• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
съб май 09, 2026 5:52 pmdragozow написа:
Този бронз е месинг, ако има боклук застава еднакво добре на диска без значение от материала. Чакаме автора да каже дали проблема е изчезнал.
Проблема е, че пластмасата се разкривява и после дори почистена пропуска. Относно трайността, пластмасата издържа много повече на триенето, но пък защо ми е дълго живеещ не работещ клапан? :lol: Пружините са неръждаеми и карат много.
Факт е, че преди филтъра имах клапан с пластмасова клапа. Не можа да направи година. Подмених го с такъв с МЕСИНГОВА клапа и вече е подминал 15 години и още държи. Преди месец ми сменяха водомера и го проверихме. Все още работи без проблем.
kozl - майстор
Би следвало пружината да е неръждаема, но аз в няколко неработещи ОК съм извадил надробени пружини.
Обаче нямам статистика кога се е случило от момента като нова клапа.
Освен това съществено относно дълготрайността е работната температура на клапата.
dragozow - майстор
Би трябвало да е неръждаема пружината, но има и такива, които не са, трудно ще ги познаеш в магазина.
color - специалист
Здравейте отново, едва днес имах възможност да отида до вилата и да се занимая с проблема. Виновника се оказа вграденият ОК на хидрофора. Той е обслужваем и периодично трябва да се проверява и почиства, но конструкцията му е малко калпава и при вадене много лесно се чупят едни краченца които задържат пружинката. Когато зазимявах инсталацията, по невнимание направих точно това... Целия клапан е пластмасов и тъй като се занимавам професионално с 3D проектиране и принтиране, реших вместо да поръчвам нов клапан да си принтирам повредения детайл. Оказа се, че съм предобрил малко с размерите и явно не е уплътнявал добре - леко прешлайфане с шкурка за да смъкна няколко десети от милиметъра и сега всичко е наред. Заблуди ме в началото факта, че ясно се чуваше как клапана отваря и затваря и си мислех че проблема е другаде.
На снимката черния детайл е буталото на оригиналния клапан, има канал в който влиза гумен О пръстен. Белият детайл е принтиран.
Благодаря на хората, които се включиха със мнения в темата.

Прикачен файл

Screenshot 2026-05-16 193226.jpg
Screenshot 2026-05-16 193226.jpg (94.11 KиБ) Видяна 118 пъти
MamaMy - майстор
Много обичам така. Някой да се изака и после да ме препита по теория от до за да се убеди, че аканото е неговото. Някой данни можеше да ги споменеш още в първия си пост и нямаше да си търкаме мишките. Темата щеше да свърши на втория.
kozl - майстор
Мишките ще си ги търкаме, защото тука у форумо почвата е благородна и темата фата мноо разклонения :-D
Мое бе тва го праи по-сочен форумо и надявам се по-гъделичкав. :roll:

Не знам каква е финансовата стойност за изработка на детайл с 3D принтер :?
Детайлът може да има ниска цена от производителя, но доставката :? :? :? :?
Като пример - аз тука в софийските сервизи търсих електромоторче за прахосмуча Румба и ми предложиха целия контейнер за боклука. Нямаха само електромоторче в каталога като резервна част. След години открих в Алито и поръчах само електромоторчета на мижава цена.
color - специалист
нед май 17, 2026 1:07 amMamaMy написа:
Много обичам така. Някой да се изака и после да ме препита по теория от до за да се убеди, че аканото е неговото. Някой данни можеше да ги споменеш още в първия си пост и нямаше да си търкаме мишките. Темата щеше да свърши на втория.
Хиляди извинения, че ви отнех от ценното време и напразното търкане на мишката. Не знам кой се е "наакал", аз лично бих се въздържал от подобен език.
Поздрави и хубав ден.
dragozow - майстор
Този клапан ако е на входа на помпата спокойно можеше да го елиминираш и да сложиш външен по избор. До колкото разбирам изработката на такъв като оригиналния си е професионално изкривяване и хъс та за това си го изработил. От самото начало беше ясно че има теч по системата или клапана не държи, много рядко електронния пресостат може да се държи неадекватно, там по-скоро ако има повреда няма да включва или няма да изключва.
color - специалист
нед май 17, 2026 10:50 amdragozow написа:
Този клапан ако е на входа на помпата спокойно можеше да го елиминираш и да сложиш външен по избор. До колкото разбирам изработката на такъв като оригиналния си е професионално изкривяване и хъс та за това си го изработил. От самото начало беше ясно че има теч по системата или клапана не държи, много рядко електронния пресостат може да се държи неадекватно, там по-скоро ако има повреда няма да включва или няма да изключва.
Ами аз затова попитах в началото, къде да търся проблема. Не предполагах, че възвратния клапан може да е причина за честото включване, все пак не съм ВИК специалист. А иначе, когато имам възможност сам си правя някои детайли. В случая съм убеден че здравината на моя е в пъти по-голяма от на оригиналния, за цена да не говорим.
  • 1
  • 2

Тема "Инверторен хидрофор Wilo се включва сам през няколко минути" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: