• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
BLUEPUPIL - майстор
пон юни 22, 2026 12:53 pmgogo7777 написа:
Можеш ли да обясниш защо GMAW метода го изключи от боя..... :)
За дебелини над 5мм шевовете не достигат оптималната температура и сертифицирането им е усложнено.

Досега смятах, че 200А инвертор дава максимум реални 125А---100% при ММА, обаче тези червени момчета ме хвърлиха в размишления с техните 170А---100%. Какво ще кажете, тези числа реални ли са и ако не, на колко да ги намаля, на 150А или дори на 130А на 100% при определяне на реалните възможности на машината?

https://assets.lincolnelectric.com/asse ... 04-ENG.pdf

https://www.nationalwelding.com.au/asse ... eevE5rZ4qL
dragozow - майстор
Възможно е разбира се, зависи от машината. За това има, доказани фирми с репутация.
gogo7777 - майстор
чет юни 25, 2026 3:47 pmBLUEPUPIL написа:
За дебелини над 5мм шевовете не достигат оптималната температура и сертифицирането им е усложнено.

Досега смятах, че 200А инвертор дава максимум реални 125А---100% при ММА, обаче тези червени момчета ме хвърлиха в размишления с техните 170А---100%. Какво ще кажете, тези числа реални ли са и ако не, на колко да ги намаля, на 150А или дори на 130А на 100% при определяне на реалните възможности на машината?

https://assets.lincolnelectric.com/asse ... 04-ENG.pdf

https://www.nationalwelding.com.au/asse ... eevE5rZ4qL
Тия числа са ПВ-то на машината. Дай пак по въпроса :lol:
Pansim1 - специалист
чет юни 25, 2026 3:47 pmBLUEPUPIL написа:
Линкълн са добри машини.
Отговарят на написаното като характеристики
Едно уточнение - Тази 205 амперова е на фаза и нула, при 230 волта и на ДВЕ фази /400/ волта
Да не се бърка с трифазни апарати
gogo7777 - майстор
пет юни 26, 2026 7:45 amPansim1 написа:

Линкълн са добри машини.
Отговарят на написаното като характеристики
Едно уточнение - Тази 205 амперова е на фаза и нула, при 230 волта и на ДВЕ фази /400/ волта
Да не се бърка с трифазни апарати
Имах две V270 T Puls. Корави професионални машини. Моите бяха произведени в Италия. Правени са с възможност за включване към "трактор" затова ПВ-то е внушително.

Бях ти пращал за ремонт едната, помниш ли? :)
Pansim1 - специалист
Помня... само че не ми я изпрати, а аз си я взех от теб.
Забравяш... бях с червения Ситроен
И ми подари нещо когато ти донесох машината
Помниш ли какво е?
gogo7777 - майстор
Верно, че беше така. Икона май беше подаръка. Ти не ми иска пари за ремонта. Беше бая отдавна. Малко преди да си събера чукалата и да замина за Чехия. :-D Тая работилница където идва за апарата сега я местя :)
BLUEPUPIL - майстор
В една друга тема написах няколко неудобни изречения и се стигна до заличаването им и заключване на темата.
viewtopic.php?f=11&t=70349&p=1173979#p1173979

Тук ще предприема друг подход, изобщо няма да коментирам или споменавам БГ нормите и практиката, а ще говоря само за американския заваръчен стандарт AWS, подобен на който е и японския по отношение на GMAW.
AWS D1.3 за листова стомана и студено формовани кутии с дебелина на стената до 3/16 инча (4.76мм) позволява GMAW-S. За дебелини над горепосочените се минава на стандарта за ГВ профили AWS D1.1, където е казано:

GMAW-S (Short-Circuit): Short-circuiting MIG delivers low heat input, posing high risks for cold lap and lack of fusion. It is barred from structural prequalification on thicker materials.

GMAW-S работи при ниски топлинни нива, което е високо рисково за качеството на заварката.

Може ли GMAW-S да се ползва за дебелини на стените над 5мм, може. Процедурата по сертифицирането, обаче е скъпа и почти никой не го прави. Т. e. губи се икономията от прилагането на GMAW-S.
Предварителното нагряване на по-тънки елементи (под 20-25мм), доказано води до по-добри резултати при GMAW-S.
  • 1
  • 2

Тема "Трифазен или монофазен ММА заваръчен инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: