Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
miroki - майстор
Носят се легенди, че някои ежекторни могат. Питах за това и тук, но никой не каза, да е успял от повече от 10 м
bigdragon - майстор
Тук се коментират помпи.
Ежекторите са друг вид устройства.
Така наречената "ежекторна помпа"
е комбинация от ежектор и помпа.
Прочети какви са ограниченията на
въпросната помпа и може би ще се
светнеш защо не става.
Човека ще полива нивата...
miroki - майстор
Да, такива. И аз питах дали някой е успял да дръпне вода от 12м. Съсед има такава и се наложи да я пусне долу понеже неможала.
Та исках да разбера легендата истина ли е? Ако да, да си взема и аз. Понеже моя е около 13м.
bigdragon - майстор
Принципно може, но защо да го правиш?

- По-сложна система;
- по-малък дебит;
- по-ниско налягане;
- и др., абе прочети линка, който съм сложил.

Пусни си потопяемата центробежна помпа, ако
може с поплавък и си свиркай. Няма нужда да
откриваш "топлата вода".

На grafgin ще кажа, че моторните помпи са
измислени, да се черпи вода от открити водоеми.
За кладенци и сондажи, където няма ток, kozl го е описал.
miroki - майстор
Защото искам да си пробия още един сондаж и водата ще е на под 8 метра. И няма какво да вкарам в него. Ако успея ще е ф120 тръба. Но ще видя дали смукателя с ежектора може да влезе в 120. Водата ще е съвсем малко и почти никоя 3" помпа не ми върши работа. Освен това ще има ниво 30-40 см и няма и да се събере никоя помпа. Сондажа ще е тестови и ръчен и ще ми е трудно по-дълбоко да го направя. А и мястото не става за машина.
Сегашния ми кладенец е в периферията на водата и вече се пълни само зимата. Все още има вода. До края на май приключва до следващата зима. Нулево пълнене. Но навремето беше модерно да е посредата на двора да стига маркуча на всякъде :) не е в средата на жилата.
Искам да проверя с една дупка на не повече от 4 м от сегашния кладенец, уж средата на жилата, да пробия. Може би ще е паднало нивото с метър. Та поне от 10 м да вади. Ако се изкопае повече, значи от повече да вади. Ще свършва и нивото ще пада. И 10л/м ми стигат, стига да ги има.
Та мога да взема помпата от съседа, стига да е сигурно, че ще работи. Иначе няма да се захващам да копая. И ако и там спира водата напълно, да не инвестирам за друго.
Забравих най-важното. Да се мъча после да я подкара съседа. Да не влиза вътре. Понеже при него не тръгнала от 12 м.
hidrazin - майстор
чет апр 30, 2026 6:24 pmmiroki написа:
Та мога да взема помпата от съседа, стига да е сигурно, че ще работи.
:? Много-много не разбрах... Искаш да купиш ежектор, да го пуснеш в ОПИТНИЯ ти сондаж и да пробваш с помпата на съседа ли?

Относно изнесените ежектори (щото има и вградени в помпите ама за друго) и аз давам +1 на bigdragon.
Той ти даде линк за четене. Ето още един дето е много добре описано, изчерпателно и лесно разбираемо.
ПОМПИ с ежекторна степен
Четеш от средата нататък - ДЪЛБОКОЗАСМУКВАЩИ ПОМПИ С ИЗНЕСЕН ЕЖЕКТОР
Калпава история... За мен е от тип-а "Използвай само в краен случай!" а твоя не е такъв.

Относно размера на ежектора и ако гледаме тази картинка, размера е над 100 мм

Изображение

:partyman:
miroki - майстор
Мерси за линковете и съдействието.
Първо исках да разбера дали ще работи. И ако работи със сигурност (за това чаках някой да потвърди, че стават за 12 м) , после да се включа да помогна на съседа да си извади помпата горе. Понеже я купи за горе, но се наложи да я спусне със все маркучи и ежектор. За да засмуче. И седи вътре. Но не съм гледал какви ги е сътворил. Той поне яне му спира водата. Тя помпата има и малък дебит. Накрая тръба до вкъщи може да пускам.
После да тренирам с дупка при мен. Явно ще трябва по-широка тръба, ежектора може да заклини в 120. Имам една дупка с желонка до чакъла, но така и се загуби къде беше. Уж имаше камък отгоре.
Има и едни винтови помпи, но те имат проблем с удошаването на дебита и ще трябва да връщам част от водата. Иначе има почти подходящи. Около 50 см високи сондажни. Едва ли на ръка ще пробия повече подвода. С ф50мм видях какво стана. И сравнително евтини. Дето да се прежаля за изгоря една такава.
Третия най-гадния вариант да правя хоризонтална дупка от кладенеца към жилата. Което за сега съм го изключил.
А се намира на 50 см от оранжерията и един метър от асмата. И за сега и шахта изключвам.
Общо взето проверка искам да направя дали ще има вода август. Въпреки, че тази година за сега върви дъждовна.
silent - майстор
Пълен офф ама евала на такива съседи. Обикновенно междусъседската добрина и взаимопомощ се изчерпва с това да наевеш комшийката, ма тук виждам съвсем други измерения...и вода се подлива чак.. :-D
kr1100 - майстор
...Сегашния ми кладенец е в периферията на водата и вече се пълни само зимата. Все още има вода. До края на май приключва до следващата зима. Нулево пълнене.
Удълбочи кладенеца. Т.е. копай надолу.
Навремето подпочвените води бяха нагоре. Паднаха надолу в резултат на сушите . И провери някой съсед да не е бил сондаж наблизо на 20-30 м дълбочина и да взема водата от по-високи дъна на стари кладенци.
hidrazin - майстор
Искам да проверя с една дупка на не повече от 4 м от сегашния кладенец, уж средата на жилата, да пробия.
Честно казано съм доста скептичен за това отстояние от 4 метра че ще даде друг резултат...
По принцип да, може ама ако района е с пукнатинни или карстови води.
Ма не знам в какъв район са ти сондажите...
пет май 01, 2026 11:09 ammiroki написа:
Иначе има почти подходящи. Около 50 см високи сондажни. Едва ли на ръка ще пробия повече подвода. С ф50мм видях какво стана. И сравнително евтини.
Я раздуй за "ф50мм видях какво стана" ...
:partyman:

Тема "Максимална дълбочина на помпа вида и избор на нова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: