Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MamaMy - майстор
Кажи си! Няма лошо. Приеми го така, правя си покрив на терасата и върху него ще монтирам панелите. Няма да ползвам бързите сглобки. Много са добри и удобни ако ще слагам поне 50 панела на ден. За моите 4 панела са достатъчни 4 дупки и 4 болта. От друга страна бързите скоби между панелите ще ми пречат на специалното уплътнение. Не е ясно това уплътнение дали ще трябва да се лепи или ще е достатъчно само да се набие. Монтажа ще трябва да го проиграя на сухо без панелите защото с тях рамката става 120кг. Доста сериозно тегло. Отделно маневрирането с покрива върху два пъти по-малката тераса... Ще падне мислене.
gogo7777 - майстор
Откажи се от винкела. Направата на идеален правоъгълник, в който да позиционираш четири по-малки правоъгълника е предизвикателство дори за опитен железар :)
Така както си го нарисувал панелите ще лягат само на две от страните си. Ще трябва да зарязваш жълтите профили така, че да ги изравниш в равнината на винкела.

Тези панели от какъв материал са направени......има ли "месце" в тях? :)

Драсни една скица на цялата конструкция барабар с терасата така както си я намислил, за да мога да дам своите насоки. Дай и някакви приблизителни размери.

:drinkers:
hidrazin - майстор
съб май 09, 2026 11:52 pmMamaMy написа:
Кажи си! Няма лошо.
Уффф... Ма разбира се че няма лошо. Малко за размишления и мое да ти хрумне нещо съвсем ново.
Реална и смятана конструкция. Панелите са с размери почти като твоите но са ТРИ реда.

Прикачен файл:
Конструкция 1.jpg

ПОЯСНЕНИЯ:
- Вятърът иска да "изсмуче" панелите а не да ги вдигне като ги "надуе" отдолу... Не знам как по-ясно да го обясня. :?
- Отделно е снежното натоварване за района - дето вече го писах...
- Цяла рамка по контура на панелите е излишна! Самите панели си имат рамка.
- Перфориран профил 40х40х2 тежи към 2 кила на линеен метър.
- Горещо валцуван профил UPN 40x35 тежи "само" около 5 кила на линеен метър.
За моите 4 панела са достатъчни 4 дупки и 4 болта.
Да, на един панел. Общо 16 броя.
От друга страна бързите скоби между панелите ще ми пречат на специалното уплътнение. Не е ясно това уплътнение дали ще трябва да се лепи или ще е достатъчно само да се набие.
Не очаквай чудеса от тези уплътнения. Да, вършат работа но ... тук-там прокапват. Нормално. :)
Иначе да, алуминиевите планки за бърз монтаж малко компрометират уплътнението...
Уплътнението само се набива между панелите. Набива се и в планките.

Но при теб планките ще са хоризонтални - кофти.
Пък и с перфорирания профил може да избегнеш планките. Мисля че пратих картинка/чертеж...
:partyman:
MamaMy - майстор
Хидра, много добре разбирам стандартната конструкция, но ако нямам рамка няма къде да хвана перфорирания профил. Ако я направя по-малка няма как да хвана краката надолу. Те ще са два отпред на широката страна хванати за парапета на терасата и два на задната страна от двете страни на вратата през която се излиза на терасата. Така или иначе рамката трябва да е с размерите на терасата. Ограничен съм и се съобразявам с настоящите условия. Друг е въпроса, че цялата рамка ще е с едно ниво. Жълтите (перфорираните) профили ще бъдат зарязани за тази цел. По ръба на винкеловата рамка там където ще ляга панела ще положа тънка микропореста гума. Така дори и малко рамката ще поема част от натоварването на панелите. Дори всичкия винкел да го обърна надолу, рамката ще остане като плот. Тя всъщност е "покрива" и е задължителна на 80% поне.

Прикачен файл

terasa.jpg
terasa.jpg (101.73 KиБ) Видяна 154 пъти
hidrazin - майстор
... без панелите защото с тях рамката става 120кг.
[-X Ако го правиш с "Винкелите ги мисля 40х40х3, а П-профила отдолу 40х30х3" само рамката става към 70 кила.
Като сложим и 4 панела по 21 кила отиваш към 150 кила.

Това на коригираната ти картинка е напълно достатъчно - само преден и заден профил който да спъне 4-те П-профила.
Ако в тоя вариант използваш перфориран профил (включително преден и заден) рамката ще стане към 30-тина килограма.
Не пречи предния профил да го пуснеш от край до край за да има къде да си хванеш евентуално улук.

Прикачен файл:
Ramka3.jpg
Ramka3.jpg (40.02 KиБ) Видяна 112 пъти

MamaMy - майстор
Даааа, има какво да мисля. Този вариант също ми мина през главата, но беше за кратко. Не знам на какво разстояние са дупките на панелите. Също така не знам разстоянието м/у дупките и на перфорирания профил. Отделно не съм ходил до металснаб да видя какво имат налично.
gogo7777 - майстор
Проблема е, че подпорите както си ги позиционирал на скицата ще подпират само половината от скарата (покрива). Демек под дясната страна на скарата няма да има подпори, а там е подветрената зона.

Тия подпори също трябва да се укрепят. Трябва сериозна конструкция защото ветроопори няма къде да се слагат (ще загрозят пейзажа :-D )
Яки носещи греди или с ферми.
hidrazin - майстор
пон май 11, 2026 7:03 pmgogo7777 написа:
Яки носещи греди или с ферми.
Въобще не съм се съмнявал че ще стигнем по профили 400 HEA с тегло 125 кила на линеен метър. :shock:
Относно това:
Демек под дясната страна на скарата няма да има подпори, а там е подветрената зона.
Дясната предна подпора може да я премести максимално в дясно.
И ако чертежът му е верен, от "подветрената" страна панелите ще му "надстърчат" с някакви си 54 санта. :)

Прикачен файл:
terasa 1.jpg
terasa 1.jpg (104.98 KиБ) Видяна 39 пъти
Трябва сериозна конструкция защото ветроопори няма къде да се слагат
И не, не трябва сериозна конструкция за 4 малки панела.
За ветрооопотите донякъде съгласен. Решава се лесно.
Предния профил (синия) трябва да стига до стената в ляво или почти до нея.
Там където е с лилаво се слага една Г планка и се анкерира/дюбел към стената в ляво. Толкоз.

Прикачен файл:
Ветроопори 4.jpg

gogo7777 - майстор
пон май 11, 2026 10:13 pmhidrazin написа:
Въобще не съм се съмнявал че ще стигнем по профили 400 HEA с тегло 125 кила на линеен метър. :shock:

Защо HEA, HEB са още по-тежки. :lol:
Винкели, Г-планки....сложно е за мене.
Прав си като махна два от винкелите на скарата. Може да се махне и задния, предния ще трябва да остане за да се закачи улука. Може дори да се махнат и три от подпорите като се анкерира по стените с Г-планки.

Работа за нула време :-D

hidrazin - майстор
пон май 11, 2026 10:39 pmgogo7777 написа:
Прав си като махна два от винкелите на скарата.
+100
Излишен мат'рила и тегло.
пон май 11, 2026 10:39 pmgogo7777 написа:
Може дори да се махнат и три от подпорите като се анкерира по стените с Г-планки.
Нямам достатъчно информация за две от подпорите - тези от северната страна.
Той говори за:
краката надолу. Те ще са два отпред на широката страна хванати за парапета на терасата и два на задната страна от двете страни на вратата през която се излиза на терасата

Там стена няма ли че ще слага подпори? :?

Както и да е, вероятно MamaMy накрая ще "прасне" някоя снимка на въпросната тераса.

Тема "Градинска барачка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: