Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
naydenov.anton - специалист
Здравейте, закупих имот със малка декоративна градина, но имам проблем по част от чимшир-а (всъщтност не съм сигурен чимшир ли е или Евонимус японика, защото може и това да е според google).

Преди 10-на дни го пръсках с препарат против листни въшки, който ми беше даден в агро аптека, но продължава да боледува според мен.
Някой дали може да ме ориентира какво може да е и с какво да го третирам евентуално? Притеснява ме, че ще се прехвърли и по-здравата част на градината.

Прикачен файл

IMG_0531.jpeg

Прикачен файл

IMG_0530.jpeg

Прикачен файл

IMG_0529.jpeg

Прикачен файл

IMG_0528.jpeg

Прикачен файл

IMG_0527.jpeg
hidrazin - майстор
Гледам че никой не ти е отговорил та ще се пробвам... Доколкото мога де.
Според мен това на снимките не е чемшир а оня другия троскот - Euonymus japonicus.
За чемшира знам че расте много бавно, много са му дребни листата и много на гъсто. Ама все пак зависи от вида че са много.
Поне за мен най-лесно се разпознава по ... миризмата. Чемшира има много специфична миризма и трудно се бърка.
Влез в двора на някоя църква и помириши някой плет/бордюр от чемшир и веднага ще ти стане ясно...
В дворовете на църквите винаги има чемшир - расте бавно и иска малко грижи.
Демек е за мързеливо отглеждане и иска малко грижи.
съб апр 11, 2026 6:30 pmnaydenov.anton написа:
Преди 10-на дни го пръсках с препарат против листни въшки, който ми беше даден в агро аптека, но продължава да боледува според мен.
Euonymus japonicus (ако е това) страда не само от листни въшки ами и от акари.
А препаратите за листни въшки са инсектициди и те не действат на акарите.
За тях трябва някакъв акарициден препарат. И фунгициди за брашнеста мана.
Най-добре вземи някоя клонка с листа и отиди в читава агроаптека. Там имат микроскоп и бързо определят дали са въшки или акари.

Според мен нямаш проблем но пръсканията с превантивно действие не са излишни.
Нормално е есен/зима при него да опадат част от листата.
На снимките ти се виждат нови пъпки...
Ей ти май същият троскот дето снимах днес на един жив плет:

Прикачен файл:
Троскот.jpg

P.S. Имай едно на ум че всички части на Euonymus japonicus са отровни - листа, кора, плодове...
Ако въобще роди плодове по нашите земи.
Плодовете са малки, розови или червени. Могат лесно да изкушат дете да ги пробва и изпапка... :)

Тема "Проблем с чимшир" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: