• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
svetliopi44 написа:
Аз лично спирам да пиша, Вие си продължаваите. Явно си говорим на различни езици.
Вече се чудч защо и попитах... ма както и да е. лека на всички... :partyman:

Това, дето го предложих аз не ти ли върши работа?
Andri01 - майстор
Девиаторна схема с 3 ключа? Доколкото ми обясни един приятел,-няма нищо допълнително:само 3 ключа/предполагам девиаторни/ и 5 лампи. Някой да е правил нещо подобно? Стана ми интересно,от техническа гледна точка.
fikata - майстор
Andri01
Схемата е с два девиаторни ключа и един кръстат между тях, а не с три девиаторни ключа.
Изображение
Изображение
Последна промяна от fikata на пет апр 12, 2013 8:06 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Да,така става. Мерси.
kozl - майстор
Да се впиша и аз в темата с тройка девиаторен ключ и разпределяне - 2/3 (от два кръга на три) без допълнителни проводници в мазилка или видими такива.
С някои уточнения:
1. Двупроводна инсталация.
2. LED осветителни тела.
3. Единия съществуващ кръг е за излаз на тавана, втория за аплици (общо 2 броя) на стената. Този в тавана остава без промяна.
4. В конзолата за ключа има проводник фаза от АП за "осветление" в ап.табло и 2 проводника за прехвърляне на фаза към двата кръга на осветление в стаята.
5. Ключа е тройка девиатори, защото от избраната серия в Практикер имаше само такова серийно изпълнение. Ако имаше някаква серийна двойка ключ, този пост немаше да го има :-D
Но с този троен ключ ми заработи фантазията 8-[
С употребата на 4 диода разделих кръга за аплиците на 2 кръга. Два диода последователно към 2 от изходите на бутоните на ключа с противоположен поляритет към обща връзка с проводник за фаза към аплиците и по един диод последователно на фазата към излазите за аплици, пак с противоположен поляритет.
Допълнително след диодите при аплиците вградих и кондензатор 4,7 мкФ - така ми хрумна. И в единия аплик свързах м-у фаза и нула кондензатор 220 нанофарада, защото на ключа има некви точици, които приличат на светлинен индикатор и имам некви стари спомени, как след смяна на крушките от НЖ с LED се наложи да подменям и ключа с глим лампа, за да няма остатъчно осветяване.
След постановката се оказа, че ключа не е от светещите #-o
Осветлението на тавана - ок.
С аплиците проблем. Единия аплик не светна, но аз се светнах, че драйвера на LED GU10 е с гасящ кондензатор и с изправено напрежение не стаа [-X
Другия светна като кандило и след изгасяне, свети залязващо 10 секунди, което с вероятност се дължи и на добавения от мен кондензатор 8-[
Разрових резервите и замених несветещата GU10 (4W, 3000K) с друга LED GU10 (5W, 3000K), която просфети с към 1/2 намален интензитет.

Основно разчитах на драйверите за LED, които са с грец на входа.
Обаче какви трябва да са драйверите за да светят ледовете близко до номиналното :?
Мое би с грец + кондензатор + индуктивност в схемата :?
С НЖ нещата са сравнително по-прости и проверени. Диода скопява крушките на към 50%.
Но с ледовете ще има заигравка :roll:
Проба - грешка.

Продължение:
Мисля, че слабо светещата LED крушка GU10 и тя е с гасящ кондензатор, към който в паралел има съпротивление :?
Това предположение обяснява слабото светене и 10 секундния залез :-D
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Два кръга на девиатор, дали е възможно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: