Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bmwww - специалист
Да , с такъв ще правя подложния бетон , но борда трябва искам не искам да е с по течен , малко с малко да влезе във фугите , пак ще е добре .
chapara - майстор
Вместо филц, ползвай мозайка, 3 - 4 ка.
Къде е кота терен?
bmwww - специалист
Имам 23 см за всичко общо , ако ги отпусна до 28см , таваните до пода ще ми е 2.30м височина . В това разстояние трябва да вкарам подложен бетон , xps , замаска за подово с тръби и лепило с плочки .
chapara - майстор
съб мар 21, 2026 5:22 pmbmwww написа:
Имам 23 см за всичко общо , ако ги отпусна до 28см , таваните до пода ще ми е 2.30м височина . В това разстояние трябва да вкарам подложен бетон , xps , замаска за подово с тръби и лепило с плочки .
Не ме разбра. Колко е подземната част.
Имах преди години работа в една механа, в която имаше влага до средата на стените, от долу на горе. По предписание трябваше да се направи хидроизолация от вътре на височина 50см. над кота терен. Бях скептичен, но я направих. Нещата сработиха и влагата спря, вероятно остана в стените, но мириса на влага изчезна трайно. До ден днешен си работи безпроблемно.
Та това беше идеята ми.
Успех👍
bmwww - специалист
Терена е с денивелация , на север съм на 1.30м под земята , на юг 70см . Като цяло влага има , но не много , като отчитам и факта , че около къщата нямам пътеки , а където имам са спукани доста . Тази година ще излея и ще видя . Съседа примерно в приземния прави езеро , та прави дренаж тази година около къщата и казва , че вече няма влага . Аз нямам такива проблеми , земята в мазето горния слой даже не се овлажнява видимо . Имам от едно място тече вода , но за там знам , че е от пътеката навън .
MamaMy - майстор
Напиши в Гугъл "торкретиране" или "торкретиране цена" ! Това е метод по който правят басейни и укрепват подпорни стени. За твоя случай е супер подходящо.
Последна промяна от MamaMy на съб мар 21, 2026 7:55 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
съб мар 21, 2026 5:22 pmbmwww написа:
...таваните до пода ще ми е 2.30м височина ...
Няма проблем да го докараш и до 2.50 че и повече.
Разбира се е малко хамалогия и най-вече че отнема време.
Ако си навит мога да обясня набързо...
:partyman:
bmwww - специалист
Приемам идеи всякакви , докато не залея с подложния бетон .
hidrazin - майстор
Залееш ли подложния бетон и си до там - до това ниво.
Иначе метода разбира се не е мой и даже имаше тема с клипове във форума...

Подкопава се ПОД най-долните камъни на къси участъци 60-80 сантиметра и отдолу се налива бетон.
Разбира се на 10-тина санта пред стената от камъни се слага дъска/платно за да не излиза бетона много извън стената.
Ако излезе, няма как да копаеш надолу.
Онези 10 санта дето са извън стената - върху тях ляга борда от бетон.
Дам бавно е заради късите участъци но може да го правиш едновременно и на 40-те стени по малко, както писах.

Гледаш да копаеш между два големи камъка от долния ред за да не падне някой.
Ако камъните са с големи фуги и при подкопаването най-долните падат или има опасност да паднат, тогава "фугираш" предварително.
Демек изчистваш фугите и ги запълваш със силен, гъст бетон без да излизаш извън стената.
Колкото бетона във фугата да държи камъните докато подкопаваш и подливаш...

Е те затова написах че е бавно - на ден мое да правиш не повече от 2-3 линейни метра.
И си е пипкаво но пък кеф цена няма. Правиш го веднъж и завинаги.
Отлееш ли подложния така ще си остане пак завинаги докато къщата съществува.
:partyman:
P.S. Дано съм обяснил добре че хич не ми се чертае...
MamaMy - майстор
Той Хидра няма проблеми с дълбочината, а с това, че камъните са рехави. Най-вероятно не са зидани, а на времето са изкопали траншеи като за ивичести основи и са нахвърляли вътре едри камъни. Реално са почнали да зидат от там където е бил пода на мазето. Та той не е стигнал още дълбочината на първите камъни, но го е страх, че ще започнат да се разместват. За тази цел го насочих към торкетирането. Нека говори с такъв специалист. Ако заздрави основите в сегашното положение, това би му дало сигурност да подкопае още малко надолу.

Тема "Сваляне нивото на маза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: