• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Имам теч от покрива, който избива на тавана ми, като мястото съвпада с това между коминното тяло и тръбата на вертикалния канализационен щранг горе в подпокривното пространство /качвам снимки/.
На пръв поглед не си личи да има мокро горе, тези тъмни петна по пода са цимент или нещо слагано в последствие.
Въпросът ми е - нормално ли е да тече от връзката на тръбата към комина, там не би трябвало да стига вода изобщо. Тръбата е продължението на щранга от обратната вода в кухнята е се зауства горе. Течът е от няколко месеца при силен дъжд, преди това нямаше никакви проблеми. Има ли шанс тази пяна да си е заминала и да се налага уплътняване наново?
Моля за идеи как да подходя, какво да гледам и как да оправя нещата моля.
Благодаря!

Изображение
Изображение
gogo7777 - майстор
Това някаква нова глупост ли е? :-D
kozl - майстор
Не е нова. Канализацията се извежда с отдушници над покрива в атмосферата. Когато в близост има вентилационен щранг, плимерно изграден с комбинирани бетонови тела с голям и малък отвор

Изображение

може да се заусти канализационната тръба в подпокривното пространство в малкия отвор - последния от етажните, който излиза директно в атмосферата без да се свързва с големия отвор.
gogo7777 - майстор
вт апр 07, 2026 6:59 pmkozl написа:
Не е нова. Канализацията се извежда с отдушници над покрива в атмосферата.
Ама не през комина. Въздуховодите не се правят с тухли :)
Въпросът е как в момента и спрямо наличното да се реши проблемът :)
gogo7777 - майстор
Не бой се.....карай си така и не се притеснявай за глупости.
iliya_i - майстор
вт апр 07, 2026 1:15 pmwoxx написа:
Имам теч от покрива, който избива на тавана ми, като мястото съвпада с това между коминното тяло и тръбата на вертикалния канализационен щранг горе в подпокривното пространство /качвам снимки/.
Те тези коминни тела хич не ми изглеждат сухи. Поне на снимката. Ако бяха сухи, цвета им би бил еднороден.

Не говоря за пода, където са ползвани различни пропорции цимент.
Говоря за блокчетата, които трябва да са от еднороден материал. От влагата по тях има цялата палитра на сивия цвят.
MamaMy - майстор
Ако това е отдушник, направете му шапка. Явно не е имал до сега. Ако е комин, там нямат място нито пяната нито ПВЦ тръбата.
chapara - майстор
Конденза къде отива :?
kozl - майстор
вт апр 07, 2026 7:20 pmgogo7777 написа:
Ама не през комина. Въздуховодите не се правят с тухли :)
Е тва е обща заблуда. Въздуховод или комин :?
Масово се ползват еднакви коминни тела и за комин и за въздуховад.
Масово комините се ползват за аспирация в кухните.
И каква е основната разлика м-у комин и въздуховод изградена с бетонови коминни тела :?
Разликата е в начина на употреба.
След не помня коя година за комините изградени с бетонови тела се изисква допълнителна изолация, която примерно се покрива от обзиждане с 12 см тухли.
Та по новите правилници и снимките това е въздуховод, но сградата може и да е стара.
Обаче поради разбирането, че всичко изградено с коминни тела е комин и става за всякаква употреба, такава каша е настанала в ЕС #-o
Нема управия. Добре че не се ползват печки с гориво по ЕС иначе ще има работа за пожарникарите.

Относно теча. Както писа
MamaMy написа:
Ако това е отдушник, направете му шапка. Явно не е имал до сега. Ако е комин, там нямат място нито пяната нито ПВЦ тръбата.
Но според моят опит течове около такива структури, преминаващи през покрива стават заради хидроизолацията и обшивката около стените на комина и хидроизолиращото покритие.
Така водата се стича по стените на комина от външната страна. Водата може да прониква и от друго място в покрива и попадайки на плочата да търси най-удобния път да премине под плочата, а това се оказват отворите и пукнатините в плочата.
За това най-удачно е по време на интензивен дъжд да се наблюдава мястото на снимките.

А причината за теча може и да е такава:

Прикачен файл:
Комин разпад.jpg

Това поради липса на откапване от шапката :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Теч от покрива." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: