ще бъде много добре ако драснеш една скица и на самия кофраж. Още по-добре ще бъде ако успееш да ми го снимаш :prayer:
Самото наливане на бетона никак не мога да си го представя. Кофражът се монтира ~5 см по-ниско от долния край на последния отлят елемент и през този отвор се вкарва бетона? И накрая се подмазва до колкото е възможно? Не споменаваш арматура?
Кофражът е лесен, ще гледам да го снимам, ако не - ще чертая. Обикновено го слагаме на около 10см от горния (т.е. копаем 1,10м), за да има фуга за наливане, после фугата се измазва. От арматура няма нужда, понеже не се транспортира. Не може да се спука навътре, и навън не може, понеже е набит със сила. между изкопа и кофража
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: