Много интересна и все по-често дискутирана тема.
offvt69 - напреднал
Пода е гредоред, втори етаж, дюшеме 60 и отгоре години.Изглежда равно, но дъските са грапави, с избили чепове и неизвестно колко слоя блажна боя.Отказах се от циклене и реших да сложим ламинат.
След като изчетох мненията до тук така и не разбрах какво се случва с дюшемето ако поставя 5мм подложка и ламинат.
Отдолу пода е измазан .Дали ще изгние дюшемето?
chapara - майстор
Слагай го, не му се плаши. Сега нали няма влага?
offvt69 - напреднал
Първият етаж се обитава и отоплява , а вторият отвреме навреме.
chapara - майстор
чет мар 26, 2026 8:19 pmoffvt69 написа:
Първият етаж се обитава и отоплява , а вторият отвреме навреме.
Значи е сухо, няма теч, не е имало влажни ремонти, както се разбира.
Ще изгние, някога, след 200-300г.😉 Сложи дишаща подложка, примерно:

https://parquetpoint.bg/bg-product-details-127.html

,или корк.
Пришлайфай изпъкналите чворове на пода.
MamaMy - майстор
Има една кокосова подложка за ламинат. дишаща, еко и др. екстри. Слагаш от нея и забравяш. Аз съм така в спалнята от 15г и не е мръднало нищо. За кухнята не ти препоръчвам ламинат. За кухнята реди плочки и сложи някакво подово да не и е студено на змията на краката докато готви.
zz_stefanov - майстор
Тя като диша, ламината нали не диша. Ако при него от долу се издига влага, нали ще се събере при ламината.
Като при покривите е. Може да няма проблем, но няма гаранция.
Главата в торбата и напред, пък каквото стане.
Аз бих почистил и лакирал дьошемето. Ще бъде ретро и красиво.
MamaMy - майстор
Не всички дюшемета са красиви. Аз се заиграх с едно боядисано в кафяво и сигурно 50 пъти. Няма шлайфане. Задръства всичко. Накрая го минах с електрическо ренде. Първо, оказа се много грозно дърво и с много "пробойни" от дървояди. Когато са го слагали, отдолу не е обработено с нищо и гадините са били в рая. След това са го запечатали с боя отгоре в големи количества. Прецаках ножовете на рендето в пирони ковани директно отгоре. Фугите между дъските остават пълни с боя и седи супер грозно, а понеже има и снадки под ъгъл по дъските направо е ужасно.
offvt69 - напреднал
пет мар 27, 2026 10:14 amMamaMy написа:
Не всички дюшемета са красиви. Аз се заиграх с едно боядисано в кафяво и сигурно 50 пъти. Няма шлайфане. Задръства всичко. Накрая го минах с електрическо ренде. Първо, оказа се много грозно дърво и с много "пробойни" от дървояди. Когато са го слагали, отдолу не е обработено с нищо и гадините са били в рая. След това са го запечатали с боя отгоре в големи количества. Прецаках ножовете на рендето в пирони ковани директно отгоре. Фугите между дъските остават пълни с боя и седи супер грозно, а понеже има и снадки под ъгъл по дъските направо е ужасно.
При мен е нещо такова.Разликата е при обработката на дъските има изхвърчали чепове.
Притеснява ме образование на конденз под ламината от разликата в температурите.
От друга страна ламината ще скрие огромните фуги край стените >20мм.
chapara - майстор
пет мар 27, 2026 1:34 pmoffvt69 написа:

При мен е нещо такова.Разликата е при обработката на дъските има изхвърчали чепове.
Притеснява ме образование на конденз под ламината от разликата в температурите.
От друга страна ламината ще скрие огромните фуги край стените >20мм.
За това наблегнах на топлоизолационна подложка, но не фибран.
От долу разбирам е етаж?
Фуги трябва да има и ламината от стената, по 10мм.
Ако те дразнят фугите - пяна.
Шлайфането на боядисано дюшеме си има чалъм, ☝️
chapara - майстор
Може би тук е мястото да повдигнем темата и най доброжелателно да обсъдим темата за точката на оросяване. Така темата ще бъде полезна. Дори и за автора. Имам усещане, че хората не си я онагледяват, т.е. Къде е тя, какво се случва там, вреди и ползи, може ли тя да се измества, как и защо, как се процедира в затворени и външни пространства. От къде да почерпим инфо за съответната надм.височина. Ще се радвам на масова дискусия, в която да избистрим нещата. Очаквам и въпроси и проф.мнения
Вие сте на ход👍

Тема "Ламинат върху дюшеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: