• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Nixon721 - напреднал
Здравейте! Изходящият маркуч на пералнята е свързан чрез щуцер към сифона под мивката. При източване на водата се чува много силен бълбукащ звук, вероятно от създаден вакуум. При допитване до двата ИИ, ми се дадоха напълно различни обяснения. Единият препоръчва възвратен клапан, другия AAV клапан. Имам чувство, че ако ги бях събрал заедно щяха да се сбият. Та моля някой запознат с проблема за арбитраж! Има възможност и за вливане на водата в отделна тръба в стената, но мястото е силно ограничено за монтиране на каквото и да е.

https://drive.google.com/file/d/190XZNo ... sp=sharing
MamaMy - майстор
Снимай връзването. Според мен там нещо грешиш.
bigdragon - майстор
Нищо грешно няма, просто физика.

Много е дълъг пътя от сифона до вертикалния
щранг с отдушника на връщащата вода.
Трябва да се осигури възможност в този участък
да не се получава воден затвор (тапа), която
като се движи, да изсмуква водата от сифона.
Това е шума, който се чува...

Решението на проблема е свързано с
увеличаване на диаметъра на тръбата след
сифона до включването във Ф 110 мм тръба.
iliya_i - майстор
Връзката на пералнята трябва да е по-високо от изхода на сифона. В случая това не е спазено.
И не е задължително да се свързва през сифон.
Изображение
Изображение
kozl - майстор
С гофрираната тръба е увеличил дълбочината на водата в сифона (надградил е сифона) и така маркуча на пералнята на практика излива в сифона под вода.
Шума вяроятно е от тръбата към мивката, която при източване на пералнята циклично се изпразва и пълни (въздух-вода), което причинява гъргорене.
Не се вижда цялата снимка но нивото на маркуча към пералнята, поне в снимката ми се вижда и като критично близко до нивото на водата в сифона, което е предпоставка за изливане на вода от мивката в пералнята.
Освен ако в незаснетата част, маркуча не се издига нагоре :?
И iliya_i вижда същото;
iliya_i написа:
Връзката на пералнята трябва да е по-високо от изхода на сифона. В случая това не е спазено.
И не е задължително да се свързва през сифон.
Маркуча на пералнята ще излива по-добре без сифон, но така няма защита против миризми. Сифон може да се направи с огъване на маркуча на пералнята, като сифон. Първата пералня Candy даже имаше скоби на гърба за окачване на маркуча като сифон.
А в Баухаус има фасонна част с клапа против миризми, наречена "Външен сифон за перална машина Alca APS1":

Изображение
iliya_i - майстор
вт апр 07, 2026 6:49 pmkozl написа:
Маркуча на пералнята ще излива по-добре без сифон, но така няма защита против миризми.
Тя пералнята сама си прави сифинЯ. При моделите с филтър на помпата, той винаги е пълен с вода. Но във всички инструкции пише да се включва в канала с посока на маркуча надолу (т.е. самият маркуч да не прави втори сифон). А тук имаме и трети. Да се чуди човек, как мивката не пълни пералнята :?:

Явно потока на помпата на пералнята прави ежектор и засмуква въздух от мивката.
Nixon721 - напреднал
https://drive.google.com/file/d/1dcYLZo ... drive_link

Благодаря за съветите! Най-приемливо ми звучи поставянето на външен сифон пред свободния вход за канала, но как ще намеря място зад вградената пералня един господ знае!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Цялата ти галимация е някак сбъркана
Мивката няма сифон... Искаш да слагаш сифон на пералнята ли? Не се вижда къде, всъщност е каналът... Ще умра от любопитство...
bigdragon - майстор
Има си сифон и то доста дълбок, това е
причината "гъргоренето" да е толкова
силно. Защо има "гъргорене" вече писах.
  • 1
  • 2

Тема "Силен шум от сифона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: