• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
Здравеите !!! изчетох целия фоум"отопление" и си направих една схема НО НЕЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ПРОРАБОТИ? та затова ви питам защото виждам че доста хора тука са наясно с парното?Апартамента е чисто нов 110кв.м. и е още на тухли и сега е момента да прекарам инсталацията за парното!!! пък после ще решавам на какво да се отоплявам и какъв котел да си купя !!!Тръбите мисля да са ф16 от тези с алуминиевата нишка???От всеки радиатор ще изведа тръбите до разпределител !ще прекарам до разпределителя и вода от водопровода за да се пълни системата а боилера ще свържа успоредно на радиатора в банята :idea: Разширителния съд също ще е в банята и ще е свързан към топлата вода(така разбрах от написаното във форума)А МОЖЕ ЛИ ДА СВЪРЖА РАЗШИРИТЕЛНИЯ СЪД КЪМ ТОПЛАТА ВОДА НА РАДИАТОРА В БАНЯТА???за да не извеждам специално тръба за него от разпределителя??? ЕТО Я И СХЕМАТА

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (35.31 KиБ) Видяна 5113 пъти
Antonii - майстор
Мойте съвети са:
- да включиш бойлера на отделен кръг;
- премести помпата на изхода от котела(в горещата нитка);
- монтирай разширителния съд при котела на студената нитка;
- а и си сложи предпазен клапан, че невидях такъв;
maxuel82 - специалист
Благодаря много :gott: :gott: :gott: в магазина на "ЕРАТО" от където мисля да си купувам оборудването за парното ми бяха казали че помпата се слагала единствено и само на студената вода и за това така начертах :? А разширителния съд трябва ли да бъде по-високо от серпентината на бойлера или само по високо от най-високия радиатор :? :? :? (дано ме разберете какво искам да кажа) и къде точно се слага този предпазен клапан :?
bisplus - специалист
Здравей! Ето и моето мнение...помпата си я оставяш на студената вода като преди нея задължително слагаш филтър, а от двете и страни монтираш кранове(зада може при необходимост до се демонтира). За предпочитане е да си направиш и байпас на помпата но това си решаваш ти. Разширителният съд се слага на най високото място в системата(дори и над серпентината на бойлера), като според мен е хубаво да си го монтираш в банята тъй като имаш пряк достъп до канализация. В никакъв случай не го извеждай директно от котела, защото при най малкото налягане особено когато си с помпа ще ти хвърля водата(това го знам от личен опит).
Antonii - майстор
По принцип не е грешно и така да сложиш помпата, но излишно ще товариш котела с допълнителното налягане създавано от помпата.
Отностно разширителния съд, това което са ти казали се отнася за отворените такива. А вече почти никой не използва такива за битови цели, и понеже целта на разширителния съд е да пази котела(източника на енергия), той се монтира близо до него, като за затворения тип такива няма значение на каква височина ще го сложиш.
Предпазния клапан също трябва да е близо до котела, можеш да го сложиш на линията за пълнене(примерно). В магазина би трябвало да ти го обяснят. :)
filmatoplo - майстор
Остави си помпата там където е , вържи съда точно преди помпата - на рисунката се пада синята тръба прави зет след крана за пълнене-така съда ще стои с подналягане а такова ще има към радиаторите и няма да дърпат въздух.Сложи си един клапан 1,5 или 2,5 бара ако повиши налягане да сработи-сложи го до крана за пълнене.Преди помпата кран,филтър,след нея кран .Чак сега прочетох какво си писал, да може да свържеш така бойлера с радиатора в банята и разширителния съд може да се сложи на радиатора .Само го вдигни високо. В къщи е така.
Antonii - майстор
Извинявай, сега прочетох по внимателно въпросът ти.
Значи отговора е - ДА ще работи.
Но дали ще е безопасно и дали ще е максимално ефективно.
В този случай отговора е - НЕ няма да е.
И като гледам съветите на колегите няма и да стане такова. :)
Моя съвет е вземи си една фирма която прави такива инсталации. Та ако имаш някакви проблеми в последствие те да си носят отгворноста.
Това ти го казвам за да не се получи Врачанския прецедент, който за жалост завърши със жертви. :cry:
Пожелавам ти успех в начинанието. :idea:
anatolt - помощник
Така, колеги тук все пак е форум за"направи си сам"нали,ами то най лесно ни е да прехвърлим човека към някоя фирма и да решим въпроса,1000% че ще го направи сам или с приятели,така че дайте по компетентни мнения тук,а не само да си чешем езиците,предлагам като се дават мнения,за по достоверно и разбираемо да се приложат и примерни схеми,за предпочитане работещи,и тогава да коментираме за+ и - ,а и не е гаранция че фирмата ще си свърши работата по компетентно от него .За начало бих искал да уточним със отворен или затворен разширителен съд ще е системата,лично моето мнение е че с отворен е в пъти по безопасна системата,ако разбира се не забрави крановете затворени.
dimoni69 - напреднал
Системата задължително трябва да е отворена при печки , камини или котли , при които няма 100-прцентова възможност за контрол на горивния процес.javascript:emoticon(':mod:')
Antonii - майстор
Мисълта ми е колеги, че една отоплителна инсталация колкото и да изглежда проста за реализация, толкова е и сложна. Съществено впоследствие и опасна за експлоатация(това не е водопровод-да вържеш две тръби накръст).
Като пример ще дам съвета който давате на човека да си сложи отворения разширителен съд в банята. Въпроса ми е кво праим при една ситуация когато от същия този съд почва да се носи пара и гореща вода, кво става с хората намиращи се в помещението :!: :!: :!:
Отделно тука вижда изказване, че било задължително ползването на такъв при печки и т.н. и за някакви спирателни арматури по дихателния тръбопровод, които неизвестно за мен по кой нормативен документ за разрешени да се монтират там. :)
От някои мнения които чета тук и в други теми виждам, че някои хора хабер си нямат за кво е тоя разширителен съд.
И съвета ми към човека пуснал темата е въобще да не разчита много на тези съвети. Намери си приятел-познат който е правил такава инсталация и още му работи без проблеми, да ти даде съвет.
От половината съвети тука, ако ги използвам в проектантската си практика още утре ще ме изхвърлят от камарата на инженерите(ако преди това не влезна в затвора). :)
  • 1
  • 2

Тема "Ще ми работи ли парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: