Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
MamaMy - майстор
Понеже яко се "залежах" в къщи по здравословни причини, въгъреца започна да ме човърка. Имам 3 еднакви компютри HP8100. Двата се ползват редовно, а третия е резерва. Бяха абсолютно еднакви с инсталирани еднакви Уиндоуси и програми. Вадиш един закачаш кабелите и работиш. Най-много антивирусната да изреве за ъпдейт, но редовно вадех резервния и го обновявах. Използвах моментите да обновя и базите с данни и дори най-дребните разлики покривах защото идват моменти... На единия работещ започна да се ебава видеото. Сложих му външна карта, но те пък не работят със всякакви. Трябва да е ниско профилна и икономична защото оригиналните захранвания са по 240 вата. Вярно, че са истински, но... Припадна ми и един ксеон процесор подходящ за тези дъна. Този компютър стана супер, но изгоря захранването. Взех от резервния, но такива втора ръка и читави няма. Наличните са на тройни цени, а повечето като ги закача и увяхват. Купувах 2-3 и ги връщах. В един момент на третия изгоря диска. И трите бяха с някакви маркови ССД-та Тошиба. Взех от резервния и тръгнах да купувам нов когато гръмна и на втория. Това беше преди година и нещо. Започнах да търся процесори, захранвания и дискове. Диск втора ръка не бих взел, но за другото нямах избор. Намерих още един читав процесор и добра външна карта и смених на третия. Резервния изостана сериозно опоскан. Другите работят стабилно. Сега вече, с толкова свободно време, се зарових сериозно. Намерих си и трета карта от същия вид. Не намирам процесор и захранване. По-точно намирам разни, но на цени... Хората яко са заалчнели. Реших, че ще преправям кутията за нормално захранване. Такива поне имам няколко много скъпи. Оказа се, че няма да е много просто. Ще трябва да се развали и захранването. Е, как да разсипя нещо струващо повече от целия комп? Нещо не ми се иска. Сетих се, че някой тук предлагаше сървърни захранвания. Ако все още има и цената е нормална, бих купил едно и да го преправя него.
vlax - майстор
Това е човека

DundyTheCroc написа:
Измъкнах 5 захранвания, 2 за gogo7777, две за ivanovbg и едно за pipilica. Има още, обаче машините са наредени една върху друга плътно до стената и са по 50 кила, малко трудно става работата за сам човек.
sstefanov - майстор
Сървърните дават само 12 волта на изхода.
MamaMy - майстор
vlax написа:
...
vlax, благодаря.
sstefanov, аз не знам този дали иска 5 волта. Факт е, че стендбая и запуска му са на 12 волта и по тази причина са замислих за сървърно. Иначе трябва да слагам ДЦ-ДЦ конвертор на стендбая. Гледам, че продават и готови преходници на цената на захранване втора ръка, но то пак ще е слабо. Картите които ползвам са икономични Matrox M9148 LP PCIe x16, но SSD-тата не особено https://www.vali.bg/ssd-team-group-gx2- ... -sata-6gbs

Проблема с формата на захранването не е малък. Кутията е SFF а нейното захранване е много криво. Самата кутия може да се префасонира със флекса, но пък читавите захранвания които имам са с голяма перка. Реално дупката за вентилатора се затапва от някой от капаците. Разпробиване на капака не е опция защото тогава пък се лишавам от въздушния поток вътре в кутията.
Ще се заиграя. Време имам. Сега ще пиша на Дънди да видим какво ще отговори.
vlax - майстор
нед окт 04, 2026 11:45 amMamaMy написа:
Сега ще пиша на Дънди да видим какво ще отговори.
Мисля,че Дънди е точен.Успех.
:partyman:

Тема "Някой преди време раздаваше сървърни захранвания на корем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: