Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Filma не се ядосвай, няма смисъл.
Рабокс, колко литра бойлер мислиш да сложиш? Ако е 200л забрави за дългия работен период на котела и за по-голямата почивка!
За КПД при по-дългия работен период други да кажат. Аз не разбирам. Но мисля че дългият работен цикъл може да се нагласи и по по-прост и евтин начин.
Не написа колко кръга подово имаш.
Вземи буферен съд около 1000л и направи отворена система, ако имаш достатъчно мощност . От там помпа и трипътен смесител към подовото. БГВ-то от обикновен бойлер с серпентина. Просто, ефективно и надеждно. Изпитано.
Буферният съд се слага с идея:
да обедини няколко енергоизточника- слънце+котел;
ако е на ток, да се ползва нощна ел.енергия;
ако е твърдо гориво, да се разреди обслужването на котела и т.н.
Пак не разбирам смисълът от буфер и газ.

По твоята идея отиваш на сложна система, автоматика за управление на помпите, да не си пречат, с неясен резултат.
Ако имаш възможност опитай.
Опитваме се да ти помогнем. Остави острия тон!

:)
Последна промяна от Чаро на пет фев 13, 2009 4:43 pm, променено общо 1 път.
rabox - помощник
Здрасти,
Това, че не става с стандартния начин и средства значи ли, че нещо е ненормално.
Да, чух че бойлерите на Сънсистем имали проблеми - най вече свързани с неграмотно правене на инсталациите - чрез водната риза ги свързвали към слънчеви панели и поради високата температура и налягане смачквали вътрешното тяло и протичали.

И ти ако си от тези "проектанти", явно за какво отиват 100-те хиляди.
Да си призная нямам желание да се заяждам, но лафовете които ползваш въобще не ми харесват.

Аз мисля, че бойлера може с подходяща автоматика да се ползва в точно такъв режим който искам, при това решението наистина излиза комплексно - с два източника на захранване - газ и електричество.

Но, явно точно ти не можеш да включиш за какво става въпрос.
Чаро - Акълия
Предполагам няма да ползваш ел. и газовия котли едновременно. Няма логика.
Ако е така, не ти е необходим буфер!
rabox - помощник
Бойлера е 80 литра с 2кв нагревател.

В подовото съм предвидил 2 кръга максимум по 100метра,
- 16x2 тръба полибутилен;
- стъпка 15см;
- дебит - около 600-700кг/час;
- макс темп на вход - 40 градуса.
- Електронна помпа Алфа2 (25-40);

По груби сметки за мощността на подовото се получава около 3.5Квт.
При пресмятане на общата кубатура на помещението се получава грубо около 100 куб., Изолацията е добра и не се очакват големи загуби през прозорците и стените.

Няма да ползвам едновременно ток и газ.

Когато съм на ток - нагревателя на бойлера нагрява хем водата хем подовото през мантела.

Когато мина на газ, няма да ползвам ток, искам да се свързани и подовото и серпентината като товар - защо- зашото серпентината е с много малка мощност и ще се затопля много бързо, съответно газовото котле ще изключва и включва по често- нисък КПД, висок разход на газ.

Да отбележа към филма топло, че налягането в мантела по ТТ данни на производителя требе да е макс. 3Бар-а.
Т.е. това е една от причините да взема за водното от мантела, вместо да въртя през серпентината.

От друга страна - нуждата от Автоматична помпа и Трипътник, както и предпазни вентили и евентуално малък разширителен съд е осъзната за използването на водно подово отопление. Готов съм да отделя и пари за готово сглобена автоматика също, стига да се намери такава която да покрие тези нужди.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
Аз от където се връщам ти на там отиваш .
Добре де, ти защо се връщаш, ами не вървиш напред :) ! Шегичка!
Наистина както казва cacho, нито газовият котел, нито електрическият имат нужда от буферен съд. Ако се избере подходящ по големина газов котел, широките му възможности за модулация позволяват той да работи постоянно на малка мощност и няма нужда от удължаване на работния цикъл, нито пък има някаква възможност за увеличаване на КПД, което е 93%. Напротив, колкото е по-малък обема на водата в системата, толкова газовият котел е по-икономичен, защото липсва инертност на системата - искаш топло - имаш го за няколко минути, не искаш топло - за няколко минути системата изстива
filmatoplo - майстор
Точно и аз се чудя - защо буфер, ама нали той ме обърка с тоя бойлер с мантел за подово . Връщам се защото съм минал през тези измишльотини и съм им видял ефекта (говоря за мантели,серпентини и Сънсистемови материали) не бих го препоръчвал на клиенти.
rabox - помощник
Точно това и исках - затова Бойлер 80 литра.
Но да кажем че е трудно паралелното включване на газовия котел към подовото и серпентината, като в същото време има мантел към подово.
Колко най малък газов котел може да се вземе за да има един много малък кръг които да минава през бойлера само.
rabox - помощник
Ами Защо бойлер:
1. Защото ми е нужна топла вода сега - за бита и от мантела за подовото. Нагрявам с ел ток.
2. Защото газовия котел е принципно "алтернатива", която ще дойде по натам. Нагрявам хем подово хем бойлер за битовата вода. Но момент- нагрявайки битовате вода пак ползвам изхода през Мантела за нагряване на подово. Термина тук бих го нарекъл (като аналогия от електрониката) обратна връзка - вземаме част от усилването и го подаваме на входа, като така правим по плавно просто усилването и изглаждаме изходния сигнал (в случая водата за подовото).

Хора, просто искам с един куршум два заека - нагрявам на едно място а ползвам на две - вода и подово отопление.

А и все пак нека този Бойлер с серпентина и Мантел го наречем буфер и нещата си идват на местото.
Просто явно имаме терминологични различия.

Един ден като стане, ще поканя филма топло на гости ...

Явно слабо се изразявам но ако ми кажете какъв продукт мога да ползвам за да нахвърлям една схемка ще се опитам да го напрявя.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре, разбрах ти идеята, но не разбрах защо точно 80л да е бойлера. Тези бойлери имат много мижава серпентина. Сложи един 120 литра с мощна серпентина и го ползвай сега за подовото, а после ще добавиш един едноконтурен газов котел и това е. Не ти трябва мантел.
rabox - помощник
Хм,
а с какво точно мантела е лош?
По идея той има по голяма контактна повърхност с бойлера,
което значи че при висок дебит ще отнема топлината по качествено от бойлера.
А 80 литра (ами предишният ти пост) - колкото по малко толкова по добре.
Нямам много место за голям бойлер.

Тема "Водно подово с два източника на подгряване, бойлер с мантел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: