• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
Всички имаме коли, нали ?
hidrazin - майстор
Одеве правих сметка дали с новите цени на дизела (към 0,20 ЛеВро отгоре на литър) ми излиза сметката да си взема електричка...
Ми не, пак не излиза. :? Е, за някои излизаше и със старите цени на петрол/дизел/бензин ама те не са фактор защото не са масови.
И скоро няма да бъдат.

пет яну 09, 2026 11:50 amnikolson написа:
Излез, обиколи района, да се проветриш малко...

Я, тебе съм те пропуснал тук... :shock:
Да, тогава обиколих района ... За да се проветря от твоя дифосгентрифушет...

Ама как беше се омотал по темите... На колко шльокавица беше тогава? :-D
:partyman:
nikolson - майстор
вт мар 10, 2026 10:13 pmhidrazin написа:

пет яну 09, 2026 11:50 amnikolson написа:
Излез, обиколи района, да се проветриш малко...

Я, тебе съм те пропуснал тук... :shock:
Да, тогава обиколих района ... За да се проветря от твоя дифосгентрифушет...

Ясно, пак си спал, завит през глава. И си обикалял насън.
MamaMy - майстор
Вярно ли е?

Прикачен файл

Elmo-70.jpg
Elmo-70.jpg (71.13 KиБ) Видяна 331 пъти
hidrazin - майстор
Не е вярно. Първият български електромобил е Пионер-63
Представен някъде 1967-1968-ма година в Пловдив.
BMW представя първия си електромобил чак през 1972-ра година - BMW 1602 Elektro-Antrieb
Това е дори 2 години след втория български електромобил ЕлМО 70
miroki - майстор
Тъкмо днес гледах, че батерия за Дачия спринг струва 13 500 без монтажа. Излиза 8 години да карам на бензин безплатно.
Svetoslavoff1 - майстор
Мама, и да е вярно, а според мен е, какво от това. Историята помни много такива случаи, единична бройка от нещо си и дотам.
А и едно е цинк-въздушна батерия, произведена в лабораторията на БАН, а съвсем друго - производството и в ония години в завода в Самоков.
Какви номера са му правили на Дончо Папазов по "Невъзможния път" същите тея батерии от същия този завод...
MamaMy - майстор
Батериите от Самоков бяха големи боклуци. Тези от Никопол не изоставаха, но автомобилните акумулатори бяха върха на боклуците. На всичкото отгоре нямаше от къде да си купиш друг. Дори и такъв. Който ми хвали тези години има много къса памет.
nikolson - майстор
Помня, навремето, когато тръгваше войната за чиповете, състезанието беше между Интел и Фуджицу. Японците правеха по-бързи чипове от Интел, но все свършваха до лабораторните прототипи. Интел правеха най-бързите серийно произвеждани чипове.
hidrazin - майстор
За тези 55 години от първите български електромобили до днешно време нищо не се е променило съществено.
Все така електричките си остават ЕДИНИЧКИ. :lol:

Първите горе-долу "читави" електрички се появиха преди 20 години.
За тези 20 години ... едва 3% от автомобилите в света са електрички.
Демек и до 2050-та няма да имат процентен превес спрямо ДВГ.
(Освен ако извънземните не ни бутнат гювеч с някоя читава технология за батерии.)

И е нормално че електричките навлизат толкова бавно макар че бяха бутани/тикани/налагани... с една камара закони, облекчения, преференции...
То ако бяха по-добри, по-качествени, по-надеждни, по-евтини, по-по-най ... всички щяха да се втурнат да купуват.
Да МА НЕ. За сега не могат да предложат НИЩО повече от тези с ДВГ.
P.S. Малко offtop...
Абе защо ВЪОБЩЕ са ви нужни автомобили? Купувайте си рикши, търкалета, триколки с пе...али...
И без това скоро ще вземат книжките на всички. Ей тъй, за по-сигурно.
Въвеждат по магистралите максимална скорост от 30 км/ч
XpacTa - специалист
Не са 20, а 16 - Nissan Leaf май е първата масово произвеждана електричка. Трудно може да се нарече читава, заради охлаждането на батерията (или по-скоро липсата му). Model S e 2012-та ама той си е доста луксозна кола (поне на цена). Та накрая ще излезе че годините са само десетина, за читава електричка, която да е алтернатива на нормална кола. Ако пък говорим за това да избираш между ДВГ и електричка на една цена - в България май още няма подобен модел, защото производителите искат да цоцкат субсидии, а ние сме прекалено малък пазар.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39

Тема "Електромобил в гаража." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: