От мобилни телефони до цифрови камери
prasse - специалист
Досега изприказвахме една купчина глупости.
Няма никакво фазово регулиране!
За да търсим причината, първо трябва да сме сигурни в правилността на схемата! Каква е тая обща "маса" на картинката? Д3-Д6, какво изобщо правят в показаната конфигурация? Това би трябвало да си е чистокръвен Грец! Под някакъв вид управляващ сигнал (от контролер или ръчно, знам ли?), триакът включва към мрежата и през "съставния гасящ кондензатор" се подава променливо напрежение за изправяне и зареждане на групата С1-С7 с някакво високо ниво (280-300-320 Волта?!?). Как се включва импулсната лампа към заредената кондензаторна група?
Очевидно, има схемотехнично или конструктивно недоразумение от страна на производителя, което трябва да разнищим. Ама информацията е непълна, засега.
Baлepu - специалист
Казал съм, за каквото съм се сетил. Подавате уточняващи въпроси - казвам, каквото мога.
За фазовото регулиране най-вероятно си прав. Триакът го играе ключ. Мисля, че му се подават определено време отпушващи импулси, в зависимост от зададената степен. В такава "степен" той зарежда "батерията" (С1-С7). Оказа се, че тя е директно свързана към тръбата. Нейонизиран ксенона има високо съпротивение. За да светне, явно се подава запалителен високоволтов импулс. Как точно - все още не съм открил.
Схемата е вярна. Свалял съм значително по-големи. Диодите не са в Грец. "Групата" май не е просто баласт. Като поразмишлявах, С11 е последователно на единия полупериод, т.е. - удвоява напрежението, което така се подава на "батерията" и тя се зарежда до ~430V.
Последната с която се занимавах днес, имаше различни симптоми. След първото светване (блясване) тръбата остана да свети в някаква степен. И естествено готовност за следващо (блясване) нямаше. Оказа се, че напрежението на батерията е 530V. На С11 – 300V. А на С 10 – 20V. Мернах всички диоди - окей са си. Утре ако имам време, ще отворя една работеща, да я прегледам на осцилоскопа.
Този С10 ми изглежда като свидетел там :?
prasse - специалист
ср май 20, 2026 8:43 pmBaлepu написа:
Оказа се, че напрежението на батерията е 530V.
Въийй... Е па как стават тез работи? :-k
За да светне, явно се подава запалителен високоволтов импулс
За този импулс търси по нея някакъв "трети" електрод. Тя по друг начин няма да запали!

"Групата" май не е просто баласт.
Просто, баласт е. И то в най-малоумният вариант...
Диодите не са в Грец.
В Грец трябва да са... Пак провери... Ако все пак си прав и те не са в Грец, то не би трябвало катода на Д5 да има връзка с баласта, ами трябва да е директно към входа, демек там долу отляво, където си нарисувал входната "маса".

Всъщност, това май е цялата същност на проблема! Схемата, изглежда е сбъркана от производителя!! Пробвай с това, което ти давам на коригираната рисунка! Прекъсни връзката на Д5 с баласта. Задължително! И няма да грее нищо и да гърми...

Прикачен файл

IMG_20260520_084002.jpg
IMG_20260520_084002.jpg (42.25 KиБ) Видяна 28 пъти
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 7:19 pmprasse написа:
Досега изприказвахме една купчина глупости.
Няма никакво фазово регулиране!
За глупостите напълно съгласен (особено от някои ... глупости).
И ако няма фазово регулиране на заряда как регулират мощността на "вспышка-та" бре?
ЖОКЕР:
По спецификации мощността и е 200 и се регулира от MAX до 1/16-та от MAX.
НЯМА никакъв друг начин да регулират мощността освен със заряда в С1-С7.
А тъй като капацитета на групата е постоянен, регулирането става единствено с напрежението въргу групата С1-С7... :rock:
ср май 20, 2026 8:51 pmprasse написа:
За този импулс търси по нея някакъв "трети" електрод. Тя по друг начин няма да запали!
Едва ли точно Baлepu ще тръгне да търси третия електрод защото го знае къде е. :-D
Ето, една от ТЕЗИ ЛамБи е неговата.
И на всичките ясно се вижда третия електрод...
ср май 20, 2026 8:51 pmprasse написа:
Пробвай с това, което ти давам на коригираната рисунка! И няма да грее нищо и да гърми...
Аха. Само дето ще започнат да му гърмят С1-С7 ... :)
:partyman:
prasse - специалист
ср май 20, 2026 10:02 pmhidrazin написа:
Аха. Само дето ще започнат да му гърмят С1-С7 ... :)
:partyman:
Не, няма!!
Имаш бутилка водка, ако не му се оправи проблемът!!!

Тема "Захранване на фотосветкавица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: