• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliev Labs - специалист
И преди да излязат изчисленията на яве, бързам да споделя. Ако избереме вентилатора като начин за подаване на въздуха, можеме да го накараме да танцува! Да си увеличаваме и намаляваме ТЯГАТА, както си искаме. Това означава, че печката може и да тлее. Контрола върху горенето, чрез регулация на притока на въздух е в НАШИ РЪЦЕ! Клесическия комин се превръща в нещо като септична яма. Пасивен по отношение на горенето. Естествено, че ако останалата част от отоплителната система, не може да поеме товара (започне да прегрява), ще спреме притока на въздух. Колкото и неефективно да е това решение, по отношение на КПДто.
Сериозно си ги мисля тия неща!
Zurlata - специалист
Илиев ша ме скасаш от смях , ти си най големия публичен идиот де познавам :lol: :lol: :lol: !!!

Маитапа на стрна ама не си идиот. За да подгрееш един въздух той поема енергия(чрез топлообмен - предаване на топлина - физичен процес) , а като гориш гориво - химичен процес , при това и леко подгрято получаваш много повече енергия . Температура = на повече кинетична енергия = на по лесен химичен процес - горенето , вие на училище не сте ли ходили, Ъ? така че Илиев тая топлина дето отива за подгряването е пренебрежимо малка. значи не си идиот бе!

И защо , колегата Роник гледа на това подгряване като на загуба на енергия от котела, нали после тоя подгряд въздух се връща в горивната камера бре идиоти такива :lol: !
Ако сте чели лекциите дето Харалампито ми прати и де ги постнах по горе , погледнете колко килоджаула енергия се освобождава само от един атом въглерод и два кислородни - огромна !
Iliev Labs - специалист
Е да де, идиот съм си. И мама ми го е казвала, а тя никога не лъже.
[-X Никога не лъже!
В горния пост се чудех, колко данък плащаме на комина, че да ни прекара 500куб. м. въздух, щот ни трябва. Щот ни е студено на дупетата.
И колко прави това за една зима :?
ronik - специалист
Не че го смятам за загуба, просто исках да видя в цифри с колко се подобрява горенето. Zurlata ти кога смяташ да я правиш твоята инсталация?
Iliev Labs написа:
Да погледнеме под лупа КОМИНА. Основното му предназначение е да осигурява пресния въздух за горенето. Тяга. Колкото е по висок и газовете по топли, толкова е по висока Тягата. Ако го охладиме, под темперетурата на външния въздух (примерно с термопомпа), получаваме обратна тяга. Или казано по нашенски, печката връща. Това се получава и при други условия, които не са обект на настоящата тема. Отвежда и изгорелите газове, който в общия случаи са отровни, но и това е друга тема.
Важен въпрос е колко е минималната разлика в температурите, за да има достатъчна тяга? Отговорът ни развързва ръцете много. Признавам, за моята система съм решил да не слагам вентилатори за горивната камера. Затова ще разчитам само на естествена тяга. А бе и 10-20 градуса да е повече не мисля че е проблем, ще ги жертвам. Струва ми се че ще са достатъчни за тяга :?
Iliev Labs - специалист
Те комините работят така - на теория:
Долу атмосферното налягане е по-голямо. Горе по-малко. Топлия въздух е по лек и тръгва нагоре. Дори лятото, въздуха долу се нагрява повече, (горе само от слънцето, а долу и от контакта със земята), и тръгва през комина нагоре.
Колкото комина е по-висок, толкова и тягата е по-голяма.
Колкото въздуха или изгорелите газове, са по-топли (тоест по-леки), толкова тягата е по голяма.
По широкия комин има по-малко съпротивление, съответно по-голяма тяга.
Не знам ти дали се качва на комина с термометъра, но аз го направих. Сега живея в панелка, и един ден когато печката си гореше нормално, предполагам че и комшийте беха запалили, се качих. Без термометър, но за моя изненада, открих, че може да си държиш ръката спокойно. Не беше повече от 40-45 градуса. При около минус 10.
Сега не ми се качва пак, но за тебе ще го направя!
Само че това дето си го намислил, вече е направено. И се казва КЛАПА на изходящите газове. Предполага се че комина има тяга, по-голяма от тази която ни трябва, и ние си взимаме колкото ни трябва.
Не стоят така нещата обаче, когато комина е пълен със сажди или е по-малък, отколкото ти трябва. Чети в другите теми кво става, като боднеш модерен котел 24киловата, в старата баджа! :-D
КРЕЩЯТ - Камината ми пуши, Печката не дърпа, Котела се дави :-D
Ако коминът ти е много висок и много широк, може и с 5 градуса разлика да имаш необходимата ти тяга. И понеже не вярвам да се хванеш да смяташ и да строиш такъв комин, ще ти се наложи да си нагаждаш системата по този, който имаш. Което означава, че решението за калпав комин е висока темперетура на газовете.
Или мога да го нарека ДАНЪК КОМИН. Това физиката си го прибира, по ревностно от правителството!
Предполагам вече си намерил баланса. Ако имаш още аванс, слагай термален акумолатор, буфер... Нещо което ти позволява да гориш горивото на максимум. Тоя буфер ще отърве от мъки, тези на които им кипва системата или им се налага да отварят прозорците. Но си остават единични решения, според случая. Решения от 20ти век.
Решения от сорта - СВИВАШ СИ КРАКАТА СПОРЕД ЮРГАНЧЕТО. :-D
Щото да си ги опъваш според чергата звучи като протягане, ама не е!
Последна промяна от Iliev Labs на нед фев 15, 2009 6:57 pm, променено общо 1 път.
Iliev Labs - специалист
И не знам защо всички се пънете и не искате да видите!
Вече сме 21век!
Вентилатори, терморегулатори, топлообменници, горелки, турбини, контролери. Всичко това го има, и дори не е бог знае колко скъпо!
Забравете я тая скапана тяга!
Забравете ги тия комини, които освен че не винаги вършат работа, ограбват ни, и най-лошото тровят ни!
Аз до вчера не знаех какво е ламбда сонда! Днес благодарение на интернета и контактите ми с вас, вече знам. И много други неща се научават всекидневно! Имаме информация, имаме евтини елементи за автоматизация! До вчера не знаех какви радиатори да ползвам. Харалампи пусна една книжка, с която сега мога да си изчисля цялата топлопреносна система!
КОМИНЪТ МЕЧТА - този за който аз мечтая, не ме ограбва, защото не губи топлина, за която плащам. Не трови нас, родителите и децата ни! Не трови никого!
Единственото нещо което иска е ток! В замяна ми позволява да горя това, което иначе не мога да горя! Спестява ми пари, който и аз изкарвам с пот на челото.
Тази зима при мен токът не спира. Само некви дребни инцидентни прекъсвания. Утрепах се да влача дърва и кюмур. Апартаментът в който живея със съпругата ми и 4 годишното ми момиченце, се напълни с пепеляк! Вечер се прибираме от работа и кво? Студ - тичай да чистиш и палиш печка! Вечер жега! И тамън се поотпуснеш, и заспиш. Тамън заспиш и се проспиш... скачаш да слагаш на печката! То ако не беше детето, предпочитам да мръзна. Ама по добре е че го има! Реве ми се бе хора! Върха беше като почна да връща печката! Побеснех! А после отидох на работа с дрехи, който меришат на пушек! Полуотпочинал, отивам да мръзна на работа!
Кюмура свършва!.. Аиде с леката кола на топливо, умажеш и колата!
Викаш че се опрай! На нова година имаше само едно шишенце JonnyWallker на масата. За 8 човека :-D . Па то само двамата с шурека пиеме три и обръщаме на бира! Ама пихме домашна!
Нали си платих отоплителния сезон.
Както и да е - ТОКЪТ НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СПРЯ !!!
.
Последна промяна от Iliev Labs на нед фев 15, 2009 7:02 pm, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
Iliev Labs написа:
Е да де, идиот съм си.
Не се засягай.На четящите им е ясно кой какъв е в случая.И много ми е интересно , защо някои потребители смятат че ,колкото на по-отвратителен жаргон се изразяват ,толкова по-големи майстори са.
Харалампи - специалист
Според баща ми най-хубавите спорове се получават, когато и двете (или повече) страни си нямат и хабер от разискваната тема. Както виждам в случая условието е налице. Както многократно подчертавам не съм енергетик (само такава ми е длъжността) иначе съм учил ДВГ и самолетни двигатели. От печки разбирам колкото свиня от кладенчова вода, обаче ...
Обаче не мога да се съглася с някои от мненията които битуват в темата.
По отношение на горенето - количеството топлина което се отделя при изгаряне от определено количество гориво не зависи от температурата на околната среда. Тя (температурата) може да подпомага създаване на условия за по-добро горене но не и да промени количеството топлина на изгаряне. Загубите, които се получават при по-ниска температура в горивната камера се дължат на непълно изгаряне на горивото - сажди, СО и пр.
Второ по отношение на идеята да се слага вентилатор за димните газове - ми не е добра. Погледнете какво се случва с вентилатора в банята или с този в аспиратора (които работят при по-леки усовия) само след една година работа. А сега си представете какво се случва с пропелера, който се връцка в среда на сажди (които са си твърди частици) и всякаква агресивна гадост като СО и сероводород. Не рзабирам защо трябва да спираме естествената тяга на комина и да вършим принудително нещо което си става отсамосебе си.
И не на последно място - проблема със скоростта на изгаряне на горивото. Както Илийката патетично сподели малко по-горе този проблем не бива да се пренебрегва. Според мен е по добре да се помисли за удължаване на времето между две зареждания, вместо да се ползват акумулатори на топлина. Всяко преобразуване и съхраняване на енергия е сврзано със загуби.

Айде дадох ви идеи за размисъл :?
ibogdanov - специалист
палавници !!!! чета я аз тази тема и се дивя :-D
като начало ще започна с това че съм завършил енергетика и имам някакви познания по термодинамика, топлообмен и т.н.
това което се разисква тука е на има-няма 300 години ( от както има парни машини !!! ).
до сега нито един инженер не е успял да постигне реално кпд на една такава система над 60-70%. без значение дали е малка ( домашна) или промишлена инсталация.
като най-ефективна се води системата с "голям воден обем"
при нея, представете си, в един резервоар с вода, е вкарана система от тръби през които минават изгорелите газове и една пламъчна тръба, в която става самото изгаряне на горивото. в единия край на тази тръба се монтира горелка, а в другия така наречения щит - демек мястото където се събират всички димоводни тръби и започва комина. там също може да се направи ( и се прави ) охлаждане на газовете с вода.
При тази система има максимално охлаждане на газовете и затопляне на водата. Ако не се лъжа в софия все още бачка котлостроителния завод и там се правят котлета за бита на този принцип.
http://www.kotlostroene.net/bg/history.htm
Проблемите обаче са няколко и те важът за всички ВОДОНАГРЕВАТЕЛИ. Като начало това е самата вода. В книжките по термодинамика няма описано, но за нормалната работа на един котел се използва специално обработена вода. Демек с чешмяна става ама след време част от енергията на горенето отива за стопляне на котления камък. Следващия важен проблем е самата химия на горивото и на изгорелите газове и най-вече какво се отлага по стените на тръбите.
За това каквото и да правите моя личен съве е - обработена вода и висококалорично гориво. Никакви анджаклами със серпентини и подобни топлообменици няма да са ефективни след една-две години работа. По простата причина, че ще ви е нужна все повече енергия за преодоляване на бариерата от накипи и гадории по тръбите.
Ако някой е влизал в котел или по комини е на ясно за какво иде реч.
Само за справка ще споделя, че в софийското поле водата е с много висока твърдост - средно 15-18 немски градуси !
Ако има желаещи мога да покажа как изглежда един нагревател след няколко месечна работа в такава вода. Една проста система с йонообмена смола е около 1000 кинта и дава омекотена вода с която спокойно може да се напълни инсталацията. Отделно тя си е годна за пиене ( 100% аналог на кана брита като идеология и изпълнение) и с нея спокойно може да си перете, готвите и т.н.
Що се отнася до горивото.. там проблема е още по сериозен. Ако ще горите гуми, направо забравете за всичко писано по-горе. Не случайно всичко живо минава на природен газз или пропанбутан. не е само цената, номера е в съдържанието на смоли, битуми и сяра.
ако имате котле с газова горелка, само от изгарянето на газа имате няколко процента по-добро загряване на водата от колкото на нафта например.
Аз съм на дърва и брикети от дървени стърготини и до сега не съм доволен от това което дават като топлина.
Според мен решението за такива като мен - ползващи камини с водна риза е едно. Еко брикети и прецизно сметната инсталация с алуминиеви радиатори. Аз топля къща на два етажа около 80 кв/м с такива радиатори и сумарното количество вода в системата е около 40 литра ( омекотена вода ). Зимата от разпалването на камината до 20 градуса се затопля за около 3 часа. 20 градуса меря на около метър от пода. Имам 8 см. изолация от стиропор на цялата къща и изолация с вата на подпокривното пространстово.
Като екстра за повишаване на топлото през зимата съм пуснал топлия въздух да се разхожда из къщата :-D но ефекта е минимален.
Като се кача на тавана и се усеща как цялото вътрешно пространство на къщата ( стълбище, коридоти и отворени помещения) действат като комин и направо издухват топлинката през покрива на вънка.
За това предлагам, вместо някакви гениални щуротии да се замислите за солидно изолиране и доближаване до стандартите за енегро-изолирани помещения и къщи. Повярвайте ми от другото няма смисъл в дългосрочен план. Моя комин е като турбина на изтребител.. ( използван е принципа на дюзата на Лавал) и ефекта е повече от скромен. Пак подчертавам номера е в увеличаване на топлоодваването на съществуващата площа а не на създаването на нови - просто умножавате проблема със загубите :wink:

баси какъв ферман изписах... направ се надминах

за всички които се интересуват от системата за омекотяване и изградената при мен инсталация, мога да кача снимки в нова и отделна от тази тема.
Bechev - специалист
ibogdanov написа:

...за всички които се интересуват от системата за омекотяване и изградената при мен инсталация, мога да кача снимки в нова и отделна от тази тема.
Дай да видиме за какво иде реч!
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: