• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
съб юли 13, 2019 8:17 pmjekasus написа:
kozl написа:
оти бързо се демонтират и монтират,
Да се свали клапанчето, трябва да се свали и пломбата на горната гайка на водомера/няма начин да се мръдне
Целта е тази с пломбата да не се пипа Клапата е в другия, свободния холендър. Ако тръбите са полипропилен и по-длъжки, а тука у наш блок е така може да се поизвият и да се смени клапата.
За неръждаемите тръби немам идея дали може да мръднат. Вероятно не :sad:
kozl - майстор
Така вече купих от тези клапи, но :shock:
Тези клапи имат уплътнителен "О" пръстен за уплътняване към вътрешен цилиндър.
Пробата показа, че са точно за българските водомери. Техемския по-дебелостенен и не успях да му го вкарам и със вазелин :-D

Прикачен файл:
клапа водомер 3-4_1.jpg
клапа водомер 3-4_1.jpg (115.85 KиБ) Видяна 900 пъти
Прикачен файл:
клапа водомер 3-4_2.jpg
клапа водомер 3-4_2.jpg (100.05 KиБ) Видяна 900 пъти

Обаче с разочарование открих, че магнита лови пружинката. Та е съмнително колко ще е усточива срещу корозия на метала :?
kozl - майстор
Предстои подмяна на топломери и водомери в сградата.
Реших да ползваме от "лесните за монтаж" към водомерите ОК:

Изображение

Нещо ме тресна в мозъка и реших да направя проба не тези обратни клапи.
За целта набавих 2 водомера 1/2 и 3/4 цола, свързах ги към водопровод наобратно и :shock: :
От 12 клапи само 1 не пусна вода в обратна посока. Само ограничават дебита до слаба струйка :motz:
Хвана ме яд :x и разцепих една ОК:
Съжаляваме, но максималното място за прикачване на файлове беше достигнато.
Е НЕ МОЖАХ ДА КАЧА СНИМКА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ПРЕМАХНАХ ФАЙЛ С 4 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ РАЗМЕР ОТ КОЛЕКЦИЯТА В ПРОФИЛА СИ - СКАПАНА РАБОТА :wallbash: :motz: :motz: :motz: :motz: :motz: :motz:

И следва разказ по снимка:
Интересен замисъл и недодялана изработка. Клапата е от 3 пластмасови части + 2 уплътнителни пръстена от гума + пружина. Това, което не се вижда от предишните снимки е упътнителния пръстен в подвижната част на клапата, която ще нарека - пружинно бутало с тапа. Тапа в която има улей, в който влиза уплътнителен пръстен.
Подобно уплътняване имат спирателните кранове за радиатори (два конуса, в единия - мъжкия има улей с уплътнителен пръстен).
Е да ама при пластмасовата ОК мъжкия конус така е оформен, че приляга в женския по такъв начин, че гуменото уплътнение остава извън зоната на притискане. Т.е. от уплътнителния пръстен в тапата файда НЯМА #-o
Освен това пластмасовата сглобка е на клик с 4 зъба, които влизат в отвори направени в корпуса и там в отливката на разглобената ОК с лупа се вижда дупка, която е байпас на тапата, та освен, че тапата не уплътнява, то и от дефектната отливка и от там изпуска #-o

Единствената клапа, която не пуска вода в обратна посока е за водомер 3/4 и се различава от тези на снимката по това, че "пружинното бутало" с тапата не е пластамсово с уплътнителен пръстен, а е изцяло гумено.
chapara - майстор
Това не действа под налягане на обратно, от самолет се вижда. То работи, като да не ти се източи инсталацията. Бойлер, въздушна възглавница да не се образува, да не развиваш назад водомера и подобни🫣😉
bigdragon - майстор
чет авг 29, 2019 4:16 pmkozl написа:

Обаче с разочарование открих, че магнита лови пружинката. Та е съмнително колко ще е усточива срещу корозия на метала :?
И така трябва да бъде.
Неръждаемата стомана с пружинни свойства не е аустенитна.
Пробвай с магнита ножовете в къщи и тогава кажи нещо...
kozl - майстор
пет юли 10, 2026 10:50 pmbigdragon написа:
чет авг 29, 2019 4:16 pmkozl написа:

И така трябва да бъде.
Неръждаемата стомана с пружинни свойства не е аустенитна.
Пробвай с магнита ножовете в къщи и тогава кажи нещо...
Срещал съм се с няколко вида метали с наименование "неръждаема стомана".
За приборите за хранене имам и магнитни и немагнитни.
Знам, че ножовете се привличат добре от магнит, но не съм се замислял за неръждаемите пружини. :ka:

Относно пружините - в моите спомени имам записи, че са ми попадали пружини, които магнита не ги привлича. Дали е така или са ми се омазали спомените :?

Фен съм на метални кухненски мивки и не съм се замислял защо при нашата магнита се привлича само в горните 2/3 на мивката. :?
Заобления преход към дъното и самото дъно не ги лови магнит :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Невидими обратни клапи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: