Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!

Имам къща, която е на 2 етажа + таванско. Покрива е с дървени греди и обикновени керамични керемиди.
Къщата е на около 50 години, правена е края на 70-те.
Като гледам, вече е бил частично ремонтиран покрива, преди може би 10-15 години.
За съжаление, част от гредите са наядени от дървояди, самият покрив тече и състоянието на керемидите е доста лошо.

Поради това, ще трябва да се направи ремонт на покрива и смятам да има повдигане на стените.

Самото под-покривно пространство е с размери от около дължина 7.8м, широчина 6.7м, височина на стената в най-ниската точка 0.9м и най-високата точка - 3м.
Ъгъла на покрива е около 30* (+-2*, в зависимост дали широчината не съм я разменил с дължината).

Идеята ми е стените да се повдигнат от 0.9м на 1.8-1.9м. Върха (билото) ще бъде оставен да е същият - 3м.
Желая таванското помещение да бъде усвоено по-добре и да се използва за жилищно.
Идеята ми е да заменя дървената конструкция и керамичните греди с метална конструкция и сандвич панели (ТехноПанел PIR, 100мм).

Доколкото успях да разуча, сандвич панелите на ТехноПанел са адекватни като качество, като е препоръчително да е PIR и 100мм като дебелина.

Имам и изготвен архитектурен/инжинерен план за покрива, но той е вече стар - изработен е без повдигане на стените и покривните панели не са изчислени с точност (само някаква груба сметка). Но не е проблем да се преправи.

Може ли някой да изрази мнение, дали цялостно идеята е адекватна?
gogo7777 - майстор
В какво ще укрепиш желязната конструкция?
ср юли 08, 2026 5:27 pmgogo7777 написа:
В какво ще укрепиш желязната конструкция?
Със сигурност ще се изгради пояс на повдигнатата стена, та предполагам на него ще се закрепи конструкцията.
gogo7777 - майстор
А пояса какво ще го крепи?
MamaMy - майстор
Като видя пояс направен околовръст само на външните стени и ме лови офтикарията. За да ползват евентуално 5-10м2 таван правят глупости. Не, че няма възможности, но те не ги правят.
ср юли 08, 2026 6:53 pmMamaMy написа:
Като видя пояс направен околовръст само на външните стени и ме лови офтикарията. За да ползват евентуално 5-10м2 таван правят глупости. Не, че няма възможности, но те не ги правят.
Таванското помещение няма почти никакви стени. Има 2 комина и стената около стълбището. Това оставя около 40m2 свободно пространство. Дървената конструкция доста ограничава пространството. Хоризонтално разположените греди са много ниско - на 1.9м височина, а вертикалните греди (колоните), са доста на брой.

Самата къща няма колони, стените са носещи, може би и стълбището също играе някаква товароносима роля.

Ако нещо не е наред с идеята която имам, моля да кажете какво точно не ви харесва и дали има други възможности. Нито аз, нито бащата сме баш майстори или разбирачи.
MamaMy - майстор
Ако носещи са само външните стени и нищо не ги спъва срещуположно, сградата има склонност да се раздува. С други думи стените се пробват да се огънат на вън под въздействие тежестта на покрива. Ако си мислиш, че металния покрив не се подпира никъде, значи си гледал глупостите на поредния селски майстор. Няма значение какъв е материала на покрива. Конструкцията трябва да е почти еднаква. Тежестта на снега е една и съща. За да се избегнат подпорите се правят ферми. Може и от дърво и от метал. Тогава пък е съвсем задължително да спънеш пояса на кръст по срещуположните стени.
chapara - майстор
Важно е да няма ,, отлитане " на покрива. Само с пояс е опасно. Без колони, покрива ще се олекоти и...

Тема "Ремонт на покрив на къща с метална конструкция и сандвич панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: