Здравейте! Търся идеи за черпене на вода от кладенец. Ще опиша сегашната ситуация как започна и къде съм сега за да се добие представа за какво става дума. Кладенец с дълбочина 10/11 метра и обръч 1м диаметър, цел захранване на къща, в началото вода бол и започнах с обикновен хидрофор до кладенеца и тръба 8 метра вътре. Поради засушаване и намаляване на дебита на кладенеца се наложи помпата да влезе вътре в него и да се спусне метър/два - при пролетно снеготопене и повишено ниво на водата помпа1 се удави разбираемо и отиде на боклука. Помпа2 се сдоби със защита от поплавък под помпата управляващ магнитвентил и отвод за изхвърляне на водата. Последва ново засушаване и проблем стана ниското ниво на водата и малък дебит. Добавих буферен съд 1м3 и друга помпа която да храни къщата а тази в кладенеца се зае да пълни буфера като я оборудвах с електронен пресостат с цел защита от работа на сух ход и отделно за оптимизиране на пълненето добавих управление с реле за време да пълни циклично буфера без да изсмуква до капка. Сега с тези дъждове нивото се вдигна и защитата от "удавяне" работеше добре, но нещо се е предало и помпата е под вода (още не съм я вадил да търся причнината). Ще купувам нова помпа и търся идеи. Тази с хидрофор вътре мисля да я зарязвам. Ще е някаква потопяема, но не знам каква. Налага се да я спусна на около 30см от дъното заради сушавите дни и не трябва да размътва, не знам към тях може ли да се добавя хидрофорен съд и как го понасят, чести пуск/стоп проблем ли са, какво налягане правят -> има и дворна чешма в схемата...... Приемам идеи.
- 1
- 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
20 мнения в "Хидрофорна система за кладенец"
MamaMy
- майстор
Да беше направил една дървена платформа с една напомпена вътрешна гума отдолу и висяща на определена дълбочина над водата. Съвсем лесно е да се направи система с едно гладко арматурно желязо закачено на помпата отгоре и нанизано на парче тръба закрепена по средата на капака на кладенеца. Като дойде повече вода, висящата платформа започва да плува и се изкачва нагоре. Желязото служи хем да не се обръща платформата, а в същото време като щръкне нагоре от капака е индикатор за придошлата вода.
bigdragon
- майстор
За потопяеми помпи не сте ли чували, или още не сте открили топлата вода 
MamaMy
- майстор
Имал човека готова помпа да я хвърли и да купува друга? Сега вече ще, не ще ще си купи. 
Никой не те задължава да слагаш разширителния съд и пресостата на хидрофора на или до самата помпа. Те спокойно може да са до буферния съд. Така поне щетите ще са по-малко при удавяне. Сега си вземи потопяема центробежна с поплавък. Не взимай вибрационна. Увий я с найлонова мрежа за мухи като бонбон и само поплавъка остави извън мрежата. Идеята е да не засмуче някое камъче от дъното и само за това да я вадиш. Пусни я на 15-20 см от дъното.
Никой не те задължава да слагаш разширителния съд и пресостата на хидрофора на или до самата помпа. Те спокойно може да са до буферния съд. Така поне щетите ще са по-малко при удавяне. Сега си вземи потопяема центробежна с поплавък. Не взимай вибрационна. Увий я с найлонова мрежа за мухи като бонбон и само поплавъка остави извън мрежата. Идеята е да не засмуче някое камъче от дъното и само за това да я вадиш. Пусни я на 15-20 см от дъното.
mongoose
- напреднал
https://shcsystems.bg/potopyaema-pompa- ... lavak-2175
Гледах тази, такава ли?
Гледах тази, такава ли?
kozl
- майстор
ср апр 01, 2026 9:45 pmmmongoose написа: Здравейте! Търся идеи за черпене на вода от кладенец. Ще опиша сегашната ситуация как започна и къде съм сега за да се добие представа за какво става дума. Кладенец с дълбочина 10/11 метра и обръч 1м диаметър, цел захранване на къща, в началото вода бол и започнах с обикновен хидрофор до кладенеца и тръба 8 метра вътре. Поради засушаване и намаляване на дебита на кладенеца се наложи помпата да влезе вътре в него и да се спусне метър/два - при пролетно снеготопене и повишено ниво на водата помпа1 се удави разбираемо и отиде на боклука. Помпа2 се сдоби със защита от поплавък под помпата управляващ магнитвентил и отвод за изхвърляне на водата. Последва ново засушаване и проблем стана ниското ниво на водата и малък дебит. Добавих буферен съд 1м3 и друга помпа която да храни къщата а тази в кладенеца се зае да пълни буфера като я оборудвах с електронен пресостат с цел защита от работа на сух ход и отделно за оптимизиране на пълненето добавих управление с реле за време да пълни циклично буфера без да изсмуква до капка. Сега с тези дъждове нивото се вдигна и защитата от "удавяне" работеше добре, но нещо се е предало и помпата е под вода (още не съм я вадил да търся причнината). Ще купувам нова помпа и търся идеи. Тази с хидрофор вътре мисля да я зарязвам. Ще е някаква потопяема, но не знам каква. Налага се да я спусна на около 30см от дъното заради сушавите дни и не трябва да размътва, не знам към тях може ли да се добавя хидрофорен съд и как го понасят, чести пуск/стоп проблем ли са, какво налягане правят -> има и дворна чешма в схемата...... Приемам идеи.Като се съобразявам с маркираното в синьо - предлагам потопяема, дренажна помпа, която да пълни буфера.
Автоматика да пуска потопяемата помпа когато буфера се изпразни до половината - примерно.
Потопяемата помпа ще се спусне до минималното ниво на водочерпене и когато водата стигне това ниво ще прекъсне струята и електронния пресостат ще я спре. Но може да се приложи и автоматизация за спиране на потопяемата помпа при понижено ниво в кладенеца. Повечето дренажни помпи са комплектовани с поплавък за изключване при минимално водно ниво. За това предложих дренажна потопяема помпа, защото повечето имат такава автоматизация.
Но повечето дренажни помпи са до 10 метра височина, а при теб е в повече, та изборът ще е ограничен.
Ето пример за помпа Magnum 3750 с поплавък, която при 10 м напор ще пълни буфера с около 300 литра в минута. Като имам впредвид буфер с обем 1 м3, тази помпа е подходяща по напор и неподходяща, преоразмерена по дебит, но ще пълни буфера, т.е. ще изпълни предназначението си. Може да се оптимизира избора, но на мен не ми се ровеше повече. Спрях се на този сайт, защото в повечето предложения в сайтовете липсва информация за кривата на дебит и напор, а тя е много важна при избор на помпа, защото помпа с максимален напор по-малък от геодезичния, няма да изкара нищо от кладенеца.
Ако не знаеш какво е геодезичен напор - питай.
kozl
- майстор
чет апр 02, 2026 8:21 ammongoose написа: https://shcsystems.bg/potopyaema-pompa- ... lavak-2175Липсва инфо за кривата (H-Q). Ако се съди по максималния напор 65 м, тази също ще стане за пълнене на буфера.
Гледах тази, такава ли?
И вероятно с такава помпа, ако и е достатъчен дебита ще може да плзваш РС за буфер вместо твоя резервоар и тогава ще отпадне необходимост от втора помпа за къщата.
Необходима е оптимизация, а за това трябва да знаеш разход на вода в денонощие.
MamaMy
- майстор
Не пише какво максимално налягане дава. Ако не прави поне 3,5 атмосфери не става за хидрофор. Ако ще се оставя буферния съд обаче и помпата ще пълни само него, има много по-евтини помпи. Тази е сондажна и е от скъпите.
https://argo-market.com/Products/Details/1743 - 100€
mongoose
- напреднал
Само да отбележа, че с автора на темата сме едно и също лице, не можах да възстановя парола а на телефона ме пази логнат.... Основния проблем е при суша, дебита на кладенеца е крайно недостатъчен за домакинството, къщата се храни от буфера а геранската помпа пълни буфера под строг режим като управлявам с реле за време. Самия буфер е с поплавъков механизъм предпазваща от препълване, но в сушава година не мога да пълния на веднъж изразходвното - то ако дебита стигаше за еднократно пълнене нямаше да сложа буфер. Реално разхода през уикенда (по голям е) го възстановявам цяла седмица. Така, че цикличното пълнене ще остане със сигурност. Реално не държа на разширителен съд за кладенеца, но как стоят нещата с честите включвания - проблем ли е за помпите, с разширителни съд работят с по малко цикли он/оф. Относно геодезичен напор - идея си нямам какво е това - буфера е на около 20/30 метра в маза като са на почти едно ниво с кладенеца по хоризонтала, максимална денивелация не повече от 1 метър.
Последна промяна от mongoose на чет апр 02, 2026 9:28 am, променено общо 2 пъти.
mongoose
- напреднал
чет апр 02, 2026 9:03 amMamaMy написа: Не пише какво максимално налягане дава. Ако не прави поне 3,5 атмосфери не става за хидрофор. Ако ще се оставя буферния съд обаче и помпата ще пълни само него, има много по-евтини помпи. Тази е сондажна и е от скъпите.С такава отводнявам мазето и не мисля, че е удачен вариант.
- 1
- 2
Тема "Хидрофорна система за кладенец" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература