Всички имаме коли, нали ?
radius - майстор
Мисля да си купувам, че много обичам да стягам и е за страх работата. За смяна на свещи на колите и мотора, пробки, това-онова. Иска ми се да е с голям диапазон, но дали е точен като е така?
Друг вариант е 2 бр. - един до 25 Нм и един над 28Нм.
Ето конкретно какво гледам:
този ми е първи в списъка - https://www.onlinemashini.bg/dinamometr ... 391/105372
това е някаква вариация - https://www.onlinemashini.bg/digitalen- ... 393/105370
тук са 2 бр. комплект, но за повече пари ( и обхват ;) ) https://www.onlinemashini.bg/komplekt-d ... 456/106784 - с тези ще мога да обслужвам и велосипедите и болтовете на гумите, но не ми е толкова важно.
Има ли смисъл от подобен уред или по-добре да знам че нямам, ако ще е евтин ?
MamaMy - майстор
Има дори по-евтин и вършещ работа: https://www.onlinemashini.bg/kluch-dina ... 0065/47775
За обща работа са идеални. За прецизни настройки и регулировки не ти ги препоръчвам. Истината е, че тези ключове пак са сравнително точни, но графиката им на точност не е равномерна. Другото е умора на материала. Много по-бързо се уморява пружината вътре. Особено ако го съхраняваш постоянно натегнат. Не се притеснявай толкова. Някой майстори правят основни ремонти на двигател и окачване и нямат подобна екстра.
Svetoslavoff1 - майстор
Мама. като спомена майстори та се сетих за стария виц:
„Стягаш до скъсване и връщаш четвърт оборот“ :)
Делян - специалист
От комплекта, който си показал, имам този на една четвърт, само че брандиран топмастер. Ами върши работа, но понеже се занимавам професионално с ремонти, ръката ми е свикнала и много рядко се налага да го ползвам. От време на време само за по отговорни стягания. След 3-4-то развиване, защото след ползване винаги го освобождавам, някакъв чарк вътре се разглоби, вече не помня какво точно беше, та се наложи да го ремонтирам.
С две думи - върши работа, но и изискванията към такъв инструмент не са нещо особено.
kr1100 - майстор
чет апр 09, 2026 11:27 amradius написа:
Мисля да си купувам, че много обичам да стягам и е за страх работата. За смяна на свещи на колите и мотора, пробки, това-онова. ....
Има ли смисъл от подобен уред или по-добре да знам че нямам, ако ще е евтин ?
1. Не развиваш нищо с такъв ключ.
2. Гледай в Кауф и ЛИДЛ за такива ключове.
3. С такъв ключ след работа задължително разхлабване на от нагласеното за стягане
Офф имам подобен на тези ключове от ЛИДЛ и Кауф - италиански от 2000 г. и не ме е предал / железарки на 150/ Al нa 170 Nm
kozl - майстор
С такъв може и да развиваш и нема нужда даго олабваш след работа :wink:

пишман_майстор - майстор
За по-фини работи, с голям диапазон е грешка. Процентът неточност/отклонение е голям.
Нека бъде с малки граници от-до. Ако трябва два ключа да се вземат.
radius - майстор
От 0.9 до 340 Нм с 2-2.5% грешка, много оптимистично ми звучи, иначе го грабвам.
MamaMy - майстор
Това, че е с електрона цифрова индикация нищо не означава. Имам няколко цифрови термометра на едно мястои няма два с еднакви показания. Кухненските ми везни са 4бр. Понеже съм "профи*" в кухнята, всичко прекарвам през едни от тях. Не са най-точните, а просто най-удобните. Другите са с батерии CR2032 докато тези са с две батерии ААА. Бяха с четири батерии, но като изключих светодиодната подсветка на диска се оказа, че прекрасно си работят само на двете. Когато я няма циганията изкарват по над година всекидневна употреба. За точност няма да говорим сигурно дават по над 30гр. отклонение първите от последните и то още в началото на обхвата. Не съм търсил тежести за везна да ги проконтролирам. Та извода ми е, че цифровата индикация съвсем не значи точност за аналогови величини. За китайските уреди явно важи някакъв закон подобен на този за херметичността с котката в Ладата.

*Профи не е съкратено от професионалист както си мислите, а от профан. :weedman:

Тема "Има ли смисъл от немарков динамометричен ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: