Мечтата на всяка домакиня
Djack - специалист
Здравейте на всички!
Имам нужда от малко (или много) акъл! :)
Трябваше да си сменя аспиратора, уж взех същия модел като стария, но една опция, която ползвам често я няма!
Става въпрос за един бутон, който активира функция отложен стол на аспиратора. Натискаш бутона и аспиратора работи още 10 минути и после си спира сам. Има ли някаква джаджа, която да сложа на захранващия кабел и да я върши тая работа? Мислех си за нещо от рода на стълбищен автомат, но реших първо да питам вас. Разбира се, търсим бюджетен вариант!
Ще се радвам на съвет! :partyman:
hidrazin - майстор
пет сеп 18, 2026 8:23 pmDjack написа:
Има ли някаква джаджа, която да сложа на захранващия кабел и да я върши тая работа?
За да е като хората, няма как да е на захранващия кабел.
(Жокер - ако е на захранващия кабел, то аспиратора НИКОГА няма да работи докато не е натиснат бутона на "джаджата".
Демек ако трябва да използваш аспиратора 1 час, на всеки 10 минути ще трябва да натискаш бутона. :) )

Решението със стълбищен автомат и един бутон е много добро.
Ноооо... е свързано с ОТВАРЯНЕ на аспиратора, промени в него и съответно отпадане на гаранцията.
(То не че в България няма гаранция... Има, докато стане време да си я пискаш. Тогава се оказва че нямаш такава.)
пет сеп 18, 2026 8:23 pmDjack написа:
Разбира се, търсим бюджетен вариант!
Е да де, колкото да мразя ЕЛ МРАК - ТОВА ти е варианта.
Такова имам сложено в подобно приложение (осветление в гараж дълъг 18 метра) и вече над 15 години работи безотказно.
Хубавото му е ниската цена, време до 20 минути (а повечето стълбищни са до 5 минути)... и т.н.т.

Ако решиш да го отваряш, естествено съм насреща за помощ/консултация ... ако са необходими де.
Успех!
:partyman:
P.S. Това дето ти предложи Николов Н. ... просто го пропусни и не го чети.
Горкия, не знам кой го излъга че разбира от електротехника поне на нивото 1-ви курс в СПТУ по ... текстил. :lol:
Николов Н. - специалист
Гугъълски многознайко с едномесечен инсталаторски цензура-с! 18 метров гараж!? Божее,слез си прибери лъжците!
П.С.: Послушай го и после си купи нов аспиратор. :lol:
hidrazin - майстор
пет сеп 18, 2026 10:14 pmНиколов Н. написа:
Гугъълски многознайко с едномесечен инсталаторски цензура-с!
Но не и 100% тотално неграмотен водолаз ... с бордюр на шията. :cool:
То и ще си "отлетиш" скоро, много скоро... Даже се чудя що си още тук... :shock: :lol:
Оня, шефа на "казана с катран" в "ОНЯ СВЯТ" те очаква с нетърпение... :rock:
:partyman:
P.S.
Глупак, по-глупак, най-глупак, ВСЕЛЕНСКИ глупак, ЯСНО е КОЙ... :cool:
kozl - майстор
hidrazin написа:
Решението със стълбищен автомат и един бутон е много добро.
Ноооо... е свързано с ОТВАРЯНЕ на аспиратора, промени в него и съответно отпадане на гаранцията.
Фен съм на стълбищни автомати :-D
За това рационализирам ...
И защо требе да се отваря аспиратора :?
Ако има място да се инсталира ст.автомат, може скрито + един бутон с един контакт (ON/OFF) - открито и достъпно извън аспиратора, не е необходимо да се отваря аспиратора.
Бутона в ON положение да шунтира лихт бутона на ст.автомат (непрекъснато натиснат лихт бутон). Така при ON бутон аспиратора ще работи непрекъснато захранен през ст.автомат. При OFF бутон аспиратора ще рйботи докато изключи релето на ст.автомат.
Обаче ще трабва да:
1) се проферят функциите на ст.автомат, защото има такива, които изключват при задържал лихт бутон,
2) се предвиди дали релето на ст.автомат ще издържи товара към аспиратора?
3) се пробва дали автомата издържа да работи непрекъснато, без повреда при задържал бутон.
Бих предложил АСЕ 5, като се смени кондензатора С5 с 10-на пъти по-голям капацитет. Но не съм го пробвал :roll:

Тема "Отложен стоп за аспиратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: