Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Здравейте, предстои ми ремонт на ново жилище и имам следния казус - искаме да преместим бойлера от банята в съседния килер и да го обособим като мокро помещение и килер. Проблема е, че в килера няма нито сифон, нито тръби за водата. Ще се радвам на всякакви мнения и идеи какво друго трябва да съобразим и как да изкараме тръби за водата. Пропуснах да помена, че мястото предвидено за бойлера в банята е на срещуположната стена на килера, ако има значение
chapara - майстор
Бойлера в килера?
Цитат:пет апр 24, 2026 6:22 pmGalin_4 написа:
Здравейте, предстои ми ремонт на ново жилище и имам следния казус - искаме да преместим бойлера от банята в съседния килер и да го обособим като мокро помещение и килер. Проблема е, че в килера няма нито сифон, нито тръби за водата. Ще се радвам на всякакви мнения и идеи какво друго трябва да съобразим и как да изкараме тръби за водата. Пропуснах да помена, че мястото предвидено за бойлера в банята е на срещуположната стена на килера, ако има значение
Инфото е= 0
Желанието е ясно.
Постарай се, снимки, схеми и каквото се сетиш
MamaMy - майстор
Не е много добра идея. Защо не го сложите в спалнята под леглото? Хем няма да заема място, хем да няма къде да се крият любовниците.

Един колега го е монтирал в ниша в коридора над пералнята. За 10 години 3 пъти ходя да му помагам за смяна и си е цяло приключение докато го източим и свалим. При всеки проблем нов бойлер. За тези години, а аз още карам с неговия първия сменен :lol:
Svetoslavoff1 - майстор
Сухо в мокро... може да береш ядове от комшии, и с право.
kozl - майстор
съб апр 25, 2026 9:02 amSvetoslavoff1 написа:
Сухо в мокро... може да береш ядове от комшии, и с право.
С какво право за бойлера?

Правих три упражнения на ново строителство:
1. Направа на канал и сифон в помещението на бойлера. Специално в моя случай монтажа на бойлера беше мъка, защото бойлера тежък и помещението беше пълно, а и поради други утежняващи фактори, несвързани с геометрията в помещението.
2. Бойлер в коридора скрит с гардероб без гръб. Под бойлера обаче прокарах канализационна тръба Ф50, която свързах с канала. За смяна на бойлер съм предвидил да се маха горната част на гардероба.
3. Бойлери в хотел, открити в коридорите. По проект беше предвидена отвеждаща канализационна тръба Ф50 под бойлерите, но на практика в настъпилата експлоатация се оказа, че за част от бойлерите няма направени кан.тръби. Проблема с откапването при загряване първоначално се решаваше с кофа под бойлера, после намерих решение да няма кофа. За такива решения има писано във форума.

Само тези де са монтирали поне 1 бойлeр, може би се замислят и за демонтаж и монтаж :?
И вероятно тези де са видяли авария знаят какво ще се случи около бойлера при теч или изпускане на пара.

Примерно ми е ясно, че ако бойлера по т.2 пусне пара, гардеробчено е зян :roll:
А в банята би трябвало всичко да е влагоустойчиво. :?
Svetoslavoff1 - майстор
Не толкова за бойлера, а в началото човекът пише да преустрои килера в мокро помещение со все канализации.
kozl - майстор
Какъв е критерия за мокро и сухо помещение :?
ЗУТ:
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.
Наредба 7:
Чл. 110. (1) Всяко жилище трябва да има най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс, баня-тоалетна и най-малко едно складово помещение във или извън жилището.
(2) Допуска се помещенията в жилището да бъдат свързани пространствено с изключение на тоалетните и баните-тоалетни.
(3) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.
Сухо, мокро, санитарно :? Не се допуска "санитарно" помещение.
Може ли мокро помещение да не е санитарно :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Мокро помещение е в което има ВиК
В ЕСс не е разрешено мокро върху сухо помещение
Не е разрешено пералнята ти да наводни спалнята ми
kozl - майстор
съб апр 25, 2026 3:47 pmn_a написа:
Докажи го с нормативи.
Иначе - дрън, дрън.
В нормативните документи няма съчетание "мокро помещение".
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб апр 25, 2026 3:50 pmkozl написа:
съб апр 25, 2026 3:47 pmn_a написа:
Докажи го с нормативи.
Иначе - дрън, дрън.
В нормативните документи няма съчетание "мокро помещение".
Моя грешка.
"Санитерните помещения се считат за мокри и не се допуска разполагането има над... "

Тема "Бойлера в килера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: