Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Тази година за първи път съм само на ток и не смея да се оплача. Колкото-толкова. Всяка екстра се заплаща. Когато скока е толкова рязък ценово, както между отопление на дърва и отопление на ток, винаги боли. И двете си имат плюсове и минуси. Уюта който създава открития огън и пукащата дървесина само контрастира с постоянно виещия вентилатор и постоянното усещане, че е хладно. От друга страна са липсата на прахоляци и пушек и поддържането на постоянна температура. Липсата на хамалогия наклони везните. От екологична гледна точка обаче нещата не са цветя и рози. С печките на твърдо горива докато горят не се изхвърля почти нищо зимата. Сега на два дни по един плик с отпадъци. Ко
е тогава е по-екологично? Снощи гледах американски филм за един национален парк. Една огромна вила за 20-тина туристи Всеки ден си изгаря боклука. Съвсем официално си имаха печка на открито за тази цел. Вярно е, че американците не са много остри, но в разбирането за екология си приличам с тях. Екологията е отпечатъка който оставяме при обитаване на дадена територия. Преместването на замърсяването от едно място на друго както примерно прави електро-транспорта за мен е анти-екология. От тук и цената на енергията. Няма как да е евтина когато се произвежда от ДВГ.
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 9:58 pmchapara написа:
Херцовете каква роля играят🤔
Ооооо... Голяма! Особено за тези дето са си турнали (играчка) в някое отверстие на тялото... :rock:
:partyman:
Baлepu - специалист
пет мар 06, 2026 8:01 pmhidrazin написа:
... (по-скоро КОЕФИЦИЕНТА на електромера диостанционно)...
Крайно несериозно - КОЙ ще го направи за да влязат някакви пари в някакви сметки на ЕРП, ЧЕЗ ... ??? Наистина ли някой си представя, че се изпращат такива "агенти" :?:
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 10:06 pmMamaMy написа:
Няма как да е евтина когато се произвежда от ДВГ.
Ма е много по-скъпо кога е от перки и солари... + батериЙ... :-D
MamaMy - майстор
Съвсем скоро очаквам да те опровергая с поредния скок на горивата и най-вече метана. Др. Путин вече е заточил балтията. Сега само я размахва, но това е за засилка. Др. Ковачки ще приреве на умряло. И по-точно не той, а ние.
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 10:25 pmBaлepu написа:
Крайно несериозно - КОЙ ще го направи за да влязат някакви пари в някакви сметки на ЕРП, ЧЕЗ ... ??? Наистина ли някой си представя, че се изпращат такива "агенти" :?:
Дрън, дрън, дрън... та ПЛЯСссс...
Казах че е възможно но не че го правят!
Ама това е много забавно:
КОЙ ще го направи за да влязат някакви пари в някакви сметки
Ще се "лъзне" да го направи тоя който МОЖЕ - демек ЕРП-тата.
И за електромерите с дистанционен отчет НЕ Е НЕОБХОДИМО да:
се изпращат такива "агенти"
От офиса и с мишката... :)

И за кой ли път ПАК:
Неверниците да си сложат контролни електромери.
Имам 5 (ПЕТ) електромера на мое има и претенции НЯМАМ.
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 10:34 pmMamaMy написа:
... скок на горивата ...
Те горивата си скочиха въпреки неистовия вой на "правителството" дето щяло да вземе мерки...
Мерки и теглилки...
Справка - Fuelo
Всичкото е Пунта Мара. Правителството НЯМА интерес от ниски цени.
Има интерес от високи цени - по-високи данъци и приходи в бюджета.
А бюджета е кацата е мед която ще се разпредели по "хубост"...

Това с контрола на цените е за за ... шушляците.
Baлepu - специалист
пет мар 06, 2026 10:45 pmhidrazin написа:
КОЙ ще го направи за да влязат някакви пари в някакви сметки
Ще се "лъзне" да го направи тоя който МОЖЕ - демек ЕРП-тата.
И за електромерите с дистанционен отчет НЕ Е НЕОБХОДИМО да:
се изпращат такива "агенти"
От офиса и с мишката... :)
На мен това не ми звучи сериозно. Този "с мишката" не виждам как ще си прибере "разликата" от сметката на ЕРП-то. Реалният ѝ собственик не мисля, че ще тръгне да дели жълти стотинки с някакви мишкаджии. Още по-малко го виждам той самият да седне да прави подобни кокошкарски глупости :idea:
Контролен електромер ... и какво като според него е изразходвана по-малко енергия?
ESPACE - майстор
пет мар 06, 2026 11:20 pmBaлepu написа:
Контролен електромер ... и какво като според него е изразходвана по-малко енергия?
Поне ще е първия мрънкащ с малко мозък в главата, който ще представи и малко доказателствени твърдения, а не както тия дето ги иронизира hidrazin.
пет мар 06, 2026 8:01 pmhidrazin написа:
с мрънкане от тип-а "На мен консумацията не ми се е променила." , "Ама няма как да съм изхарчила толкова. Отоплявам къща 250 квадрата с икономични конвектори и имаме само два електромобила."...
Докажете го с РЕАЛНИ данни. :)
Как пък никой мрънкач не си направи труда да изключи главния си бАшон и да види дали не му "върти" електромера. И огато установи че не върти да включи само един консуматор с известна мощност и да види дали му отчита вярно.
У дома аз не се занимавам със сметките, жената ги плаща. Преди години ми каза, че тока бил много, да съм видел какво става. Ми взех последната фактура, сравних показанията, всичко съвпада. Спрях всичко, електромера не върти(бяха още от старите). Включих нещо, отчита си правилно. За собствено успокоение вързах един контролен електромер и за един месец имаше само незначителна разлика и го махнах. За себе си имам обяснение че вероятно отчетния период е бил различен. Сега също сметката ми е голяма ама смарт електромерите на климатиците я потвърждават.
MamaMy - майстор
Относно измами с тока от страна на ЕРП-тата не само, че ги има, ами аз лично ги хванах няколко пъти в различни крачки. Това обаче са си игри на районните техници. ЕРП-тата ни цакат официално и във фактурите. Само погледнете що такси таксички са наслагали. Вярно, че тези такси са ги защитили пред КЕВР, но за да са получат тези числа има изкуствено завишаване на разходите чрез свързани фирми поставени на входа и на изхода. Далеко обаче съм от мисълта, че ръководствата на холдинга не знаят за далаверите на техниците. Много от тях са покровителствани да :^o за което си се внасят по канален ред. Същото е като в КАТ, МВР и всички останали министерства. Това от 30 години е държавна политика и се наложи поради примиренчеството на народа. Играта е : '' Който пръв пусне кръв на другия, той определя правилата". Е нашата вече си я точат законно.
Така е като се деполитизира всичко. Ако на 10.10 прехода на беше толкова безкръвен и се беше проявило гражданско общество, бъдещите управляващи щяха да си налягат парцалките. Да, но те са се грижили такова общество да не се появи от 44' до сега. Нали не си мислите, че обществения строй се е сменил в България? Това не става с думите "от утре съм друг човек".

ПП Ще ме извинява администратора за политическия привкус, но всичко е свързано. Енергетиката е в ръцете на същите които ни мачкат от 75години. Не може икономика без политика. Дори правилата във форума се налагат пак от по-силния.

Тема "Високи сметки за тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: