Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
scala - помощник
Здравейте,
Става въпрос за този модел: https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-produc ... /KBN96VFE0
Инсталиран е уж правилно, има място отдолу, отзад и отгоре за циркулация на топлината. Настроен е на 6 градуса. В хладилната част няма вентилатор.
Основният проблем е, че по задната стена има много влага и се заледява. Прилагам снимки с термокамера. Нормално ли е температурата на задната стена да е чак толкова ниска? Ясно е, че стената е тънка и там е охлаждащата част, но има огромна разлика в температурата. Останалата част от вътрешното пространство си е около +5 градуса. Прави ми впечатление също, че твърде често чувам компресора да работи. Уредът е на по-малко от година и си е така още от началото.
Прикачен файл:
I_20260321214754455_E_O_$20260321214754455.jpeg
Прикачен файл:
I_20260321214725164_E_O_$20260321214725164.jpeg
Да търся ли под вола теле или е ОК това за този тип уреди? Благодаря!
hidrazin - майстор
съб мар 21, 2026 10:18 pmscala написа:
Основният проблем е, че по задната стена има много влага и се заледява.
По задната стена отвън или отвътре? Предполагам отвътре?
:partyman:
hidrazin - майстор
По принцип по задната стена е нормално да има влага но не и да се заледява. Поне не и за дълго.
Като за начало проверете дренажния отвор дето е зад най-долното чекмедже дали не не е запушен.
Другите неща ся ясни - не слагайте храни без опаковка (отделят влага) и не си врете главата през половин час в хладилника. :-D
И разбира се не оставяйте вратата отворена за дълго време.
За сега това.
:partyman:
scala - помощник
Благодаря, да - другите неща са ясни и се спазват.
MamaMy - майстор
Когато слагате продукти и съдове вътре, гледайте да не са допрени до дъното. Една диня над 10кг за една нощ стана на кокъл. Сензора е много чувствителен и докато не направи търсената температура не спира компресора.
zz_stefanov - майстор
Задната стена е топлобменника. При работа на компресора тя се заскрежава, когато компресора изключи водата се отвежда през дренажния отвор на дъното.
Както написаха по горе, не трябва продуктите да са опрени на задната стена, защото нейната температура е много по ниска от цялата хладилна част.
kozl - майстор
съб мар 21, 2026 10:18 pmscala написа:
Основният проблем е, че по задната стена има много влага и се заледява. Прилагам снимки с термокамера. Нормално ли е температурата на задната стена да е чак толкова ниска? Ясно е, че стената е тънка и там е охлаждащата част, но има огромна разлика в температурата. Останалата част от вътрешното пространство си е около +5 градуса. Прави ми впечатление също, че твърде често чувам компресора да работи.
Излиза, че хладилника си поддържа 5 градуса Т и аз приемам, че Т на задната стена като охладител е нормална. Все пак критерия за регулиране е Т на въздуха в камерата. :roll:

При условие, че
scala написа:
другите неща са ясни и се спазват.
Основния проблем може би трябва да бъде оценен от друг ползвател на същия уред по количеството на заледяване :?

По спомени от дърт хладилник Мраз, като се втвърди уплътнението към вратата и хладилника ставаше ледогенератор.
Няколко пъти сменях уплътнението, а последния път го смених заедно с хладилника.

Според мен първо трябва да се уточни значението на "заледяване"-то като израз и да се оцени всъщност колко е дебелината на леда.
Също не разбрах дали хладилника успява да се саморазледи :? Може системата за саморазледяване да не работи, а предполагам, че има такава :? Примерно на Мраза, за който писах нямаше такава система.

Снимките от термокамерата с лед ли са или на чист гръб?

Аз нямам термокамера, имам инфраред термомер, но никога не съм се сетил дори да търся с него Т по хладилника. Ползвам спиртни термомери, поставени в камерите и по тях съдя. Освен това отдавна съм на "no frost" система. Писал съм във форума за заледяване на фризерната част на LG (вече на 20+ години) заради запушен дренаж. Но при системата "no frost" топлообменника е в отделна, скрита камера, така че там леда по охладителя е "невидим" :-D
Rakeem - специалист
Имам Нефф за вграждане, който се води ЛоуФрост, няма вентилатори, държи се по същия начин от 7г..
Всичко е наред с хладилника.

Тема "Вграден хладилник Bosch - замръзва задната стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: