Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zhh - напреднал
Здравейте майстори! Имам въпрос относно полагането на кабелите за телефон, кабелна телевизия и Internet. Могат ли да се полагат директно в стена или трябва да са в тръба. И не е ли опасно, ако не са в тръба да се получават паразитни сигнали по тях от силовите кабели.
:?
masteradmin - майстор
Доста кабели съм прекарал и мога да ти кажа, че можеш да ги пуснеш както си искаш, те са добре екранирани. Единствено за интернета трябва да бъде FTP, а не UTP.
Но от друга страна те съветвам да пуснеш най-тънката гуфрирана тръба, защото интернета преди течеше по коаксиални кабели, след това по UTP, след това по FTP, а сега все повече навлиза оптиката. Същото важи и за ТВ.
solo5 - майстор
Да кажа и аз като бивш телефонен техник в СТМ
има стандарт според, който разстоянието от телефонната инсталация и ел. инсталацията трябва да е минимум 35см
Друг е вътросът защо на много места поради некадърно строителство силова и слаботокова инсталация вървят на по-близко разстояние
и нерядко се пресичат на повече от едно място
Ако си пуснеш тръба ще можеш по-лесно да правиш промени след време, но не и да си спреш влиянието на ел. инсталацията :)

Тема "Монтаж на кабели за телефон, кабелна и Internet" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: