Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте. Апартамент панелка, соц строителство, ПОСЛЕДЕН ЕТАЖ. Предстои ми ремонт на баня. В коридора до банята имам ниша с ВИК. Вижте на снимката, лявата ПВЦ тръба е отдушникът, той излиза на покрива на блока със сигурност. Дясната ПВЦ тръба е каналът, стига до тавана. Той къде излиза нагоре, при положение че живея на последния етаж и над мен има само тавански помешения без вода и канал? Мога ли да я отрежа и запуша някъде малко под нивото на водомера, защото ми трябва място в нишата където да монтирам система за омекотяване на водата?
Изображение
Rakeem - специалист
Това е вентилацията на канализацията и си има причина да върви нагоре, па макар и да няма никой там. Не можеш да я отрежеш.
  chapara - майстор
Има и вероятност да отвежда дъждовната вода от покрива! Не пипай там. Не е направено случайно, а по проект. Освен това цялата комуникация е обща част на етажната собственост, а не твоя😉
kozl - майстор
ср юли 15, 2026 9:37 pmRakeem написа:
Това е вентилацията на канализацията и си има причина да върви нагоре, па макар и да няма никой там. Не можеш да я отрежеш.
+1.
Вентилацията на вертикалните канализационни клонове се извежда в атмосферата, в случая е изведена над покрива, вероятно в общо стърчащо тяло оформено като комин, заедно с вентилацията на санитарните помещения (тръбата вляво на снимката).

Технически може да се прекъсне изхода в атмосфера и да се замени с противовакумна клапа.
Юридически това е "обща част" и промяната трябва да се съгласува с институциите и с ЕС (етажната собственост).

Та моят отговор е че може, но като се постъпи по законов начин, а това означава положително развитие на "юридическата" част.

А дали тръбата продължаваща нагоре е за отдушник на канализация или е тръба за отвеждане на дъждовни води :?
Проектите за вертикални канализационни клонове не допускат смесване на дъждовни и канализационни води.
В текста от aliencho не откривам насочваща информация, но като се постъпи по правилния начин - "юридически" първо се започва с проект и в него проектантите ще изяснят ква е тази тръба и може ли или не може да се продължи с "юридическата" част :roll:

И понеже проекта се заплаща и е необходим срок за изпълнение, а след проекта има още дейности до може ли, които е възможно да са с отрицателен отговор, най-разумното решение е:
Не режи тази тръба :wink:

Тема "Да отрежа ли тръбата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: