Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Започнах ремонт на стая. Изнесохме багажа от стаята в другата стая и сега се провираме в пътечки м-у струпаното.
Обстановката у нас стана напрегната, напрежението в къщи се покачи до пробив :x . И в тази бъркотия :xplode: и няма фурна и котлони (в обща връзка са към излаз и към кръга с АП 32А.

Вчера закупих АП NOARK всичките с крива В. И явно имам некви каръци, щото съм пропуснал в поръчката 1 АП за осветлението.
То всъщност главния и този за осветлението бях подменил с шнайдери, но оказва се, че ако има стандарт за АП, то той не е напълно стандартен и шнайдерите не се подреждат еднакво с ноарците и то главно при мен плоблема е в общата шина, където има към 3 мм разлика.
За това намерението ми беше да подменя всичко с NOARK. Е да ама живота е низ от компромиси и отново не ми се ходеше до магазина за ноарци и без това там се чака ред повече време.
Та извадих колекцията от разни предпазители и най-близки съвпадения по форма до ноарките, открих в EATON и GACIA.
В класацията сйвпадение по форма участваха: Шнайдери няколко модела, CHINT, LS, EATON, GACIA, ABB, Елмарк, GE.
И сега в ап.табло м-у ноарките се откроява зеления палец на GACIA за осветлението.

Късото ме разиграва. Поне с лампата като шунт към АП-то мога да решавам ще вдигам ли предпазителя с прибежки до ГЕТ или ще продължавам да го търся късото.
Откачих фурната от куплунга на фурната, без да разкачам твърдата връзка, в която е свързан и плота с котлоните - късото изчезна. Заподозреният - фурната. Вчера пробвах фурната, извадена от долния ред шкафове със подменения кабел - работи :? Реших, че късото е в кабела за фурната и я напъхах в мястото и без да пробвам с крушката вдигнах АП-то 32А и "бам" предпазителите по веригата всите долу и бегом до ГЕТ.
Айде пак фурната вън и този път откачих котлоните и сега няма късо и фурната работи, но пробвано вън, че сега трябва да разследвам котлоните или направо да купувам нови, а колко време ще ми трябва докато взема решение :?

И друго - вече няколко пъти ми се случва че като почна от по-лесното си удължавам пътя :roll:
Разкачих всички връзки към този кръг без твърдата връзка за фурна и котлони, че там зор с напъхване и работа :x
Те за тва ги кликат WAGO клемите, че улесняват живота, а аз са търся начин да си го усложня с идеята да лепна едно малко табло с 2 АП-та, поотделно за котлони и за фурна. И ако бях то направил това преди, АП-то щеше да ме насочи кой от двата уреда е причина за късото.
aleksnp - специалист
Препоръката ми е, предпазител изключвал от късо няколко пъти, да се замени.
kozl - майстор
ср апр 01, 2026 8:38 amaleksnp написа:
Препоръката ми е, предпазител изключвал от късо няколко пъти, да се замени.
Спазил съм я с изключение на този в ГЕТ. Там вероятно ще трябва да моля ЕРП-то :?
За новите NOARK късото им е сефте.

Ново развитие - котлона е.
Разкачих го и гоизвадих. Беше залепнал та го напънах с крика отдолу :-D
Захраних го през пробната лампа и тя светна. Откачих ЖЗ към котлона и лампата загасна :roll:
При мен инсталацията е двупроводна. Извода ми е, че късото е м-у фаза и корпус, но се активира само при напрежение, защото мултицета не показва верига м-у фаза и нула, фаза и ЖЗ, нула и ЖЗ и нула+ЖЗ и фаза.
Сега ще го отварям котлона да видя каквото мога да видя.
MamaMy - майстор
Така съм чувал и аз. 10-тина автоматични изключвания им бил живота. Иначе на щракане с палеца са сигурно хиляди. Що народ си гаси и пуска бойлера само от предпазителя...
Не ми се рови да чета какво казват дебелите книги, но има някаква логика. :)
aleksnp - специалист
При късо съединение, протичащият ток е...доста. При изключването на автоматичният предпазител, възниква дъга. Като има дъга, има и нагаряне на контактната система. Следва промяна в параметрите и други...
Baлepu - специалист
ср апр 01, 2026 9:39 amkozl написа:
Извадих фурната (вградена) и шунтирайки АП-то лампата светна за миг и угасна :shock:
...
:? А и не очаквах, че ти би правил пробите при квлючен котлон от ключа на лицевия панел.
А може би последният не е прекъсвал фазата?
Последна промяна от Baлepu на ср апр 01, 2026 11:18 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
вт мар 31, 2026 11:51 amESPACE написа:
Няма да е от ШКПТ-то. Някакъв друг материал е с утечка и прави лавинен пробив. Вместо лампа шунтирай предпазителя с нещо по-мощно, нагревател някакъв. Може и да имаш късмет да го видиш или помиришеш късото. Ако е влага ще я изпари и ще се оправи.
Да ....
При N-тата проверка локализирах късото в превключвателя на големия котлон (плота в с 2 котлона).
И през пробната лампа след като въртях ключа на големия котлон и го оставям в нулево положение, лампата в повечето пъти светеше в нулево положение, обаче в някои от проверките не светеше в нулево положение, докато в една от проверките почна да примигва и видно видях искра, която прескача от превключвателя към корпуса.
Та късото най-после лъсна. :prayer:
Сега ще потърся за резервни превключватели.
Обаче и идея нямам как се разглобява този елемент. Напъвах с платмасова щанга врътката - не можах да я изкарам, а няма начин този механизъм да излезе с врътката :?
kozl - майстор
ср апр 01, 2026 11:16 amBaлepu написа:
ср апр 01, 2026 9:39 amkozl написа:
Извадих фурната (вградена) и шунтирайки АП-то лампата светна за миг и угасна :shock:
...
:? А и не очаквах, че ти би правил пробите при квлючен котлон от ключа на лицевия панел.
А може би последният не е прекъсвал фазата?
Ако имаш превид врътките - чети предния ми пост.
zz_stefanov - майстор
ср апр 01, 2026 10:39 amaleksnp написа:
При късо съединение, протичащият ток е...доста. При изключването на автоматичният предпазител, възниква дъга. Като има дъга, има и нагаряне на контактната система. Следва промяна в параметрите и други...
+1
Така се изменят параметрите на механиката, че започва да изключва на по слаб ток и се навлиза в спрала от 'събития'.
Baлepu - специалист
ср апр 01, 2026 11:19 amkozl написа:

Ако имаш превид врътките - чети предния ми пост.
Е прочетох го, ама той след моя :-D

Тема "Откриване на късо фаза-нула." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: