• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
Благодаря за отзивите по моя въпрос :wink: Днес ходих пак в магазина на "ЕРАТО" и питах къде трябва да е помпата и пак ми казаха че трябва да е на студената вода защото перката на помпата била пластмасова и ако се повишава температурата на водата над 95 градуса помпата си "отивала " на боклука и пак нова помпа! препочъчително било да се направи байпас на помпата(незнам защо) :idea: а разширителния съд трябвало да е на топлия кръг!
Аз като за начало мисля да пробвам котел на ток !!! но ще си оставя и разирителен съд за отворена система та ако ми е скъпо на ток да мина на друго алтернативно гориво! а котелите на ток използвали затворена система т.е. разширителния съд си е при котела но за печка си трябвало да е отворена системата??? :? А МИСЛЯ САМ ДА СИ НАПУСКАМ ТРЪБИТЕ ЧЕ МНОГО СКЪПО ВЗИМАТ !!! А И КЪРТЯТ НА ПОРАЗИЯ :idea: днес един приятел ме посъветва да ги вържа последователно но аз мисля че моят вариани е по-добър и по-ефективен с по-голямо КПД :-D
fbr - майстор
maxuel82 написа:
Аз като за начало мисля да пробвам котел на ток !!!
Това пък защо.Я не се харчи за глупости.Ако смяташ да се топлиш на ток ,купи си 4 маслени радиатора по 80 лева =320 лева .С останалите пари си плащай тока. Просто няма смисъл да превръщаш електрическата енергия в топлинна и след това да я разпределяш и регулираш,след като знаеш факта ,че електрическта енергия може да се пренася с най-малки загуби,и най-лесно се поддава на регулиране.
Antonii - майстор
Колега, незнам каква помпа ти предлагат, но качествените помпи държат на най-малко до 110градуса. А ако си вземеш и със само регулиращи се обороти грижи нямаш.
И отново - отностно помпата на студеният кръг е по-добре за помпата, но не и за котела. При теб незнам кое е по-скъпото. :?
maxuel82 - специалист
Antonii написа:
Колега, незнам каква помпа ти предлагат, но качествените помпи държат на най-малко до 110градуса. А ако си вземеш и със само регулиращи се обороти грижи нямаш.
И отново - отностно помпата на студеният кръг е по-добре за помпата, но не и за котела. При теб незнам кое е по-скъпото. :?
ТАКА АЗ НЕЗНАМ КАКВО РАБОТИТЕ НО СТЕ МНОГО УБЕДИТЕЛЕН КАТО СЛАГАМ ПОМПАТА ЩЕ Я СЛОЖА НА ТОПЛАТА ВОДА а байпас да правя ли на помпата или няма смисъл от него??? :gott: :gott:
maxuel82 - специалист
fbr написа:
Това пък защо.Я не се харчи за глупости.
като се замисля и това е точно така то нали точно затова пускам инсталацията за парното !!! та като е скъпо на ток да ползвам друго гориво? Ако си сложа маслени радиатори и ми стане скъпо после какво ще правя като нямам инсталацията на парното? Но сега като се замисля направо си го правя за твърдо гориво :idea: има и най различни котели за твърдо гориво ама за тех ще питам по натам !!!Сега нека първо да пусна тръбите в замазката??? :idea: :idea: :idea:
Antonii - майстор
Здравей, отностно байпаса на помпата - не ти е необходим.
Байпас обикновенно се слага когато се използва помпа с по-висок напор от необходимия за системата и чрез него се гаси така де се каже излишното налягане създадено от помпата, което се случва при използване на помпи с фиксирана скорост. Но при съвременните дву- и три степенни, а също така и с електронно променливите обороти не е необходим.
Мисля, че тази помпа за теб ще е идеална:
Grundfos ALPHA+ 25-40/230V
Малко е по-скъпа, но избягваш всякакви шумове от дроселиране по арматурите и др. подобни.
И още нещо ако използваш котел на твърдо гориво трябва да си сигурен, че циркулацията през него няма да спре никога. При теб като гледам лесно ще го постигнеш чрез серпентината на бойлера.
Успех в начинанието.
dimoni69 - напреднал
Я първо си изясни какво точно искаш да направиш , че като гледам как се луташ - ток, котел, печка ?? Инсталацията за всеки един от вариантите си има специфика . Едно няма да сбъркаш - пусни си тръби до / евентуално бъдещите р-ри /.
maxuel82 - специалист
Да това за сега е идеята и затова питам дали няма нещо по-специфично както беше разширителния съд дали е на топлата или на студената вода? че после сложа ли отгоре замазката край с пускането на тръби!!! Значи сега използвам тръби Ф16 и от всеки радиатор ги отвеждам до разпределителя! това е за начало! А за помпата питах за да има представа колко място да оставам и по точно на кой от разпределителите се слага !!! Сега разбирам че няма да ми е неоходим и Байпас и това също ми спестява място!!! бЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!!! :gott:
  • 1
  • 2

Тема "Ще ми работи ли парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: