Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Обемът на бойлера се ползва за БГВ и не влиза към обема на отоплителната инсталация :idea: . Към ОИ ще включиш серпентината, която ще отнема топлината от загрятата вода в бойлера. 80-литровите имат много малка серпентина и не са подходящи за работа с газов котел лятно време, когато не се ползва парното.
filmatoplo - майстор
Като проба съм правил следното в къщи , без да е запалена печката Прити с водна риза завъртам терморегулатора включващ помпата на малка температура и я включвам принодително . Понеже бойлера в случая е загрят от електричество чрез серпентината отдава малко топлина към печката и радиаторите , термометъра на печката показва 35 градуса - релето на бойлера сработва и започва нагряване с тока.Пробата беше месец , определено има малък резултат 15 градуса в помещенията навън може би 0 гр . Разход на ток 30-40 лева повече от преди . Опита бе преди 2-3 години не си спомням.
rabox - помощник
Ами точно затова не ползвам серпентината за "отнемане" на топлината а точно обратното за загряване.
Отвътре загрявам през серпентината а отвън с мантела отнемам.
Обратно към ТТ данните - 3 Бара максимално допустимо налягаене в Мантела, и доста по високо за серпентината.
Да ти кажа прегледах и по големите бойлери - серпентината на 100,120 и т.н. е абсолютно еднаква по площ.
LazarGanev написа:
Обемът на бойлера се ползва за БГВ и не влиза към обема на отоплителната инсталация :idea: . Към ОИ ще включиш серпентината, която ще отнема топлината от загрятата вода в бойлера. 80-литровите имат много малка серпентина и не са подходящи за работа с газов котел лятно време, когато не се ползва парното.
rabox - помощник
Чудесен опит ! Браво !
Но нищо не показва в случая като се има в предвид, че нямам печки а Водно-подово, което по принцип е нискотемпературно.
Термостата на бойлера ще го направя да изключва на 55градуса.
Така ще имам да свалям до 40-45 от трипътника.
Важно е да спомена, че целя относително висок дебит, с които нискотемпературната обмяна е за предпочитане.
Няма смисъл да се нагрява бойлера до 70гр и т.н. защото в последствие това ще върти в краткия път преди водното подово (тъй като притворения трипътен вентил няма да позволи висока циркулация на гореща вода към подовото).
Така че - идеята държим бойлера в сравнително ниско температурен режим, отнемаме през Мантела (дори даже няма да има смисъл от трипътник ако температурата в мантела падне до 45 гр).
filmatoplo написа:
Като проба съм правил следното в къщи , без да е запалена печката Прити с водна риза завъртам терморегулатора включващ помпата на малка температура и я включвам принодително . Понеже бойлера в случая е загрят от електричество чрез серпентината отдава малко топлина към печката и радиаторите , термометъра на печката показва 35 градуса - релето на бойлера сработва и започва нагряване с тока.Пробата беше месец , определено има малък резултат 15 градуса в помещенията навън може би 0 гр . Разход на ток 30-40 лева повече от преди . Опита бе преди 2-3 години не си спомням.
Чаро - Акълия
Гледам, чета, чета, гледам....:-D
И си мисля, ти смяташ ли, че ще ти стигнат тия 2кв от бойлера за тия помещения? Как изчисли топлинните загуби? :? Мммм? :lol:

И си прави сметка, че тия 80л с Т 70 градуса няма да ти стигнат за повече от половин час до час. :!:

На тавана имам бидон 1000л. От 45гр свалям на 35гр за около 2 до 3 часа! Максимум 4часа в зависимост от външната температура с 6 кръга подово по около 70-80м.
Аз съм направил така системата: ТП загрява бидона до 45 гр. ТП изключва, а друга, малка, циркулационна помпа продължава да върти водата в подовото. Тук според мен ще излезе по-евтино и автоматично, ако се играе с дебита, а не с температурата. Трискоростна помпа контролирана от стаен термостат (контролират се скоростите). Но аз нямам по-висока Т от 45гр и разчитам на обема. Ма тва е друга тема...
:)
rabox - помощник
Да си призная този въпрос също не е мислен много - дали 2кв. подгряване ще стигнат.
Предвид на малкия отопляван опем, добрата изолация, просозри(К стъкла), може и да стигнат.
Ако се окажат недостатъчни ще сложа нагревател 3кв.

Все пак стремежа ми беше да избягвам големите буферни съдове, за да може системата да е по бързо влизаща в режим.
Топленето на големи количества вода от друга гледна точка е енергоемко.
От трета страна поддържането на видока температура в бойлера увеличава охлаждането от само себе си - де факто ако ползвам трипътника да сваля температурата с 10 градуса е едно ако с 20-25 друго.
2v6 - майстор
rabox написа:
Здравейте,
Интересува ме дали може да се ми предложите схема за комплексно използване на Бойлер с серпентина и мантел за водно подово отопление с два източника на енергия - ток и газово котле.
Идеята ми е следната:
Мантела чрез помпена група към водното подово отопление.
Газово котле също към водното подово (чрез ограничение с трипътник), обаче от изхода на трипътника да минава и към серпентината на бойлера.
Идеята - при минаване на газ, към подовото отива до 45гр. през трипътника а останалото се завърта през серпентината, което топли водата в бойлера.
По този начин се ползва Газовото котле в по дълъг цикъл на нагряване и веднъж нагретия по този начин бойлер през серпентината върти отново през подовото.
Може ли според вас да се мине си един трипътен вентил или е нужно по комплексна схема.
Благодаря предварително.
Така и не се разбра - имаш ли газово котле? А бойлер с мантел и серпентина?

Водното подово за да работи на ток ти трябва помпа и ел нагревател (10-на лв).
rabox - помощник
Имам Боилер с серпентина и мантел.
Газово котле ще имам по натам.

Помпа и колектори, обезвъздупители, пълачна група, разширителен съд и трипътник и с разни ограничения до 45 градуса съм предвидил да има, както и разни допълнителни кранове...

Въпроса е - как да подсъединя газовото към серпентината и помпата за водното подово..
2v6 - майстор
rabox написа:
Имам Боилер с серпентина и мантел.
Газово котле ще имам по натам.

Помпа и колектори, обезвъздупители, пълачна група, разширителен съд и трипътник и с разни ограничения до 45 градуса съм предвидил да има, както и разни допълнителни кранове...

Въпроса е - как да подсъединя газовото към серпентината и помпата за водното подово..
Серпентината на бойлера се свързва директно на газовия котел.
Помпата на подовото се свързва на входния или изходния колектор на подовото, не към котела :!:
rabox - помощник
При положение че вържа Газовото котле към серпентината само, и тази серпентина е около 3Кв. да кажем, товара на газовия котел няма ли да е много малък, в смисъл няма ли да влиза в много кофти режим?

Помпата на подовото - да ясно входа и изхода, но от Мантела нали че постъпва.

Моята идея още веднъж беше дали няма да мога да вържа газовото котле и към подовото и към серпентината.

Тема "Водно подово с два източника на подгряване, бойлер с мантел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: