Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет мар 20, 2026 4:52 pmMamaMy написа:
... Аз дори ...
Мама, защо е избран този материал? Електроизолация, ОК, но е тежък, трошлив, не мисля болтови връзки да издържат на вибрациите...?
MamaMy - майстор
Материала не е трошлив. Идеален е за тази цел. Пък и той служи само за затваряне на кутията. Носещата част е двойна желязна рамка. Аз за това исках снимка на велосипедната рамката за да видя къде ще легне кутията и да мисля как да се закрепи най-удачно. Автора ми прати пейзаж от космоса. Като му е толкова пипето значи няма да се разберем. Има сръчни и умни деца които трябва само леко да ги побутнеш. Да им дадеш посоката и те веднага оправдават целите на форума. Ето на такива помагам безвъзмездно. Те имат желанието но и старанието да свършат нещо с ръцете си. Докато това иска някой да мисли вместо него. Изрично подчертах, че ако държи на този материал трябва да си го осигури. Аз мога да го направя и с ламарина и със шперплат и с фазер дори, но...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не е дете, над трисетгодишен е :-( Даже не е от прословутото Z поколение.
Защо не от ламарина? Обичайно акумулаторите са в ламарина поместени или аз вече много съм изтървала...
kr1100 - майстор
пет мар 20, 2026 8:44 pmn_a написа:
..Мама, защо е избран този материал? Електроизолация, ОК, но е тежък, трошлив, не мисля болтови връзки да издържат на вибрациите...?
Ти си уж от РусИ пък не знаеш що е то стъклотекстолит/ Жокери ?? Нещо Изома да ти говори ,не пиша за китайците?
На Фара 1РЛ136 и Кредо 1РЛ133 па и на НР100 бг батериите
/ сребърно цинкови /бяха в кутии от стъклотекстолит.
Офф допреди година и нещо имах кутия от 1РЛ133 почти тъмно зИлен цвят боядисана
gogo7777 - майстор
До колкото знам заводчето отдавна не функционира.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет мар 20, 2026 10:26 pmkr1100 написа:
... почти тъмно зИлен цвят боядисана
Защо да се боядисва, то се оцветява при производството
Тия неща само съм ги виждала, както повечето хора
hidrazin - майстор
Кака в случая е карано неподготвена че и до срамни нива... Щото е от РусИ. :o
В РусИ беше ако не най-големия, то поне един от най-големите заводи за печатни платки в БГ.
Създаден някъде около 1970-та година.
Там се произвеждаха и насища платките дори за ЗЗУ Стара Загора - за изчислителните машини.

Кака, така добре познатия стъклотекстолит сега по жендърски се води КОМПОЗИТЕН мат'риял.
А композитните материали често превъзхождат металите по здравина и лекота.

ПРИМЕР - корпусите на много ракети са изработени от ... стъклотекстолит.
Както военни ракети, така и "цивилни" ракети - примерно тези за борба с градушките.

Що така кака?
:partyman:
P.S. Преди години си отглеждах ... ягоди в корпус от ракета земя-въздух.
Демек тръба от стъклотекстолит... :-D
hidrazin - майстор
пет мар 20, 2026 10:54 pmn_a написа:
пет мар 20, 2026 10:26 pmkr1100 написа:
... почти тъмно зИлен цвят боядисана
Защо да се боядисва, то се оцветява при производството
Не се боядисва при производството ако имаш в предвид оцветяване на смолата докато е течна.
Оцветителите в епоксидната смола и намаляват здравината в голяма или малка степен но не са желателни.
Допустими са за неотговорни приложения и ниски изисквания за якост.
:partyman:
пет мар 20, 2026 10:38 pmgogo7777 написа:
P.S. Че то какво работещо БГ производство остана в територията България бре? :shock:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
:-) Не неподготвена, ми нормално повърхностна... Такова тънко го чупехме с ръце, децка му работа, а вероятно е било произведено не под налягане и не да е здраво, ми всички си приличаха, хубаво пукаха. И сега срещам из Русе мебели изцяло направени от текстолит, щото безпари.... Безумна безпризорност било. Та, всичкото това се наричаше текстолит, сега чета че били видове по предназначения...
Заводът май съществуваше допреди 10-15 години. Едно време всеки познаваше някой, който познаваше някой, който... Сега не е така и не знам... А интернетЯт, знаете, дава илюзия за информираност...
А помните ли старите кухненски шкафове, с вечното покритие...
kr1100 - майстор
пет мар 20, 2026 10:38 pmgogo7777 написа:
Заводчето - беше комбинат с почти 5600 човека и изнесено производство в много градове /Шумен, Сандански, Щабла и Твърдица - РС 02, В.Търново и др.
А сега полуфункционира по няколко бр. Спери речен радар и др.неща на програмните машини

И на въпроса на Кака защо - такава е технологията по руската документация на 1РЛ 133 и 136
P.P. забравих в Шабла правена тръби за еднократни цеви за гранатомети от стъклотекстолит с машинария внос от Щвейцария
Последна промяна от kr1100 на съб мар 21, 2026 4:25 pm, променено общо 1 път.

Тема "Помощ с изработка на кутия за батерия на ел.колело" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: