Здравейте!
В средата на миналата зима се появи доста досаден проблем, който все още не мога да преборя - пелетите не изгарят докрай и остават черни въгленчета.

Случи се след проблем със запалването на поредна порция пелети, който май беше провокиран от неизчистен котел. След пълно почистване запалването тръгна, но пелетите не доизгарят.
Какво е положението?
- Пелетна горелка - Biotech 35
- Котел Viadrus U22
- иглолистни пелети Vesta - Red Magic
Какво съм опитал досега?
1. Сменен кондензатор на вентилатора на горелката.
2. Основно почистен котел, димогарни тръби, димоотводни тръби.
3. Изгорени два чувала други пелети - ефектът е същият.
4. Изгорих едни специални пелети за чистене на нагари, нищо не се промени.
5. Променях мощността на вентилатора и честотата на пускане на пелети без ефект.
6. Профилактика от фирмата, която е инсталирала горелката - без ефект.
Последното, което забелязах наскоро е, че част от дупките за въздушния поток към легенчето за пелетите са запушени? Може ли да е това и как да ги изчистя? Имате ли някакви други идеи?
Ето как изглежда легенчето за горене на пелетите.

Ще съм благодарен, ако някой даде акъл...
В средата на миналата зима се появи доста досаден проблем, който все още не мога да преборя - пелетите не изгарят докрай и остават черни въгленчета.

Случи се след проблем със запалването на поредна порция пелети, който май беше провокиран от неизчистен котел. След пълно почистване запалването тръгна, но пелетите не доизгарят.
Какво е положението?
- Пелетна горелка - Biotech 35
- Котел Viadrus U22
- иглолистни пелети Vesta - Red Magic
Какво съм опитал досега?
1. Сменен кондензатор на вентилатора на горелката.
2. Основно почистен котел, димогарни тръби, димоотводни тръби.
3. Изгорени два чувала други пелети - ефектът е същият.
4. Изгорих едни специални пелети за чистене на нагари, нищо не се промени.
5. Променях мощността на вентилатора и честотата на пускане на пелети без ефект.
6. Профилактика от фирмата, която е инсталирала горелката - без ефект.
Последното, което забелязах наскоро е, че част от дупките за въздушния поток към легенчето за пелетите са запушени? Може ли да е това и как да ги изчистя? Имате ли някакви други идеи?
Ето как изглежда легенчето за горене на пелетите.

Ще съм благодарен, ако някой даде акъл...