Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Какъвто и pH, метър да си вземеш се калибрира преди ползване. Или поне се замерва преди мерене. Има едни буферни тестове и не са много скъпи, но пък се позват постоянно и излиза скъпо. С две думи ме са скъпи уредите, а калибрирането.
Тези жълтите за 15-20 лв са прилични. С показание две числа след запетаята. След няколко години спират да се калибрират и се заменят. Самите сонди се износват, това е за всички де.
hidrazin - майстор
пет юни 05, 2026 5:49 pmwanderer написа:
Още едно питане: някой да си е поръчвал читав тестер за киселинност от бай китаец примерно. В краен случай и от тук става. Ама да не лъже супер много при отчитането.
Въобще не се занимавай с тестери...
Читавите са скъпи, капризни и нетрайни.
Взимаш си например това Индикаторна хартия (Лакмус) 100 бр. ленти
(съвсем спокойно може всяка лента да я късаш на две и ще имаш за 200 измервания)
Какво друго ти трябва?
- Нова пластмасова чашка към 200ml - от тези за безалкохолно.
- Пластмасова лъжичка.
- Дестилирана/дейонизирана вода.
С пластмасовата лъжичка взимаш по малко почва от дадения терен и ги слагаш в чашката.
Заливаш до горе с дестилирана вода и бъркаш с пластмасовата лъжичка.
Оставяш да престои една цигара време а още по-добре - 20-тина минути.
Потопяваш лентичката в чашката, вадиш и гледаш по скалата на опаковката колко е pH - то.

Пък и ако водата/разтвора е със стайна температура, резултатът е съвсем приличен.

НЕ ИЗПОЛЗВАЙ метални лъжички, бъркалки, съдове...!!!
Само стъкло (добре измито и подсушено) или нови от пластмаса...
:partyman:
hidrazin - майстор
Извинявам се за новия пост ама няма връзка с предния...

Абе какво става тая година??? :shock: Чак не МОА да повярвам!

Всичко върви много добре! Череши, сливи, домати, грозде, патладжан, тиквички.
Само пипера малко ми се мръщи - жълтее и слабо върви ама при мен е традиция. :-D
Череши:
- ИЗЯДОХ средно ранната. :-D Днес обрах последно няма и кило.
- Днес почнах да ИЗЯЖДАМ и средно зреещата. Ма иска още няколко дена да узрее добре.
Много едра и вкусна. Малко бие на хрущялка. Отрупана ама ... ще я ИЗЯМ. :-D
- Днес пробвах и късната БЯЛА череша - сладнее но иска още поне седмица.
По тая причина я ПрАснах за последно с Децис за бели червейчета.
Щото миналата година уж я пръсках по препоръки на агро аптеката ама ... я отървах и червяса. :evil:
Е, бялата е на тротоара. Пръскана. Който иска нека опитва без да пита...

Домати:
-Вървят като луди. Ако не си отида за 3-4 дни има яко за колтучене и привързване.
-Преди няколко дена боднах и последните късни домати - безколови върху мулчираща тъкан.
Правя го за първи път и резултата ще ми е интересен. Щото обещават "нечовешки" добиви от корен... :?
-Гледам че и "черните" домати са вързали.

Патладжан
-Върви много добре. Даже днес го окопах и "леко" го колтучих.
(Оказа се че трябва да се колтучи. Както доматите и ... ПИПЕРА.)

Други култури:
- Тиквички и други не са ми приоритет.
Дори картофи не сея от много години...

Та те така... При мен де.
miroki - майстор
Заради многото войни, нямат време да се занимават да ни пръскат. :-D
Майтапя се де.
От 3 години нямам колорадски бръмбар. Един април тогава имаше дебела слана, като бяха снесли яйца и не се излюпиха и нито един не съм виждал, имам готови картофи, дори си извадих вчера.
Черешите са добре и при мен. Двете ги обрах 24 май и 1 юни, чакам хрущялката. Но от дъждовете сигурно се е измил препарата за червей. Дано не са пълни.
Доматите в оранжерията хич ги няма, а краставиците им гният краставичките и излизат нови, вече цял месец (нито една не съм скъсал), но се занимавах по болници само и няма време за тях. На вън са по-високи доматите от тези в оранжерията, само дето нямат китки с домати още. А вътре имат. Може да е заради засенчващата мрежа на оранжерията. На външните е една, на оранжерията 2.
Вероятно от дъжда върви всичко. Толкова трева не съм косил никога. Дори си купих още една косачка, че не мога да насмогна, с колеленца да я бутам.
Дано запазим гроздето от дъждовете. За сега е добре почна да прецъфтява.
hidrazin - майстор
пон юни 15, 2026 10:20 ammiroki написа:
На вън са по-високи доматите от тези в оранжерията, само дето нямат китки с домати още. А вътре имат. Може да е заради засенчващата мрежа на оранжерията. На външните е една, на оранжерията 2.
Странна история... :?
Високи домати на открито ама без китки с домати.
Вътре ниски ама с китки... Колко китки?
Щото аз оранжерия нямам и нямам намерение да имам - демек нямам база за сравнение.
Но пък тая година е назад. Миналата на 19-ти юни имах първия червен домат на открито.
Тая година - никакъв шанс!

Ноооо... пък моите са на открито и някои сортове вече са на ... ТРЕТА КИТКА.
Без засенчваща мрежа а само такава за градушки.

Явно не трябва да се бърза със слагането на засенчващата мрежа!!! Още повече 2 мрежи!
(Ти сериозно ли ДВЕ засенчващи мрежи? Една върху друга? И с какъв % засенчване са? :shock: )
пон юни 15, 2026 10:20 ammiroki написа:
Вероятно от дъжда върви всичко.
Определено да. Още не съм сложил капковото. Пък и тая седмица при нас пак го дават валежи.
(Днес даже брах малко череши при лек дъжд ама напои добре. Сега пак почна та поне и тая седмица няма да пускам капковото...)

Има и друго, поне по нашия край...
Въпреки дългата и студена/хладна пролет, нямаше слани и дни със замръз...
Идва "гръцкия климат" и е време да сменяме доматите с маслини. :rock:
wanderer - майстор
И аз бих казал, че тази година в сравнение с предходните е малко по "странна". Всичко при мен върви по-бавно, но някак си по- балансирано. Миналата година цвета на късния ми безколов домат при жегите буквално изгоря и стана на прах. Тази го сях малко по-рано, и с оглед по-хладното време върви много по-добре ако не го овършеят поповите прасета. Има изключително много калинки, въпреки че редовно оглеждам и пръскам за вредни инсекти. Картофите трябва да ги вадя вече, и интересното е, че откак се помня за пръв път няма колорадски бръмбар. Относно лакмусите за определяне на киселинността. Дойде ми на акъла, че сигурно се предлагат, но ми се щеше да мина метър. Хем да бучна в пръстта някакъв уред (задължително евтин), хем да имам верни показания :-D . Ще по трудният на чин, ясно.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: