• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Ако долу чукана е дебел, остави всичко. Някои така си режат лозята от долу. Да ги затрупват. И си раждат после. Листата пък хранят и лозата и се развива по-добре.
chapara - майстор
пет юни 05, 2026 6:55 pmmiroki написа:
Ако долу чукана е дебел, остави всичко. Някои така си режат лозята от долу. Да ги затрупват. И си раждат после. Листата пък хранят и лозата и се развива по-добре.
Кви лозя, това е асма, стеблото ще се стабилизира. На есен може да се увива с нещо неплътно, за да го пази. Аз съм в Ст.планина и всичко е чук, без да го пазя.
Сега премахни само връхчетата, да не дърпа на горе. Привържи ги хлабаво към асмалъка, да ги хоризонтираш в различни посоки. Да правиш водачи. Нежно, да не скършиш. Всичко ше е екстра.
miroki - майстор
Коментара беше във връзка, че и така ще ражда, ако има корен. Разликата е един метър повече стебло в случая понеже е на асма. Което не пречи чак толкова, че да се оголва лозата.
chapara - майстор
съб юни 06, 2026 10:04 ammiroki написа:
Коментара беше във връзка, че и така ще ражда, ако има корен. Разликата е един метър повече стебло в случая понеже е на асма. Което не пречи чак толкова, че да се оголва лозата.
Как един метър, вижвал съм асми и качени на 8 етаж. Мойте са на над 3м. за да може да влиза камион от долу.
Или пък я подрежи под калема и да видим🤔
Един не съвсем страничен въорос. Колко асми си вдигнал на асмалък?
miroki - майстор
Ако питаш мен, поддържам около 100 лози (веднъж ги броих и бяха точно 100) на асмите от 78г. Като купихме къщата и баща ми ме учеше (той преди полувисшето е карал селскостопанския техникум Нови Пазар овощарстео. И малко разбираше и ми показа каквото можа. Тогава имаше 3 лози на еднна асма сега са 4 асми. Около 400м2 Едната лоза още я държа. Яд ме е, че гъмзата замина беше гигантска.
Обичайно около 10 смемям годишно, но съм имал до 22 на сезон, като имаше люти зими. По-миналата с -17 смених 12. От разсадник. И още 15 тина отрязах отдолу и сега ги качих и им оставям грозде понеже чукана е като крак дебел. Преди сам с баща ми си ги правих, някои са дори на собствен корен за което ги подменям, но нямам време за 3 лв. Да ги правя въпреки, че имам пак 20 тина пръчки вкоренени. Моето почти цялото го бера прав. На едната асма ползвам стълба. Колкото да мина изправен под него е.
Аз с лозето съм новак. Имам 3 та година тъкмо го вдигнах на тел. И тази година сефте видях и такава формировка при която го режат при земята всяка година. Аз няма да правя така. Овощната градина се осланява редовно, много е кофти селото (писал съм Ви за това), но лозите да не им уроки, вървят.
Аз си мисля, че нещо не разбра, какво обяснявам.
Ще го повторя пак. Ако чукана е дебел, това, че ластара е млад не е проблем да изхрани притаста. Разликата е малко по-дългото стебло при асмата от лозето. Знам, че е проблем, но не толкова голям, че да не изхрани прираста си.
В крайна сметка след цъфтежа може винаги да се намали плода.
Под плочника държа лозите за сянка и им оставям всичко зелено. Намалям само гроздето. За това и там съм сложил и една Молдова.
Лошото е, че виждам златки и на лозите. Още не знам дали вредят, понеже не го вадя с корена за да избият. Сляпото куче също нанася поражения. И леко напомня на Еска, като я гризнат. Вече повече се тревожа от него отколкото от болестите, сея картофи специално за него. Да оцелее нещо друго в градината. И за младите сега това е проблема. Иначе тази вали и са добре, дори ашладисаните. И зимните калеми тъгнаха и ашладисаните на зелено. Нямаше да купувам суич, че е скъп, но тази е желателно. Много препарати спряха и стана изкуство да намериш подходяща комбинация, но за сега се справих и с това. Поради отдалеченост естествено. Понеже няма как да ползвам постоянно бордолезов и сяра. Та горе долу мога да помагам и с химическата защита, някой, ако има проблем. На мен времето ми е проблема.
chapara - майстор
Адмирации за искренното ревю👍
То прави чоека уважаван. Аз съм на по ниско ниво, признавам.
Какво се случва когато, както съветваш се отреже при подложката, под калема. Има хора които не се ориентират кое, какво е. Моя опит показва че соковете никога не се смесват, подложка-ашлама и лозата подивява, проваля се. Смесиха ми се обясненията?
hidrazin - майстор
нед юни 07, 2026 5:58 pmmiroki написа:
Много препарати спряха и стана изкуство да намериш ...
Топсин М70 - който се е запасил...
вт май 31, 2022 9:33 pmhidrazin написа:
Топсин М освен че е широкоспектърен фунгицид, справя се и с някои гъби (което малко препарати го могат) има и изразени свойства на инсектицид.
Е, не срещу всички но е добър, много добър.
И не е вреден за пустите му пчели с които ни проглушиха ... ОЧИТЕ. :-D
Таман преди седмица пръсках асмите с "адската" комбинация Топсин + Нуприд.

Днес (седмица след пръскането с Топсин + Нуприд) гледам че и в ДВАТА капана/санъчета за пчели има пчелни семейства.
А едното е точно на 1-1,5 метра от асма която пръсках обилно... :)
Изводите си ги правете сами...
:partyman:
P.S. Не съм ПЧЕЛАР. Просто преди 10-тина дни приятел помоли да заложи в двора ми две сандъчета...
От двете - 100% успех.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40

Тема "Млади лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: