Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте, колеги.
Трябва да огъна две парчета медна шина по формата на капка - едната капка седи (влиза) в другата с луфт 0,5-1мм. Диаметъра на вътрешната капка е 75мм - измерен по вътрешната повърхност на шината, диаметъра на външната капка съответно е 80мм (измерен по нейната вътрешна повърхност).
Шината е дебела 4мм и широка 20мм. Дължината на парчето за вътрешната капка го сметнах грубо 31см, а на парчето за външната капка - 33,5см.
Пробвах с менгеме и хокейна шайба поради липса на други инструменти и условия - получава се дървено, а външната капка дори не мога да добутам краищата да се допират.
Прикачен файл:
IMG_20260629_152201 - капка за АНКХ.jpg
Кой може да ми помогне, или да препоръча работилница или майстор в София? Без кола съм.
zz_stefanov - майстор
Е те са огънати. Краищата какво трябва да запоят ли?
Ако трябва да са едно друго, външната ми изглежда къса.

Пробвай с дървен калъп, чук и дърводелски стеяги от железарията.
След загряване и охлаждане медта остава дълго време ковка.
Без да разберем какъв краен резултат се очаква ще имаш още отговори като моя :)
Огънати са криво (на вълни) - на ръка с менгеме, затова и външната се оказва къса, може би трябваше да оставя още 5мм.
Запояване мисля, че няма да се получи - по-скоро заварка.
Крайният резултат, който се очаква е както съм показал с розовите стрелки - само че вътре искам да сложа и втора "капка", така както е посочено със зелените стрелки:
Прикачен файл:
Clipboard_06-29-2026_01.png

Един ентусиаст (извън България) се е справил и със шина 5мм, но аз не мога и затова търся помощ:
Прикачен файл:
Clipboard_06-29-2026_02.png

А баш-майсторите (пак извън България) правят и от медна пръчка - само че аз нито мога да я огъна, нито има къде някой да ми ясреже тънко и точно по средата надлъжно:
Прикачен файл:
Clipboard_06-29-2026_03.png

В крайна сметка трябва да получа ето това - само че с не толкова голям луфт между капките, луфта трябва да е 0,4 - 0,5мм, колкото да се пъхне лента от слюда за микровълнова:
Прикачен файл:
photo_2026-06-29_07-33-23.jpg

Да си купувам машина за огъване (примерно https://www.onlinemashini.bg/mashina-og ... d337/87808) е безмислено за 4 огъвания.
nikolson - майстор
Виж някой арматурен двор.
zz_stefanov - майстор
Това свещен предмет ли е или се търси вода с него ? :-D

Всъщност AI:Това ръчно изработено медно изображение на египетския символ Анкх се използва като инструмент за енергийни практики и медитация.Предметът е конструиран от медни елементи, включително намотки около напречната греда, за които се смята, че помагат за баланс и защита.
hidrazin - майстор
пон юни 29, 2026 7:41 pmtmcdos написа:
Огънати са криво (на вълни) - на ръка с менгеме, затова и външната се оказва къса, може би трябваше да оставя още 5мм.
Получава ти се криво, дървено и не мое да събереш краищата защото не можеш да работиш с бакър/метали.
Имаш няколко основни грешки:
- 1.Медната шина която използваш е закалена и има някаква еластичност.
За да се избавиш от това нагряваш медната шина с горелка до почти червено и веднага я мяташ в леген със студена вода.
Тогава бакъра става мек и послушен - тея 4 мм шина ще я гънеш с лекота и няма да се "връща" обратно.
- 2.Нямаш шаблон. Трябва ти шаблон направен от твърдо дърво около който да огънеш вътрешната капка...
- 3.Свиди ти медната шина. Трябва да използваш две парчета ОТКАЛЕНА шина (както съм описал) с дължина не по-малко от 45 сантиметра всяко.
- 4.Огъваш около шаблона ЗАЕДНО двете шини заедно с миканита (слюдата).
Като ги огънеш там където е "острия връх" на капката стягаш в менгеме.
- 5.Нататък ясно. Отрязване на излишната шина и запояване.
(Когато ти говорят за запояване в дадения случай не са имали в предвид припой от калай.
Имали са в предвид запояване със "сребърен припой" - както запояват медните тръби на хладилници, отоплителни системи...)

Общо взето с малко познания и ръце излизащи от правилното място - нищо сложно.
пон юни 29, 2026 7:41 pmtmcdos написа:
колкото да се пъхне лента от слюда за микровълнова
За к'ъв чеп ти е тая миканитова лента??? :shock:
Ако ти толкова важно, мога да ти кажа как лесно тая капка да я направиш примерно от 4 слоя бакър и 3 слоя миканит (слюда).
:partyman:

P.S. нали не мислиш че това нещо върши някаква работа?
Иначе ако е да го продадеш на някой балък съм твърдо ЗА и ще помогна с каквото мога. :)

Тема "Кой може да ми огъне медна шина 4мм във форма на капка ф75 в София?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: