• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какви трипътни, за какво? Буферът е нужен както за отопление, така и за охлаждане
вт дек 09, 2025 12:22 amLazarGanev написа:
Здравейте! Пускам тази обща тема, тъй като чувствам, че има нужда от такава. През последните години интересът към този вид отопление и охлаждане нарастна значително, особено с нарастване на цените на горивата и въвеждане на различни рестрикции и еконорми. В същото време заради големия интерес самите термопомпи се радват на бурно техническо развитие и технологично усъвършенстване, което пък още повече повишава интереса на потребителите. И разбира се, както към всяко ново нещо, чувствата са смесени, има доста недоверие, различни слухове, въпросителни. И точно затова мисля, че е добре да има такава тема, в която да се дискутират различни общи въпроси, които вълнуват всеки, който е започнал да мисли в тази посока и търси базова информация, за да направи информиран избор. Моля споделяйте своите вълнения, похвали и оплаквания, за да ги дискутираме заедно :)
Здравейте може ли телефон за връзка?
Разбирател - напреднал
нед окт 04, 2026 10:43 amLazarGanev написа:
Какви трипътни, за какво? Буферът е нужен както за отопление, така и за охлаждане
Е преди циркулационните помпи има трипътни вентили.
Не разбрах, ама явно не тибсе обяснява
нед окт 04, 2026 10:20 pmLazarGanev написа:
Здравейте какво ви е мнението за термопомпите на Niko therm /новото име на Greyko?
Разбирател - напреднал
OK,
На схемата, която е качил ves-co след буфера има три циркулационни помпи. Преди всяка помпа има термостатичен трипътен смесителен вентил с който понижава температурата към радиаторите. Най- вероятно вентилите са с Kvs 1,6 или 2,5. Това означава, че хидравличното съпротивление през тях е поне 1 метър Н2О, което е около 1/2 от общото хидр. съпротивление. Ако има начин от изхода на буфера с тройник тръба да се свърже между трипътните вентили и помпите резултатът ще е:
- по- ниско съпротивление
- съответно по- голям дебит
- съответно по- малко Дт
- съответно по- голяма мощност на радиаторите
- съответно по- ниска Т на ТП
- съответно по- ниски сметки!
Поздрави
нед окт 04, 2026 11:12 pmMago написа:
Здравейте какво ви е мнението за термопомпите на Niko therm /новото име на Greyko?
Много добре се държат, препоръчвам ги. Особено пък предвид бюджета
пон окт 05, 2026 9:27 amРазбирател написа:
OK,
На схемата, която е качил ves-co след буфера има три циркулационни помпи. Преди всяка помпа има термостатичен трипътен смесителен вентил с който понижава температурата към радиаторите. Най- вероятно вентилите са с Kvs 1,6 или 2,5. Това означава, че хидравличното съпротивление през тях е поне 1 метър Н2О, което е около 1/2 от общото хидр. съпротивление. Ако има начин от изхода на буфера с тройник тръба да се свърже между трипътните вентили и помпите резултатът ще е:
- по- ниско съпротивление
- съответно по- голям дебит
- съответно по- малко Дт
- съответно по- голяма мощност на радиаторите
- съответно по- ниска Т на ТП
- съответно по- ниски сметки!
Поздрави
Аха, сега разбрах, че става дума за конкретната схема. Тази схема първо, че ми се вижда странна, малко не ми се вярва някой да е сложил смесителен вентил на помпата на бойлера! Това е абсолютно безсмислено решение, какъвто и да е котела. С термопомпа пък е е абсолютно противопоказен и трябва да се махне. другите 2 също трябва да се махнат, ако изобщо съществуват в действителност. Този стенен бойлер също е абсолютно неподходящ за термопомпа. Допускам, че тази картинка на бойлер може да е само илюстративна, но дори и да е подовостоящ, едва ли е подходящ за ТП, така че бойлерът или трябва да се сменя, или изобщо за не се включва към ТП. Изобщо цялата схема след буфера трябва да се преработи и да се махнат и трите смесителни вентила, ако съществуват и ако са с нисък Kvs. Всъщност не знам откъде идва предположението за нисък Kvs ? Ако не е нисък, може да си останат. Например аз не помня да съм монтирал вентили с Kvs по-нисък от 10. Дори и сега в моята система има останал смесителен вентил от времето на пелетния котел, но той не пречи по никакъв начин и съм го оставил, защото е в една колекторна кутия в стената и е трудна преработката..
Разбирател - напреднал
" Всъщност не знам откъде идва предположението за нисък Kvs ? "
Самата конструкция на линейните термостатични трипътни вентили. При по- голям Kvs термоглавата просто няма сила да движи буталото. Ако потърсиш може да намериш вентили с Kvs 3,8 до 4,5, а аз съм виждал и с 5,0 но е около три пъти по- скъп. Масово се слагат трипътни вентили за вентилаторни конвектори, защото са евтини. Иначе, ако може да мине от 50/30 на 50/40 топлоотдаването от радиаторите ще се повиши с около 50%!
И да, схемата е леко куца. Давани са пари за излишни неща. Махането на трипътните вентили е крайна мярка, защото ще може да ги ползва ако включи пелетния котел. Но с четири тройника и малко тръба ще си реши проблемите.
Поздрави
Ами Kvs=3 имат вентили с размер 1/2" и 3/4", а тези с размер 1 1/4" и 1 1/2" (на холендровата гайка) имат Kvs над 6. Не знам кой и защо слага трипътен вентил 1/2" за зонова смесителна помпена група и не знам защо обсъждаме такива случаи. То все едно да сложиш помпа 25/4 на ТП, щото 25/10 е скъпа и да чакаш да ти свърши работа. И трите смесителни вентила са напълно излишни и могат да се махнат, ако спъват дебита. Системата е с радиатори, не е с подово, има термостат, който спира помпата, има и термоглави, така че спокойно си работи без смесване. Освен това котелът едва ли ще се ползва някога след монтажа на ТП. Аз обаче си мисля, че смесителните вентили не спъват работата, щом като системата работи с температура на подаване между 40 и 55*С.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: