• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Alfa_D - специалист
Купил съм и предпазители на Шнайдер, които ще са за първата група контакти в кухнята. На снимката не се виждат, защото са на долната шина.

Тъй като не е бил предвиден отделен токов кръг за ел. бойлер, а само за газов бойлер (едно кабелче 3х1.5 мм2), сега слагам такъв с комбинирана ДТЗ 20А – 4 мм2. Т.е. има нужда от още едно разклонение на фазата след главния предпазител 50 А, но след него има клеми само за двойно разклонение на фазата.

Въпросът е как да изкарам още едно разклонение на фазата за ДТЗ за бойлера? В магазина ми предложиха някакви пластмасови щипки, което не ми изглежда сериозно, освен ако не е за осветление :- )

Изображение
iliya_i - майстор
С такава щипка:
Изображение
И да напомня пак: провери дали клемите на комбинираната ще ти паснат на гребена, който държиш да запазиш.
Последна промяна от iliya_i на чет окт 01, 2026 8:15 am, променено общо 2 пъти.
grizan1980 - специалист
За Шнайдер няма никакво значение как е свързана. Една друга свръх китайска марка Sassin ( масово ги слагат) ,при свързване отдолу при тест с уред се запалваше .....
mika - специалист
Ако АП преди ДТЗ е с по-голям номинал от нейния, то сборът от номиналите на предпазителите след ДТЗ не трябва да превишава този на самата ДТЗ. На горния ред това правило е нарушено и предполагам, че и на долния ще е така. На практика почти никога не се натоварват всички кръгове на максимум, но...
Комбинираната ДТЗ сложена в таблото е електронна, по-надеждни са електромеханичните.
Добре е да се сложи капачка на пина, оставен в резерв на дясната шина.
чет окт 01, 2026 7:04 amAlfa_D написа:
... има нужда от още едно разклонение на фазата след главния предпазител 50 А, но след него има клеми само за двойно разклонение на фазата.
От главният АП излиза шина, която захранва трите предпазителя след него. Oт която и да е от тези три клеми с шина, може да се отклони кабел за новия апарат.
  • 1
  • 2

Тема "За AI, фазата и посоката на тока в ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: