• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
Baлepu - специалист
чет апр 23, 2026 10:24 amprasse написа:
нито един от посочените от изпитната комисия отговори не е верен!!!
Май твоят не е верен
Вързах ти се на приказката - направих го с две еднакви монети. Точно един оборот си прави. Интересно с каква математика ти излиза сметката?!
Вярно е, че има визуално заблуждение - монетата при половин оборот застава в същото вертикално положение. Не очаквам от теб да си толкова зле или да ни мислиш нас за толкова ... Дай с формули и цифри :!:
gogo7777 - майстор
Условието е малката монета да се върне в началната си позиция.
Baлepu - специалист
:wink:

Прикачен файл

IMG_20260423_122312.jpg
IMG_20260423_122312.jpg (75.81 KиБ) Видяна 90 пъти
gogo7777 - майстор
чет апр 23, 2026 11:59 amBaлepu написа:
Интересно с каква математика ти излиза сметката?!
Вярно е, че има визуално заблуждение - монетата при половин оборот застава в същото вертикално положение. Не очаквам от теб да си толкова зле или да ни мислиш нас за толкова ... Дай с формули и цифри :!:
Ето какво беше в мозъка ми....пълна бъркотия :)
Едва ли ще ти е от полза, но...... :-D

https://i.postimg.cc/28Px8jGz/20260423-121746.jpg
MamaMy - майстор
Условие:
Ra=Rb*3
Cb=2*π*Rb
Ca=2*π*Ra=2*π*Rb*3
Ca=6*π*Rb

Въпрос:
X*Cb=Ca=6*π*Rb
Решение:
X=6*π*Rb/Cb=6*π*Rb/2*π*Rb=3

Ако няма някаква уловка в условието, това е решението. Нарочно не гледах вашите решения да не се оплета нещо, но не виждам драми
.
Последна промяна от MamaMy на чет апр 23, 2026 12:42 pm, променено общо 2 пъти.
Baлepu - специалист
Почти по същия начин и аз го бях показал с формули, но го изтрих, като прочетох в последствие поста над мен (за "относно") на големия змей. Зависимостта от радиуса е широко актуална при търкалетата в механиката - периметри, предавки, скорости ... Някои неща се виждат и със затворени очи :)
prasse - специалист
чет апр 23, 2026 11:59 amBaлepu написа:
чет апр 23, 2026 10:24 amprasse написа:
нито един от посочените от изпитната комисия отговори не е верен!!!
Май твоят не е верен
Вързах ти се на приказката - направих го с две еднакви монети. Точно един оборот си прави. Интересно с каква математика ти излиза сметката?!
Един оборот, ама друг път :-D
Нещо много си се объркАл...
Извади пак монетите от джоба и направи точно, каквото съм ти казал, а именно - същата постановка с две абсолютно еднакви монети, т.е. колко оборота около оста си ще направи подвижната монета при търкаляне без приплъзване около неподвижната, до връщането си в изходната си позиция?
Baлepu - специалист
чет апр 23, 2026 11:54 amMamaMy написа:
Спрямо Земята, Луната се върти, но спрямо собствената си ос, не. Не случайно невидимата и част е кръстена "Тъмната страна на луната"
А спрямо слънцето? И наистина ли е тъмна "тъмната страна на луната" :?:
Baлepu - специалист
чет апр 23, 2026 12:40 pmprasse написа:
Ходи се търкаляй ... където си искаш. Виждам, че си много по-зле от колкото си мислех. Сложи поне очилата и разгледай снимката по-горе. Ако имаш грам "сиво" ще се усетиш, че някой, някога те е изпързялял :lol:
iliya_i - майстор
чет апр 23, 2026 12:28 pmMamaMy написа:
Условие:
Ra=Rb*3
Cb=2*π*Rb
Ca=2*π*Ra=2*π*Rb*3
Ca=6*π*Rb

Въпрос:
X*Cb=Ca=6*π*Rb
Решение:
X=6*π*Rb/Cb=6*π*Rb/2*π*Rb=3

Ако няма някаква уловка в условието, това е решението. Нарочно не гледах вашите решения да не се оплета нещо, но не виждам драми
.
При въртенето около голямата монета, малката се завърта още веднъж около оста си.
3 + 1 = 4
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Тема "Забавна математика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: