От мобилни телефони до цифрови камери
Lux Æterna - специалист
:-D Казах Ви аз, че много метанолова водка е изпита, докато се измисля схемата. А как се е стигнало до реализация и конвеир - класическата ми фантазия е бедна.

Термичната защита лепната на кондензаторите ми се иска да видя (ако може?). Ще умра накой ден и няма да съм видял деветото чудо на света :-D !
hidrazin - майстор
чет май 21, 2026 9:16 pmLux Æterna написа:
Казах Ви аз, че много метанолова водка е изпита, докато се измисля схемата.
Не знаех че китайците пият метанолова водка. Щото тая вспышка е 100% китаец...
Даже това "много" дето си написал е доста ... забавно. Щото китайците като азиатски народ имат генетични особености.
В телата им няма ензима ALDH2 и не могат ефективно да разграждат не само метанола ами и етанола.
Тааа... Пак нищо не си казал...
Ще умра накой ден и няма да съм видял деветото чудо на света...
Е, ама преди "въпросния" ден научи нещо ново...
А че няма да видиш много неща е пределно ясно.
:partyman:
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 8:43 pmBaлepu написа:
Схемата е вярна. Свалял съм значително по-големи. Диодите не са в Грец.
Напълно съгласен.
Само дето брата китаец е пропуснал факта че за баласт е използвал електролитни кондензатори а не резистор.

Сега си представи следното:
- Тая вспышка не е работила известно време или даже от вчера. Тогава С10 и С11 са напълно разредени от съпротивленията R1 и R2 им си е баш около НУЛА.
- А колко и дали въобще е останал някакъв заряд в С1-С7 е Божия работа.
- Да приемем че всички кондензатори са разредени - С10, С11, С1-С7 и ... включиш захранването.
- Кой ще ограничи огромния заряден ток в първия пик на кондензаторите? Никой! :)
- Не случайно във вериги за заряд на такива кондензатори винаги има токоограничаващ резистор.

Лично аз бих пробвал с поставянето на резистор 10-15Ω и мощност поне 10-тина вата.
Външно, на едното жило захранващо вспышка-та. Дали на фаза или нула - няма значение.
Това поне е е най-елементарния и евтин опит за да се спре "гърменето" на кондензатори.
P.S. Имам някаква "идея" защо гърми само един и същ кондензатор ама ще трябва да си я "избистря"... :-D
prasse - специалист
чет май 21, 2026 11:34 pmhidrazin написа:
Диодите не са в Грец.
Най-добре би било да бъдат... Бонус - 4 броя са! Само да се преправи свързването...
Само дето брата китаец е пропуснал факта че за баласт е използвал електролитни кондензатори а не резистор.
Излязло му е по-евтино... 10W 15 Ohm керамичен резистор, гледам е към 3-4 евро (за пакет 10бр :sad: )!
Кой ще ограничи огромния заряден ток в първия пик на кондензаторите? Никой! :)
Уважаващите "професията" му викат термистор NTC... :yawinkle:
В случая, лошото е че си требе постоянна консумация, да не го оставяш да изстива... Но си има решения, де...
Дали на фаза или нула - няма значение.
Да, ама той със щепсела в ръка, отде да знае... :-D
P.S. Имам някаква "идея" защо гърми само един и същ кондензатор ама ще трябва да си я "избистря"... :-D
Туй с ALDH2 ли е свързано? Остави за утре! :weedman:
hidrazin - майстор
Днес или утре е все тая - нагледал съм се на неграмотници...
10W 15 Ohm керамичен резистор, гледам е към 3-4 евро
- де да те знам де гледаш неграмотно ама 10 броя такива са си под 3 ЛевРо...
С доставката... :weedman:
Те тея неща не са за всеки... :)
P.S. Намери си други ... "забавления".
prasse - специалист
пет май 22, 2026 12:27 amhidrazin написа:
де да те знам де гледаш неграмотно ама 10 броя такива са си под 3 ЛевРо...
С доставката... :weedman:
За 10бр, да... Сори!
kozl - майстор
Термичната защита лепната на кондензаторите ми се иска да видя (ако може?). Ще умра накой ден и няма да съм видял деветото чудо на света :-D !
Вероятно като при батериите и свързана през електронна логика към симистора. Мое би за ограничение и защита :?
И от тук може би идва реудача на схемата :?

Преди години правих терморегулатори за аквариумни цели. За себе си и за приятели. Основната цел беше да са евтини. Симисторът беше провал в цената. Диодите оскъпяваха също. Та с чешки тиристор и гасящо съпротивление направих най-евтината за моите способности работеща схема без Т компенсация, но ползващите бяхме доволни. Е ползваше се само един полупериод на променливото напрежение, което пък намали дължината на реотана в нагревателя за аквариум.
Но да се върна на светкавицата може би греца е трансформиран в 4 диода 2 по 2 последователно по следните причини:
Копирана и преработена, "подобрена" със симистор схема не сработила и се е наложила промяна. Станала е работеща по метода на инж. Ганев :-D това тука, онова там и схемата светна :shock:
Нещо като замяна на токоограничителното съпротивление със симистор - интересно решение с проблеми по управлението на симистора.

Имаше някаква версия като виц за това как китаеца направил скоростна кутия, копирана от БМВ. Всичко отговаря на оригинала. Скоростите бачкат като на БМВ, но на картера на кутията стои едно болче, което никаква работа не върши. Та това болче заинтригувало всички разглеждащи копираната скоростна кутия :? :? :? :? :?
Мое би подобрение некакво подобрение :?
Оказало се, че на копирания оригинал при производството в картера останала шупла. Немецът разпробил, направил резба и затапил с болчето. Та копието си е копие - 1 към 1 :roll:

Аз обаче некакси съм пропуснал в текста, та да питам тази светкавица с батерии ли е или директно към мрежата се зарежда?
Baлepu - специалист
- Кой ще ограничи огромния заряден ток в първия пик на кондензаторите? Никой! :)
Извинявам се, но не беше ставало дума. Смятам, че картинката не се нуждае от обясненията ми?

Прикачен файл:
IMG_20260522_080454.jpg

Lux Æterna също трябва да вижда в дясно залепеният с "дъвка" елемент. Това достатъчно ли ти е?
kozl, не е на батерии.
Ето я цялата
Прикачен файл:
IMG_20260522_075616.jpg

Върнали са възможността да се качват снимки до 1М.
prasse - специалист
пет май 22, 2026 8:31 amBaлepu написа:
Ето я цялата
Последно по снимките...
На снимката вляво, в корпуса, под платката има ли обикновено мрежово трафче или злополучната ти платка се храни директно от мрежата?
Baлepu - специалист
Не, няма. Само ключе (прекъсвач).

Прикачен файл

IMG_20260522_095139.jpg

Тема "Захранване на фотосветкавица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: